- Katılım
- 17 Tem 2023
- Mesajlar
- 13,182
- Çözümler
- 1
- Tepki puanı
- 3,653
- Puanları
- 113
- Konum
- ab inferno
- Cinsiyet
- Kadın
Kaşar peynirleri arasında ilk üretilen peynir Gravyer peyniridir.Peynir sarayı olarak gravyer peynirine dede,Eski kaşar peynirine baba,taze kaşar peynirine torun diyoruz.
Osmanlı Rus savaşı döneminde Kars, Ruslar tarafından işgal edilir. Baltık mimarisi ve Zavot (peynir üretimi yapılan mandıraya Zavot denir)dediğimiz peynir üretilen mandırlar, 1878 ile 1918 arasında yaklaşık kırk yıl süren bu dönemden Kars’a kalan,kıymetli bir mirasın iki önemli değeridir. Ruslar, Kars’ı kendi kültürlerine göre inşa ettikleri işgal günlerinde, bölgenin kültürel ve ekonomik olarak canlanması ve gelişmesi için Avrupalıları yatırımcıları da bölgeye çekmek isterler. Kars’ta Gravyer’in babası olan David Moser, işte bu yatırımcılardan biridir. Çarın özel daveti üzerine İsviçre’den Kars’a gelen Moser, bölgenin İsviçre ile benzer özelliklerini, yüksek rakımı ve floral çeşitliliği görünce İsviçre’ye özgü Gruyere peyniri üretimi yapmak için ilk zavotu kurar.
Bölgenin bitki örtüsü, mera hayvancılığı için çok uygundur. Ruslar ve Avrupa’dan gelenler; en iyi otlakların, çayırların olduğu yüksek bölgelerdeki Malakan köylerine yerleşirler. Sadece doğadaki envai çeşit çiçek ve otla beslenen sığırlardan elde edilen sütten peynir yapan 50’ye yakın zavot kurulur. Kars, tüm Rusya’nın peynir ihtiyacını karşıladığı gibi Avrupa’ya da peynir yetiştirmektedir, bu verimli yıllar boyunca.
İşgalin sona ermesiyle David Moser mandıralarını Alexander Kaiser isimli bir Alman’a satar ve Kars’tan ayrılır. Kaiser, bölgedeki peynir üretimine başka bir boyut getirecektir. Kaiser sayesinde, emmental peynir ile klasik gravyer peyniri arasında, Kars’a özgü delikli Kars Gravyeri ortaya çıkar.
Osmanlı Rus savaşı döneminde Kars, Ruslar tarafından işgal edilir. Baltık mimarisi ve Zavot (peynir üretimi yapılan mandıraya Zavot denir)dediğimiz peynir üretilen mandırlar, 1878 ile 1918 arasında yaklaşık kırk yıl süren bu dönemden Kars’a kalan,kıymetli bir mirasın iki önemli değeridir. Ruslar, Kars’ı kendi kültürlerine göre inşa ettikleri işgal günlerinde, bölgenin kültürel ve ekonomik olarak canlanması ve gelişmesi için Avrupalıları yatırımcıları da bölgeye çekmek isterler. Kars’ta Gravyer’in babası olan David Moser, işte bu yatırımcılardan biridir. Çarın özel daveti üzerine İsviçre’den Kars’a gelen Moser, bölgenin İsviçre ile benzer özelliklerini, yüksek rakımı ve floral çeşitliliği görünce İsviçre’ye özgü Gruyere peyniri üretimi yapmak için ilk zavotu kurar.
Bölgenin bitki örtüsü, mera hayvancılığı için çok uygundur. Ruslar ve Avrupa’dan gelenler; en iyi otlakların, çayırların olduğu yüksek bölgelerdeki Malakan köylerine yerleşirler. Sadece doğadaki envai çeşit çiçek ve otla beslenen sığırlardan elde edilen sütten peynir yapan 50’ye yakın zavot kurulur. Kars, tüm Rusya’nın peynir ihtiyacını karşıladığı gibi Avrupa’ya da peynir yetiştirmektedir, bu verimli yıllar boyunca.
İşgalin sona ermesiyle David Moser mandıralarını Alexander Kaiser isimli bir Alman’a satar ve Kars’tan ayrılır. Kaiser, bölgedeki peynir üretimine başka bir boyut getirecektir. Kaiser sayesinde, emmental peynir ile klasik gravyer peyniri arasında, Kars’a özgü delikli Kars Gravyeri ortaya çıkar.
