Öyle mi?herkes dürüst olduğunu söyler, ben ise genelde davranmaya çalışıyorum. dürüstlüğüm kendi çapımda olduğu için dışarıdaki yargılama ve değer biçenlerinde önemi hiç olmuyor, çünkü hakikati tek bilen benim.
nasıl?Öyle mi?
IZafi olmus cevap.nasıl?
nasıl olmasını bekliyordun?IZafi olmus cevap.
sasirdim.
IZafi olacaksa, dürüstlügün ne anlami var ki o zaman?nasıl olmasını bekliyordun?
zaten herkes “kendi doğrusu” üzerinden dürüst. kendi doğrularımı sorgularken bile dürüst kalmaya çalışmamda. herkes dürüsttür; mesele, hangi aynaya baktığınIZafi olacaksa, dürüstlügün ne anlami var ki o zaman?
Herkesin hakikati kendine olmaz mi? )
Stabilite istemek ile kaynakli sanirim.zaten herkes “kendi doğrusu” üzerinden dürüst. kendi doğrularımı sorgularken bile dürüst kalmaya çalışmamda. herkes dürüsttür; mesele, hangi aynaya baktığın
aynaya bakınca dürüst olur, çünkü olanı yansıtır, insana baktığında ise aynısını yansıtmıyor, o yüzden hakikat dediğimiz şey çift kişilik değil, tek kişiliktir. izafi olarak görülmesi de bundan yeğdir. alıntıladığın ilk yorumda da "kendi" hakikat, gerçek ve perspektifimden dem vurmuşum zaten.Stabilite istemek ile kaynakli sanirim.
Dürüstlük gerceklik ( hakikat farkli), bir sigorta islemi görüyor..her iki taraf icin.
Kendine dürüstse insan, baktigi aynalar da dürüst olur.
Kendine dürüst olmak en zoru, degil mi cok sevgili Mepho?
bildigimiz aynadan söz ediyorsun..aynaya bakınca dürüst olur, çünkü olanı yansıtır, insana baktığında ise aynısını yansıtmıyor,
Hakikat kisilik degil, kendine öz bir Var'liktir.Bizden muâf.o yüzden hakikat dediğimiz şey çift kişilik değil, tek kişiliktir.
Dogru.izafi olarak görülmesi de bundan yeğdir. alıntıladığın ilk yorumda da "kendi" hakikat, gerçek ve perspektifimden dem vurmuşum zaten.
bildigimiz aynadan söz ediyorsun..
Anladim..o aynada kendini görürsün, yansimani degil..o da madddesel
dogo argentino köpeğini ırksal olarak çok severim, en büyük hayâllerimden bir tanesidir bahçede besleyip, büyütmek, kendime dost edinmek. neyse, geçen twitter'da takılırken; "sahibini ısıran pitbull" u gördüm, belki sende denk gelmişsindir. sence; hata "pitbull" da mı? yoksa, sahibinde mi? insanoğlu bir matematik midir? tarkovsky 'nin 1+1=1 sorunsalı değil midir? neden, matematiğe indirgiyoruz. neden kabullenemiyoruz? neden inkar ediyoruz?sen neysen, karsindakinde (insanda) aynini görürsün..yansitir
"Kimde ne görürsen, kendi öz'ündür."
sohbetlerimde çoğu zaman dile getiririm bir insanı tam anlamıyla tanımak mümkün değildir diye, zaman kavramı hep atlanıyor, değişkenler hep atlanıyor. sürekli metaforlama yapıyorum ama anlamazsan basitede indirgeyebilirim. yazılımda bile bir değişken tanımlarken yüzlerce atama yapabiliyorsun oysa sabit değerler hep aynı kalıyor. insan değişken bir varlıktır, sabit değil. zaman kavramı ve çevresel faktörlerden etkilenir, hatta ve hatta bizatiği karşısındaki insanın kendisinden bile etkilenebilir.Hakikat kisilik degil, kendine öz bir Var'liktir.Bizden muâf.
Ama bizden öte.
Dogru.
O zaman su cikarim doguyor;
"Kendimi biliyorum, taniyorum diyorsan,yaniliyorsun."
Gazali
Kendim icin de gecerli.
Est.kendini görmezsin aslında yansımanı görürsün, çünkü kendin "eşsizdir", "bir tane" dir. ayna'nın kapasitesi ne kadarsa, o kadarını sana yansıtır. aynayı ayna yapan küçük parçalardır, bütününü ortaya çıkaran ve sergileyen. o yüzden aslında senin ne olduğun? kim olduğun? nasıl olduğun? önemsizdir. aynanın işlevi yansıtmadır ama kalitesine göre de değişir. eğer insanı da bir ayna metaforu olarak kullanacak isek; bu da insanın kalitesinden mütevellittir. bence gayet güzel açıkladığımı düşünüyorum, ayrıca kimseye reçete yazmakta haddime değil.
Umarim emeline ulasirsin.dogo argentino köpeğini ırksal olarak çok severim, en büyük hayâllerimden bir tanesidir bahçede besleyip, büyütmek, kendime dost edinmek. neyse, geçen twitter'da takılırken; "sahibini ısıran pitbull" u gördüm, belki sende denk gelmişsindir. sence; hata "pitbull" da mı? yoksa, sahibinde mi? insanoğlu bir matematik midir? tarkovsky 'nin 1+1=1 sorunsalı değil midir? neden, matematiğe indirgiyoruz. neden kabullenemiyoruz? neden inkar ediyoruz?
insani tanimak bizim vazifemiz mi?sohbetlerimde çoğu zaman dile getiririm bir insanı tam anlamıyla tanımak mümkün değildir diye, zaman kavramı hep atlanıyor, değişkenler hep atlanıyor.
Anlamiyorum.sürekli metaforlama yapıyorum ama anlamazsan basitede indirgeyebilirim.
Kabullenmektir belki anahtarin?yazılımda bile bir değişken tanımlarken yüzlerce atama yapabiliyorsun oysa sabit değerler hep aynı kalıyor.
Hisleri degisebilir, yasama faktörleri vs vs...insan değişken bir varlıktır, sabit değil. zaman kavramı ve çevresel faktörlerden etkilenir, hatta ve hatta bizatiği karşısındaki insanın kendisinden bile etkilenebilir.
Est.
Had hudud cizgileri cizmiyoruz.
Alis veris yapiyoruz.
Yüzünü gösterir bildigimiz ayna.
Yansimani degil.
AGlayarak aynaya bakanlar var...nasil görünüyorum acaba diye.
O anki görünüsünü merak ediyor...vizuelitesine odakli..icinden gecenlere degil.
Gözyaslari halbuki ruhun incileridir.
Elbet de her insan "essizdir".
Ama her insanda, diger insanlardan parca vardir ve sen birey ve essiz olarak neyi yansitirsan onu görürsün.
Metafor olarak,
Aynanin kapasitesi degildir önemli olan.
Kücücük kirik bir cam parcasi günes ile birlestigi an, binlerce hektarlik ormanlari yok edebilir.
Ay kücüktür ama isigini günesten alir..ve böyle bircok örnekler verilebilir.
Önemli olan neyin yansidigi.

Umarim emeline ulasirsin.
Hayvanlar icgüdüsel varliklardir.
Üstelik pittbul gibi yalniz dövüstürmek icin meydana getirilmis bir hayvanin, icgüdünü bastirabilmesi de hayali bir beklenti olsa gerek.
Iste fitrat dedigimiz olgu da bu.
Tarkosvki'nin 1+1= 1 denklemi, iki insanin ya da herhangi bir seyin, öz'lerini kabul etmis ve böylelikle birlesmisligin bir yolda ilerlemelerini anlatiyor.
Yarim arti yarim bir etmez bu düsüncede.
Kabul ediyoruz iste
1+1= 1 olunca.
kesinlikle, insanın kendini tanıması, bilmesi, öğrenmesi bunların hepsi erdemliliğin getirdiği şeyler ve özeller.insani tanimak bizim vazifemiz mi?
Önce kendimizi tanimamali miyiz?
Kendimizi bilirsek, karsimizdakini de biliriz.
Gnothi Seauton, biliyosun.
Em degerli zaman, kendimize ayirdigimiz zaman.
Anlamiyorum.
anlat bana..aydinlat beni..))
neyi? inkâr eden kaçar. kim kimden kaçıyor? buradayım, her şey ve herkesin karşısındayım.Kabullenmektir belki anahtarin?
neymiş bizim özümüz? ne kadar mutlak konuşuyoruz, her şeyi biliyoruz. saptamalar yapıyoruz, ama yanılgı ve saptamalarımızı doğrulayacak tersine mühendisliğe karşı geliyoruz. İnsanın özü, “öz” arayışının kendisi, yani insanın özü, kendi özünü aramaktan ibaret. insan kendi özünü barındırsa bile, tanıyamaya bilir. belki, ben tanıyorum ya da tanıyamıyorum ama o döngünün içerisindeyim, nasılsam öyle olduğumu düşünüyorum. eğer benim mantık anlayışım, davranışlarım, inanışlarım "bazı" insan ve düşüncelere ters geliyorsa; beni yargılamak, hedef tahtasına oturtmak, değiştirmek veya değiştirmeye çalışmak kimsenin vazifesi olmamalı.Hisleri degisebilir, yasama faktörleri vs vs...
Ama öz'ü asla degismez.
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumsal.org adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Forumsal.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri Bize Ulaşın linkimizden veya info@forumsal.org mail adresinden bize ulabilirsiniz. Bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.