Ölümsüz Denizanası: Biyolojik Bir "Reset" Tuşu mu, Yoksa Kandırılıyor muyuz?
Forumsal.org "Bunları Biliyor Muydunuz?" köşemizde bugün, insanlığın binlerce yıldır peşinden koştuğu, kralları delirten, simyacıları iflas ettiren o büyük sırrı masaya yatırıyoruz: Ölümsüzlük. Ama bunu biz başarmadık, o başardı. Karşınızda, yaşlanınca "ben sıkıldım, en başa dönüyorum" diyen Turritopsis dohrnii.Bilimsel verilere göre, bu canlı evrimin "bir kaza sonucu" yarattığı değil, yaşlanma şifresini çözmüş bir istisna. İşte bu küçük "Benjamin Button"ın biyolojik hileleri:
1. Transdiferansiyasyon: Biyolojik İkinci Bahar
Bu denizanası yaşlandığında veya fiziksel bir hasar aldığında ölmez. Bunun yerine, tüm hücrelerini "ergin" formdan, ilk doğduğu "polip" (bebeklik) formuna geri döndürür.- Bilimsel Gerçek: Turritopsis dohrnii, strese girdiği anda hücrelerini kök hücre benzeri bir yapıya dönüştürüp kendini "sıfırlar". Yani o bir denizanası değil, aslında biyolojik bir zaman makinesi.
- Forumsal.org Yorumu: Biz emeklilik hayali kurarken o, "yok ben almayayım, baştan başlıyorum" diyerek sistemi hackliyor. Resmen biyolojik olarak "CTRL+ALT+DELETE" yapıp işletim sistemini yeniden kuruyor.
2. Ölümsüz mü, Yoksa Sadece "Dokunulmaz" mı?
İnsanlar bu canlıya "ölümsüz" diyor ama aslında bu durum biraz yanlış anlaşıldı. Bu canlı yaşlanarak ölmez, ancak "avlanarak" ölür.- Bilimsel Gerçek: Bu canlılar doğal yaşlanma sürecini durdurabilir, evet. Ancak aç bir balık gelip onu yediğinde veya bir hastalık kaptığında hayatı sona erer. Yani "ölümsüzlük" dediğimiz şey, sadece "doğal ölümden muafiyet".
- Forumsal.org Yorumu: Rakı masasında "ben ölmem" diyen dayı gibi; evet yaşlanmıyorsun ama bir balık gelip seni yediğinde o teorin boşa çıkıyor. Yani "ölümsüz" ama "yenilmez" değil.
3. Neden Biz Bunu Yapamıyoruz?
İnsan vücudu çok daha karmaşık ve uzmanlaşmış hücrelerden oluşur. Bizim hücrelerimiz "ben artık karaciğer hücresi oldum, geri dönemem" diye diretiyor.- Bilimsel Gerçek: Memelilerin hücreleri özelleşmiştir; bir hücreye "hadi bebek ol" derseniz, o sadece ölür veya kansere dönüşür. Bu denizanası ise hücrelerini "formatlamayı" (reprogramming) başarıyor.
- Forumsal.org Yorumu: Evrim bize "seni çok karmaşık yaptım, artık geri dönüşü yok" dedi. Bizim "reset" tuşumuz maalesef sadece bilgisayarlarda çalışıyor. Bir gün biz de başarabilirsek, yaşlılık diye bir şey kalmayacak ama o zaman da emeklilik primleri kime ödenecek, orası muamma!
Peki ya siz? Forum sakinleri! Eğer bir gün bu "reset" tuşunu insanlarda kullanabilseydik, kaç yaşına geldiğinizde "yeter, bir 20 yaşıma daha döneyim" derdiniz? Yoksa "bu hayat bir kere çekilir" diyenlerden misiniz? Yorumlarda kozmik "reset" tuşumuzu tartışalım!