Sizce dünyayı gerçekten değiştiren şey nedir; maddenin kendisi mi, yoksa ona yüklediğimiz anlam mı?

Cherry

Geceye aşık bir kadını güneşin yapamazsın.
Elmas Üye
Katılım
17 Tem 2023
Mesajlar
19,685
Çözümler
1
Tepki puanı
5,948
Puanları
113
Konum
ab inferno
Cinsiyet
Kadın
Hiç düşündünüz mü?

Neden sıradan bir bez parçası milyonlar için uğruna ölünecek bir bayrağa dönüşür? Neden sıradan bir taş, insanların önünde saygıyla eğildiği kutsal bir simge hâline gelir? Neden tek bir kelime bazen bir savaşı başlatabilir ya da sıradan bir insan milyonları peşinden sürükleyen bir sembole dönüşebilir?

Aslında değişen madde değildir. Değişen, insan zihninin ona yüklediği anlamdır.

İşte bu yüzden dünya, etrafındaki nesneler değiştiği için değil; o nesnelere yüklenen anlamlar değiştiği için dönüşür.

Toplumlar da teknoloji ilerlediğinde ya da yeni eşyalar üretildiğinde değil, neyin değerli olduğuna dair ortak kabuller sarsıldığında gerçek anlamda değişir.

Belki de insanı diğer canlılardan ayıran en büyük özellik, yaşadığı dünyayı yalnızca görmek değil; ona anlam yükleyebilmesidir.
 

Mephobia

Invictus
Gümüş Üye
Katılım
1 Ağu 2025
Mesajlar
2,016
Tepki puanı
477
Puanları
83
Konum
root
Cinsiyet
Erkek
bunlar basit sorular
 

Garga

Altın Üye
Katılım
5 Eki 2023
Mesajlar
3,346
Tepki puanı
439
Puanları
83
Konum
Ak-ist
Cinsiyet
Erkek
Bence dünya yı değiştiren iki şey var... İyi insan kötü insan... Maddesel değil metasal biraz bu iş
 

Süreyya

Süper Mod
Katılım
22 Mar 2020
Mesajlar
14,701
Tepki puanı
5,290
Puanları
113
Konum
Aorist
Cinsiyet
Kadın
Dünya degisir mi?
Bundan emin değilim.
Evrimleşebilir.
Bu hep olmustur ama sonuç itibâri insan değişmemiş.
Insan hep ayni kalmis.
 
Katılım
14 Ağu 2026
Mesajlar
69
Tepki puanı
16
Puanları
8
Yaş
42
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Erkek
Bana göre insanlık hala, yerdeki taşı rakibine atmakta bir fayda olduğunu keşfeden o primattan daha gelişmiş değil. Araçların çeşitliliğini artırdık sadece. İçinde yaşadığımız toplumları bu çeşitli araçlarla var ediyoruz ki bu da bizde gelişmişlik hissi yaratıyor Gelişim bir yanılgı gibime geliyor. Çünkü hala o ilkel şiddeti ve sonuçlarını yok edemedik. Üretilen yeniliklere duyduğumuz ihtiyaç hala "üstünlük" yarışı için var. Onlara yüklediğimiz manada ki değişim bu üstünlük yarışını sürdürebilmek için var gibi görünüyor. Bu ilkel güdümüze olan bağlılığımız yeni araçlar üretmemizi zorluyor ki bu değişim algısını da yaratan şey. Güzel bir soru bu arada.
 

Süreyya

Süper Mod
Katılım
22 Mar 2020
Mesajlar
14,701
Tepki puanı
5,290
Puanları
113
Konum
Aorist
Cinsiyet
Kadın
Chronos un yorumlarina tepki vermek istiyorum lakin laf lafi acacagindan,elf göslerimin bu nedenle sürekli forum ekraninda olucagi ve carsaf carsaf yorum doguracagindan mütevellit,biraz çekimserim dovrusu.
 
Üst Alt