Halikarnas Mozolesi

Cherry

Platin Üye
Katılım
17 Tem 2023
Mesajlar
9,757
Çözümler
1
Tepki puanı
2,463
Puanları
113
Konum
ab inferno
Cinsiyet
Kadın
screenshot_2018-04-24-23-11-58-935998296.jpg






Halikarnas Mozolesi








2





Halikarnas Mozalesi…

Zamanında dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilmiş, devasa yapı…

Kalıntıları Muğla Bodrum’dan İngilizler tarafından yasa dışı olarak taşınarak, İngiltere’ye götürülmüş. Haliharızda, British Museum’da sergileniyor.

Yurt dışında müzeleri gezerken, eserlere daha farklı bir gözle bakmanın, zamanı gemedi mi artık?

Bodrumluların hakkını savunmak adına, Remzi Kazmaz ve 30 avukat, eserlerin Türkiye’ye iadesi için bir hukuk mücadelesi başlattılar.

Bu, resmi görevlilerinin uğraşların dışında, usivil bir girişim olması açısından çok önemli.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, lehimize ya da aleyhimize karar verebilir. Bu ikinci planda önemli. Bütün müzecilik dünyasının gözü bu davada. Birinci planda önemli olan ise, İngilizlere yapmış oldukları talanın bir kez daha hatırlatılması…

Avukatlarımızın uğraşlarına, paylaşarak destek olabiliriz.


Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen bu baş yapıt Kral Mausollos’un Mezarı, karısı ve kızı tarafından Halikarnas da büyük bir devasal mezarlık yaptırılmıştır. Mimari açıdan hem Yunan mimarisi kullanılmış hemde piramit olmasından dolayı Mısır mimarisi de birleştirip ortaya iki medeniyetin birleşmesi sonucu bu anıt ortaya çıkmıştır. O dönemde bu Kral Mausollos’un Mezarı halk mozole olarak adlandırılmış ve günümüze kadar bu isimle birlikte gelmiştir. Dünyanın 7 harikası olarak kabul edilen bu mimari ise yanlarında açık alanlar olmasından dolayı açık hava müzesi olarak da kullanılmıştır. Yapının üzerinden çok iyi bir mimarlık gerektiren ince çizgiler ve motifler bulunurken günümüzde bu yapıt maketler ile sergilenmektedir.

Kral Mausollos’un Mezarı tam olarak anlamak isteyenler ilk olarak müzesini ziyaret etmeleri tavsiye edilir. Böylece büyük bir çukur içerisinde bulunan Dünyanın 7 harikasıolan esere biraz daha yakın olabilirler. Yüksekliği açısından bir çukur halinde bulunan mozole 242 metre yüksekliğinde bulunurken taban ölçüleri ise 32 x 38 cm arasında idi.Kral Mausollos’un Mezarı üst kısmına doğru yavaş yavaş piramit şeklini alırken 24 adet basamağı ile en zirve şeklinde bulunmaktaydı. Çatısından ayrı bir güzellik bulunurken dört atın çektiği olarak tahmin ediken Mausolos ve Artemisia heykelleri ile Dünyanın yedi harikası olan daha güzel bir mimariye kavuşturulmak istenmiştir.


Kral Mausollos’un Mezarı bir çukur içerisinde bulunmakta ve bu çukur içerisinden kalıntılarına ulaşma imkanınız bulunmaktadır. Ayrıca 1856 yılında İngiliz Arkeolog C. Newton tarafından yapılan çalışmalarda Mozole’nin parçaları İngiltere’de bulunanBritish Museum (britanya müzesi)‘a götürülmüştür. Kral Mausollos’un Mezarıne kadar basit bir yapı olarak gözükse de profesyonel mimarlık bilgisi isteyen ve içerisi bakımında da ayrı bir gizemliliğe sahip bir mezardır. 12 yüzyıllarda Yunanlılar Bodruma geldiklerindeDünyanın 7 harikası olan bu esere yıkık şeklinde görmüş ve burada Bodrum kalesini yapmışlardır. Bir çok ince ayrıntı ile yapılmış olan bu eser kalıntıları hale ülkemizde olurken büyük bir çukur üzerinde eser halinde az kalıntıları vardır. Bir çok bilim insanı bu eser hakkında halen çalışmalarını sürdürmektedir.


Mezar keşfedildi
Kralın mezarının bugüne kadar bulunamamıştı. Bodrum içerisinde bir çok araştırma ve çalışma yapılmış fakat yine de kralın mezarına ulaşılamamıştı. Ta ki yıl 2011′ i gösterene kadar. Muğla’nın Milas ilçesinde Uzunyuva olarak bilinen alanda bir gazetecinin ihbari ile 2500 yıl öncesinde yapılmış ve at kılı ile korunduğu tespit edilmiş mezar bulundu. Gizli geçitler ile ulaşılması bir hayli zor olan mezara ulaşma çalışmalarına dönemin Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay’da katılmıştır. Mezar bulunmadan önce bir çok defineci ve tarihi eser kaçakçısı tarafından bilindiği ve zarar uğratıldığı görülmüştür.
 
Üst Alt