sokak köpeklerinin toplatılması

Psinoza

Gümüş Üye
bakın, ötekileştirme, toplumdaki kinofobi dikkate alınmalı. suça sürüklenen sokak hayvanlarına destek sunulmalı. bunun yolu da onların demokratik süreçlere katılımı...

bir kaç aktivist toplandık... hatta bu konuda yeni bir projemiz var. isveç, norveç, hepsinden fon aldık. "önerileri kendi ülkenizde de uygulamak ister misiniz?" dedik. güldüler. sanırım sıcak bakıyorlar...

Cherry

Geceye aşık bir kadını güneşin yapamazsın.
Elmas Üye
Bazen uzun uzun yazmaktan ziyade, tek bir cümle cok sey anlatir.

"Bir toplumun vicdanını görmek istiyorsan; çocuklarına, yaşlılarına ve kendini savunamayan canlılara nasıl davrandığına bak."

Psinoza

Gümüş Üye
yazmak icin aklimdan cok sey geciyorda..
en iyisi bir sözde kalmak, belki oda cok birseyi anlatir.

"Bir toplumun vicdanını görmek istiyorsan; çocuklarına, yaşlılarına ve kendini savunamayan canlılara nasıl davrandığına bak."
yinede çocuklara saldıran köpecikler de pek masum görünmüyor. elbette doğaları gereği...
bir çözüm lazım elbette ama bu doğrudan toplatıp itlaf etmeden geçmiyor o kesin.

Cherry

Elmas Üye
Avrupada sokakta basibos köpek neredeyse yoksa bunun nedeni toplu itlaf degil, yillarca uygulaan kayit sistemi, zorunlu cip, kisirlastirma, SIKI denetim, sahiplendirme ve barinak sistemidir. Cözüm, günü kurtarmak degil, ayni sorunun yeniden olusmasini engellemektir.

Tabii ki bu mesele sadece sokak hayvanlari degil. Ülkemizde cözülmesi gereken o kadar cok temel sorun var ki... Bana göre bunlarin basinda egitim geliyor. Cünkü egitim sadece bilgi vermek degildir, insana empatiyi, sorumlulugu ve birlikte yasamayi da ögretir. Toplumsal sorunlarin büyük kismi, aslinda burada basliyor.

Garga

Altın Üye
İki ucu boklu değmek gibi bu iş .. Sokak'ta (da)' saldırırlar insan ölür çocuk ölür.. Toplatırlar tepki görür.. Bunun bir ortası yok .. Normal de toplamaları iyi bir şey ama nereye götürüyorlar? Barınaklar yetecek mi? Diyelim ki yettti bakılacak mı? Baktıklarını sanmıyorum hayvanlar açlıktan birbirini yiyordu videolar vardı bi ara .. Ülkemiz biraz bazı konular da şeffaf adil olsa bu tür soru işaretleri de olmazdı

Cherry

Elmas Üye
Türkiye'deki bircok hayvan barinaginin durumu maalesef icler acisi. Bu, hayvan haklari ve hayvan refahi acisindan kabul edilebilir degil.

Run

Gümüş Üye
Sokakta başıboş hayvanlar olmaz, olmamalı.
Bununla birlikte uygun şartlar altında bakılmalı, sağlıklı koşulları olan barınaklar ve nitelikli insanlar ilgilenmeli.
Sokak hayvanlarını kullanıp insanları dolandıran kişiler ile kaynıyor ortalık.. hiçbir insan ve hayvan için bağış yapmam, yardım kurumlarına ve kişilere bir lira vermem..
İnsanlar üçkağıtçı doğası gereği..

Kerim

SMFsever
Bronz Üye
Türkiye'de hangi iş düzgün yapılıyorda hayvanlarla ilgili işimiz doğru olsun. Sokakta köpek olmasına karşı biriyim, bir köpeği çocuklarımızın ya da bizim canımızın önüne koyamam ama öldürülmesini izleyecek kadar vijdansız da olamam. Türkiye'de barınak dedikleri yerler hayvanları insanların gözünden uzak tutup ölüme terk ettikleri ölüm kampları.

Yukarıda da yazılmış, üremeleri kontrol altına alınsın, aşılansın, düzgün bir bakım ile barınaklarda tutulsun. Bir köpeğin ömrü kaç yıl ki zaten, bugün üremesi kontrol altına alınmaya başlansa 10 yılda maksimum 15 yılda sorun çözülür. Kışlalardan, hastanelerden artan yemekler bile bu hayvanların yemek ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Yeterki birileri gerçekten insancıl bir şekilde sorunu çözmek istesin.

Köpekler tarih boyunca insanın sadık dostu olmuştur. Pek çok ihtiyacımızı karşılamış; sürülerimizi, evlerimizi korumuş, avlanıp hayatta kalmamıza yardımcı olmuş. ama şimdi ihtiyaç duymuyoruz diye onları itlaf etmekten, barınaklara tıkıştırıp özgürlüklerini elinden almaktan söz ediyoruz. Bu meseleye daha insancıl bir çözüm bulmakla yükümlü olduğumuzu düşünüyorum.

Üst Alt