Tema Editörü

Soru Yaptığın bir beat müzik türünü nasıl belgelendirirsin?

Hırpıt

Sevmeyi biliyorum
Platin Üye
Web Sitesi
www.forumtagram.com
1/3
Konu Sahibi
Telif Hak ihlalleri şartları değiştiğin'den bu soruyu soruyorum ...

Beat programla yapılır yani müzik melodi dijital ortam olduğundan belgelendirmesi kolaydır kaynak sunumu yapabilirsin...

Peki el ile yetenek ile yapılan çalgıları bir başkasına verdiğinizde o kişi nasıl belgelendirir?

Misal @Era bana bir müzik yaptı bende onu rap vocal olarak okudum... Benim şirketim var müzik şirketim ama bunu dağıtımcıya paylaşınca söz benim beste benim müzik era nın.. Sistem benden müzik kaynağını soruyor? Nasıl belgelenir bu dijital olarak?

İsim soy isim yetmiyor bir belge istiyor mesela?

Ben sana bir müzik/beste yaptıysam ve sen üzerine söz yazıp vokal okuduysan, dağıtımcı “Bu müziği kullanma hakkını nereden aldın?” diye sorabilir. Bunun için benimle aramızda basit bir izin/kullanım sözleşmesi olması yeterli olur. Mesela; Ben Era, bu eserin müzik/beste kısmının bana ait olduğunu ve [Garga] tarafından söz ve vokal eklenerek ticari olarak yayımlanmasına izin verdiğimi kabul ediyorum. İkimizin adı, tarih ve imzaları olur. Daha sağlam olması için elektronik imza veya noter de kullanılabilir. Ayrıca benim proje dosyalarını, demo kayıtlarını, MIDI/WAV dosyalarını saklaman lazım. Bunlar da müziğin kim tarafından hazırlandığını göstermeye yardımcı olur. Yani “Era yaptı” demek yerine, “Era bu müziği bana kullanmam için verdi” şeklinde yazılı bir belge hazırlanması gerekiyor. Almanyada bir arkadaşım var ona bir kaç bestemi vermiştim. Şimdi bir parçam daha var onu istiyor onunda kullanım haklarını bu şekilde ona vericem.

Konu Sahibi
Peki soruyu indirgeyelim...

Era mikrofona ses kaydı aracılığı ile kayıt aldı ... Bu şekilde vocal okundu biri tarafından aranje yapıldı yayınlanmak isteniyor bu durum verilen cevap içinde belge düzenlemek olarak mı karşılık bulur?

Ben Era, ... tarihinde kaydettiğim vokal kaydının kişi/şirket tarafından aranje edilerek ticari olarak yayınlanmasına izin veriyorum.

Geri