Tema Editörü

Sümer Dininin Semavi Dinlere Etkileri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan SoCRaT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Simdilik sunu yazayim;
Tarih sumerlerle baslamadi.
Ayni cagda bulunan dünyanin diger tarafini incelersek, mesela güney Amerika bölgesi, orada da,dinin ayni sumerlerde yasandigi gibi oldugunu görürsünüz.
Paganist bir politeizm orada da mevcut...onlarin da yukardaki yazida belirtilen kurallari mevcut idi.
Simdi aralarinda okyanus bulunan bu iki uygarligin, din ile ilgili ayni topicleri icermeleri düsündürücü.Insan ister istemez, insanliga bir episantrdan dini kurallar ulasmis ve insanligin kitalara yayildiklarinda,bu bilgileri birliginde götürüp,yerlestikleri bölgelerde,kendilerince yorumlamis diye düsünüyor.
Muazzez hanima inanilmaz bir saygim var..bana kattiklarini yadsiyamam.
Musa isa ve muhammed peygamberi referans almis,kiyaslamak icin.
Semavi dinlerini, sumer inancinin kopyasi olarak degerlendirmesi, yadirganacak bir sey degil..sadece üzerinde durulmasi gereken bir tez diye düsünüyorum.
Raison beyin de belirttigi gibi, animist bir baglam iceriyor.
Lakin muazzez hanimin vurguladigi kurallar pek realist.
Bu denklemden yola cikarsak, semavi dinleri de realizme yakin dinler olarak ele almamiz lazim.
Bu da oldukca zor.

Irving Winkel, 3750 senelik bir kil tahtasini rehber alir.
Bu kil tahtasini yakin dogu da, bir air force askeri buluyor.
O kil tahtasinda, bir adamin (muhtemelen Nuh) nasil bir gemi yapip, hayvanlari tufandan nasil kurtardigini yaziyor.
Kil o kadar detayli ki, irving amca, kilde yazilan "receteye" göre bir gemi insa ediyor.Ve o gemi yüzüyor.
Model olarak daha kücük ama teknik olarak basariyor.

Sumerlerin şani, yazilaridir.
Tutanaklari.
Tarihci olarak, yazi olmadan bilimsel bir arastirma yapamazsin ve her sey destanlarda kalip, kanitlamasi mümkün olmaz.

Daha cok yazasim var ya..vaktim dar..

Simdilik sunu yazayim;
Tarih sumerlerle baslamadi.
Ayni cagda bulunan dünyanin diger tarafini incelersek, mesela güney Amerika bölgesi, orada da,dinin ayni sumerlerde yasandigi gibi oldugunu görürsünüz.
Paganist bir politeizm orada da mevcut...onlarin da yukardaki yazida belirtilen kurallari mevcut idi.
Simdi aralarinda okyanus bulunan bu iki uygarligin, din ile ilgili ayni topicleri icermeleri düsündürücü.Insan ister istemez, insanliga bir episantrdan dini kurallar ulasmis ve insanligin kitalara yayildiklarinda,bu bilgileri birliginde götürüp,yerlestikleri bölgelerde,kendilerince yorumlamis diye düsünüyor.
Muazzez hanima inanilmaz bir saygim var..bana kattiklarini yadsiyamam.
Musa isa ve muhammed peygamberi referans almis,kiyaslamak icin.
Semavi dinlerini, sumer inancinin kopyasi olarak degerlendirmesi, yadirganacak bir sey degil..sadece üzerinde durulmasi gereken bir tez diye düsünüyorum.
Raison beyin de belirttigi gibi, animist bir baglam iceriyor.
Lakin muazzez hanimin vurguladigi kurallar pek realist.
Bu denklemden yola cikarsak, semavi dinleri de realizme yakin dinler olarak ele almamiz lazim.
Bu da oldukca zor.

Irving Winkel, 3750 senelik bir kil tahtasini rehber alir.
Bu kil tahtasini yakin dogu da, bir air force askeri buluyor.
O kil tahtasinda, bir adamin (muhtemelen Nuh) nasil bir gemi yapip, hayvanlari tufandan nasil kurtardigini yaziyor.
Kil o kadar detayli ki, irving amca, kilde yazilan "receteye" göre bir gemi insa ediyor.Ve o gemi yüzüyor.
Model olarak daha kücük ama teknik olarak basariyor.

Sumerlerin şani, yazilaridir.
Tutanaklari.
Tarihci olarak, yazi olmadan bilimsel bir arastirma yapamazsin ve her sey destanlarda kalip, kanitlamasi mümkün olmaz.

Daha cok yazasim var ya..vaktim dar..
Elinize saglik

Bilmezmisiniz ki biz firavunu secde eder vaziyet de canlı gibi koruduk jsjsjjsjsjsjjs

Din ile Delilik arasında tek bir fark vardır

Delilik - Kendi halüsinasyonlarının gerçek olduğuna inanmak

Din - Bir başkasının halüsinasyonlarına inanmak..

Bu konu basit bir konu değil. Mutlaka araştırıp öyle konuşmak lazım.
Mesele su eger bir din kabul etmeyeceksek bu dunya ve hayat kendimizin halisinasyonu mu yoksa bir baskasinin halisinasyonu mu. Bu iki secenekten birini kabul etmis olsak bu sefer de sonuc su oluyor bu halisinasyon denen sey tek gercekligimiz. Oyleyse halisinasyonun kendi bir dine donusmus olacak. Yada halisinasyonda bir halisinasyon demek zorunda kaliriz ki bu seferde sonsuza giden ayna misali bir yere varmak mumkun olmayacaktir. Yani bu durumda birakin naskasinin deliligine inanmayi kendi deliligimizi bile ispat. Edemez hale geliriz. Yani nerden bakarsaniz bakin butun yollar romaya degil dine cikiyor. (Tabiii minyonitanin tezine gore)
.

Geri