Starkware, Bitcoin ana ağında kuantuma dayanıklı ilk deneysel işlemin başarıyla kazıldığını açıkladı. Deney, Bitcoin’in mevcut mutabakat kurallarını değiştirmeden kuantum saldırılarına karşı ek koruma sağlamayı test ediyor.
Quantum-Safe Bitcoin yöntemi, eliptik eğri imzalarına ek olarak karma işlevlerine dayalı kuantuma dirençli ikinci bir kilit kullanıyor ve “imza öğütme” adı verilen zincir dışı hesaplama tekniğinden yararlanıyor.
Ancak Starkware, yöntemin Bitcoin’i tamamen kuantuma dayanıklı hale getirmediğini, yalnızca belirli işlemleri koruduğunu ve açık anahtarı zaten ifşa edilmiş adresleri koruyamadığını özellikle vurguluyor.
Uzun vadeli çözüm olarak hâlâ Bitcoin’de bir soft fork öne çıkıyor. Coinbase’in kuantum danışma kuruluna göre, açık anahtar ifşası ve adres tekrar kullanımı nedeniyle yaklaşık 7 milyon Bitcoin potansiyel risk altında olabilir.
-------------------
bu haber de güzel bir haber. alphabet 'in quantum makalesinden sonra korku iklimi baya artmıştı ve $63k 'larda dolanıyordu #btc ve fakat bitcoin’in kuantum sorununu çözdüğü anlamına elbette gelmiyor; ağ yükseltmesini beklemeden bazı varlıkların korunabileceğini göstermesi önemli. şimdilik çözümden çok, işe yarayan bir kaçış kapıs gibi gözüküyor.. ya da habersel bir şişirme de diyebiliriz.
kaynak: cointelegraph