
Empanada, İspanya, Orta Amerika (Meksika),Filipinler ve başta Şili, Arjantin, Paraguay, Uruguay, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Venezuela olmak üzere Güney Amerika'da içi doldurularak yapılan ve yenen bir börektir.
Meksika'da empenadalar tatlı (ananas, çilek v.b.) ya da tuzlu (tavuk, sığır, v.b.) malzemelerle doldurularak servis edilir.
4 Ocak tarihinde Villa de Álvarez ve çevresinde Día de la Empanada yani empenada günü kutlanır ki bugünde empenadalar için bir vaftiz baba (padrino de la empanada) aranır. Villa de Álvarez şehir merkezinde, halk festivalinin yapıldığı empenada fuarı bulunur.

MALZEMELER
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
75 gram tereyağı
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
Yarım su bardağı su
İç harcı için:
1 adet kuru soğan
10 dal maydanoz
200 gram az yağlı kıyma
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 adet kırmızı dolmalık biber
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Üzeri için:
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı su
Yapılışı
Yumurta, sirke ve suyu bir kasede çırpmakla başlayın.
Başka bir kabın içinde unu, tuzu ve tereyağını karıştırın. İki karışımı bir kapta yoğurmaya başlayın.
Yoğurduğunuz hamuru dinlenmesi için 40 dakika bekletin.
Bu arada iç harcını yapmaya başlayın.
Harç malzemelerini bir tavada güzelce kavurun.
Dinlenen hamuru avuç içi büyüklüğünde bezelere bölün.
Bezeleri unla açarak iç harcını yerleştirin ve ağızlarını kapatın.
Bu sırada yumurta ve suyu bir kapta karıştırarak hazırladığınız bezelerin üzerine sürün.
Börekleri tepsiye dizin.
180 derecelik fırında 30 dakika kadar, üstleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun