Trump, İran'a karşı 'ekonomik savaş' ilan etti, destekçilerini ‘muazzam’ sonuçlarla tehdit etti

Mephobia

Invictus
Gümüş Üye
ADKq_NaIzI0fMl5XfVlCt-LavbbT4j9PbnN0-A94VPOraFsJEeY8zEPJD6RY2u6OP3i6D12qRucMhUc1N_9IvGUciIJKczH6LSv-xDWGv5NJJSNvraXkwq2pf6WJ_VJ0xjZxEaXqTppeD1wt7JONK8xX0Q68s9A-mokldo4rs8_iHgEv9W7-i0DeC2BmsYWF7hwEXZddItxM9Ag=s0-d-e1-ft

Trump, İran’a karşı “benzeri görülmemiş ölçekte” bir ekonomik savaş başlatacağını açıklayarak, Tahran’ın yaptırımları aşmasına yardım eden ülkelere ağır mali cezalar uygulanacağı tehdidinde bulundu.

Truth Social paylaşımında İran’a petrol kaçakçılığı, para swap hatları, nakit transferleri, döviz büroları, gemi sicilleri ve paravan şirketler üzerinden sağlanan tüm “can simitlerinin” kesilmesini istedi ve İran’ın asla nükleer silah edinmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Açıklama, Nisan’dan beri yürütülen “Operation Economic Fury” baskı kampanyasının devamı niteliğinde. İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi ise bu yaklaşımın müzakere edilmiş bir çıkışın önünde engel olduğunu savundu.

Gerilim, BAE’nin İran’la tüm ticaret ve finansal işlemleri durdurmasının ardından daha da arttı. BAE, 2024’te İran’ın toplam ithalatının %30’dan fazlasını sağlayan en büyük kaynak konumundaydı.

Rapidan Energy Group Başkanı Bob McNally, Washington’ın asıl kaldıraç noktasının İran’la en derin ekonomik bağlara sahip Çin olduğunu söyledi. Hürmüz Boğazı’ndan gemi geçişleri 73’e gerilerken, Brent petrol $92.09’a, ABD tipi ham petrol $86.07’ye yükseldi.

kaynak: cnbc

Piraye

Altın Üye
ben iranı tutuyorum komşumuz sonuçta

Üst Alt