Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Son günlerde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla gündeme gelen ve Kassam roketlerine karşı kullanılan Demir Kubbe (Iron Dome) Hava Savunma Sistemi aslında İsrail’in sahip olduğu farklı menzillerdeki katmanlı hava savunma sisteminin ilkini oluşturmaktadır. Demir Kubbe, bu sistemin en kısa menzilli olanıdır. Havan topları, roket, füze gibi (C-RAM) saldırı araçlarına karşı tasarlanmıştır. İsrail, daha uzun menzilli hava savunma ihtiyacı için Arrow-2 sistemini kullanmaktadır. Bununla birlikte Davut Sapanı ve Arrow-3 modeli için ise test çalışmaları devam etmektedir.

Demir Kubbe

İsrailli Rafael firması tarafından üretilen Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi 2011 yılında hizmete alınmıştır. Gece ve gündüz olmak üzere her türlü hava koşullarında görev yapan sistemin sahip olduğu radar sayesinde gelen füzelerin tehdit durumu algılanmaktadır. Bu sayede yerleşim yerlerine ve önemli tesislere isabet edebileceği tespit edilen roketler havada imha edilmektedir.

Demir Kubbe Hava Savunma Sisteminin Teknik Özellikleri

Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi, diğer hava savunma sistemleri gibi temel olarak radar, savaş yönetim sistemi ve füze atış biriminden oluşmaktadır. Radar sistemi, roketi tespit ederek yörüngesini takip eder. Savaş yönetim sistemi ise bu roketin düşeceği noktayı ve yarattığı tehdidi belirler. Eğer tehdit oluşmuşsa füze atış birimi sayesinde roket havada imha edilir. Fırlatma birimi, ‘Tamir’ adı verilen 20 adet çift güdümlü füzeden oluşmaktadır. Bu füzelerin her biri 90 kg ağırlığındadır ve 70 km menzile sahiptir. Bu füzeler 2,2 mach hızına ulaşabilmektedir. Füze fırlatıldığı esnada radar güdümü aktiftir. Terminal aşamasında ise kızıl ötesi güdüm sistemi aktif hale gelmektedir. Tamir füzelerine proximity tapalar entegre edilmiştir. Böylelikle hedefin vurulamadığı durumda en yakın mesafede patlama gerçekleştirilerek blast etkisiyle hedef imha edilmektedir.

Demir Kubbe

Hava Savunma Sistemleri’nin en çok yakınılan özelliği işletme maliyetlerinin çok yüksek olmasıdır. Demir Kubbe’de kullanılan füzeler oldukça pahalıdır. İsrail’e karşı kullanılan roketlerin tabiri caizse merdiven altı üretim olması, menzillerinin çok kısa olması ve bu sebeple çok düşük maliyetli olması Demir Kubbe’nin maliyet etkinliğini azaltmaktadır. Bu sebeple, binlerce roketle yapılan bir saldırıda her roketi önlemek amacıyla Demir Kubbe’nin aktif hale geldiğini düşünürsek çok yüksek maliyetler ortaya çıkacaktır. Bu yüzden sadece yerleşim yerlerine ve önemli tesislere isabet etme olasılığı bulunan roketlere karşı önleme yapılması tercih edilmektedir. Lazer Savunma Sistemleri etkin bir şekilde kullanılmadığı sürece hava savunma sistemlerindeki bu sorun sürekli var olacaktır.

Demir Kubbe

Her bir Demir Kubbe bataryası yaklaşık 150 kilometrekarelik bir alanı korumaktadır. Füzeler, yaklaşık 4,5 km irtifaya ulaşabilmektedir. Bazı kaynaklara göre batarya maliyeti 50 milyon dolar; füze maliyeti ise 40 bin dolar civarındadır. Sistemin geliştirilmesi için yaklaşık 1,5 milyar dolarlık finansal destek veren Amerika Birleşik Devletleri de İsrail ile birlikte Demir Kubbe sistemini kullanmaktadır. Bu sistemin diğer kullanıcıları ise Azerbaycan ve Singapur’dur.

Mechtekno

Fluffy

Tehlikeliyim Diyorum
Elmas Üye
@-a- bu işin matematiğini de buldum deme

-a-

Altın Üye
@-a- bu işin matematiğini de buldum deme
Havelsan ilgileniyor bu konuyla. Herkesin konusu farklı. Benim hesabım daha çok 100% pamuk elyaf üzerindeki rakamların -özellikle- toplanmasından ibaret.

Havelsan Roketsanın işine
Roketsan Aselsanın işine
Aselsan Tua'nın işine
Tua Tusaşın işine
Tusaş benim işime karışmıyor.

Fluffy

Tehlikeliyim Diyorum
Elmas Üye
Havelsan ilgileniyor bu konuyla. Herkesin konusu farklı. Benim hesabım daha çok 100% pamuk elyaf üzerindeki rakamların -özellikle- toplanmasından ibaret.

Havelsan Roketsanın işine
Roketsan Aselsanın işine
Aselsan Tua'nın işine
Tua Tusaşın işine
Tusaş benim işime karışmıyor.
Senin dinin sana benimki bana

• Beğen
Tepkiler: -a-

Fluffy

Tehlikeliyim Diyorum
Elmas Üye
Ayyıldız hacker takımı hack yapacaktı hani demir kubbeyi

Cherry

Elmas Üye
Ve bunu bir tek israil ve ( yazilara göre ABD) kullanior.

Üst Alt