İzlanda AB referandumu sayım sürerken bıçak sırtında

Mephobia

Invictus
Gümüş Üye
Katılım
1 Ağu 2025
Mesajlar
2,365
Tepki puanı
530
Puanları
113
Konum
root
Cinsiyet
Erkek
ADKq_Nb7lYPUyudtEVQMILOt4thmNo0ye0Q1TjG4Vrl3wyK84tmK4_2mTyEwQh3dR4JVmKFfutGW_PZRsuMg3KsomNtPu-5aLeO8xjoiEURtUQjctsUXkV-6ylrd649VLyVmpyRDPFm-Tk84Pc1xzFQUGtMEl_C_BVEyFMbACzg=s0-d-e1-ft


İzlanda’nın Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini yeniden başlatıp başlatmamasına ilişkin referandumunda oy sayımı sürerken sonuç başa baş gidiyor ve tablo henüz netleşmedi. Kamu yayıncısı RUV’ye göre, sayılan ilk 153.197 oyda %50,1 hayır, %49,9 evet çıktı; iki taraf arasında yalnızca 435 oy fark bulunuyor.

Başbakan Kristrún Frostadóttir’in merkez sol hükümeti referandumu 2027’ye kadar yapma sözü vermişti, ancak Donald Trump’ın Grönland’a yönelik tehditleri dahil uluslararası gerilimler nedeniyle süreci öne çekti.

Yaklaşık 400.000 nüfuslu ülkede tartışma daha çok balıkçılık sektörü etrafında şekillendi; balık ve deniz ürünleri sanayileri ihracatın yaklaşık %40’ını oluştururken, hayır cephesi AB’nin ortak balıkçılık politikası nedeniyle av sahaları üzerindeki kontrolün bir kısmının kaybedilebileceğinden endişe etti.

Evet oyu, İzlanda’nın doğrudan AB’ye katılması anlamına gelmeyecek; yalnızca üyelik müzakerelerini yeniden başlatacak. Olası bir katılım anlaşmasının daha sonra ikinci bir referandumda onaylanması gerekecek.

------------------------
özellikle brexit sürecinden sonra avrupa birliği albenisini ve prestijini kesinlikle kaybetti. abd ile diplomatik çatışması onlara biraz pahalıya patladı. çünkü geçmişteki yatırımlarını sanayi, üreticilik ve verimlilik üzerine değil de daha çok sosyo kültürel olarak insan hakları üzerine yaptılar. sırf AB girecekler diye karadağ gibi ülkelerden şirket açıp yerleşenler oldu, süreç devam ediyor ve AB büyümek istiyor.

kaynak: bbc.co.uk
 
Üst Alt