çocuğuna çok değer verdiğin zaman, it gibi mi davranıyorsun?O zaman it gibi davranmalı :) Değer terazisini denge de tutmak lazım..
çocuğuna çok değer verdiğin zaman, it gibi mi davranıyorsun?O zaman it gibi davranmalı :) Değer terazisini denge de tutmak lazım..
Durumu çok ciddiye almış hemen çocuğa bağlamışsın olayı.çocuğuna çok değer verdiğin zaman, it gibi mi davranıyorsun?
durumu ciddiye almakla ilgili değil esasında; kurulan cümlenin kendi içinde taşıdığı çelişkiye takıldım diyelim. “İt gibi davranmak” deyip ardından “değer terazisini dengede tutmak lazım” demek bana göre çelişir.Durumu çok ciddiye almış hemen çocuğa bağlamışsın olayı.
Bu kadar düz bir espriye örneğin çok orantısız uç nokta olmuş.
Çok basit aslında it ise it gibi davranmalı (değeri ayarında, karşılıklı, dozunda) diyorum o değerde teraziyi dengede tutuyorum. Cümleleri ayrı ayrı değerlendirmek yerine devam niteliğinde düşünmelisin belki de.durumu ciddiye almakla ilgili değil esasında; kurulan cümlenin kendi içinde taşıdığı çelişkiye takıldım diyelim. “İt gibi davranmak” deyip ardından “değer terazisini dengede tutmak lazım” demek bana göre çelişir.
denge dediğimiz şey değersizleştirmek değil, değeri ayarında, dozunda ve karşılıklı tutmak. ayrıca, birine çok değer vermek, ona karşı her zaman doğru ve ölçülü davranacağın anlamına da gelmez; insan birini çok değerli görüp yine de davranışlarında ölçüyü kaçırabilir. kendisini yanlış aksettirebilir(aynalamak minvalînde), aktarabilir veya aktaramayabilir.
birine değer vermek başka, onu hayatının merkezine koyup ölçüyü kaçırmak başka.. kısacası cümle içerisinde bulunan "ironik" diye tabir edilen soyut örnek ile akabinde gelen rasyonel perspektif çelişkili olmuş.
buradaki sorun zaten tezatn kendisi değil, aynı cümlede iki farklı ölçüt kullanılması.. “it gibi davranmak” bir davranış biçimi önerirken, “değeri ayarında tutmak” ölçülülük öneriyor; biri aşırılığı, diğeri dengeyi tarif ederÇok basit aslında it ise it gibi davranmalı (değeri ayarında, karşılıklı, dozunda) diyorum o değerde teraziyi dengede tutuyorum. Cümleleri ayrı ayrı değerlendirmek yerine devam niteliğinde düşünmelisin belki de.
İroninin amacı rasyonel gerçeklikle çelişki yaratmak zaten.Tezatlıklar her zaman çelişki doğurmaz.
Yemeğe aşırı tuz atmak bir davranış biçimi sağlıklı yaşamak için tuzu azaltmak değer ölçütü şimdi benimbunu aynı cümlede kullanıp hem tuz atıp hem de sağlığıma dikkat etmem gerektiğini söylemem bir durum tespiti mantık hqtası değil. İt gibi davranmaktq bir abartı sanatı ama değer ayarı bir rasyonalite. İkisini bir qradq kullanmakta edebi bir sanat. Forumda eski üye olmak size akademik bir üstünlük vermediği gibi haklı çıkmanızı da sağlamıyor. Lise 1 mantık bilginiz ve forum kıdeminizle insanları küçümsemek yerine dilin sadece sembollerden ibaret olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederim. Günlük hayattaki bir ironiyi p ve q önermesi gibi matematiksel bir kalıba sokmaya çalışıyorsunuz ama sembolik mantık önermeleri ironi tezat mecaz bunlar esnektir. Cümlelerimde değil sorun sizn her şeyi mekanik bir mantık süzgecine oturtma çabanız. Dilin dinamikleri lise mantık müfredatından biraz daha geniş zannımca.buradaki sorun zaten tezatn kendisi değil, aynı cümlede iki farklı ölçüt kullanılması.. “it gibi davranmak” bir davranış biçimi önerirken, “değeri ayarında tutmak” ölçülülük öneriyor; biri aşırılığı, diğeri dengeyi tarif eder
bir de “ironinin amacı rasyonel gerçeklikle çelişmek zaten” tanımlaması pek mantıklı değil. ironi çelişkiden elbette yararlanabilir ama mantıksal(klasik&sembolik mantık) çelişki üretmek zorunda kesinlikle değildir. tezat ile çelişki farklıdır. burada mesele tezat değil, iki önermenin aynı anda savunulduğunda birbirini yemesi.
lise 1 'de eğer sembolik mantık dersini başarıyla ifâ ettiyseniz bunu biliyor olmalısınız ama çok önemli değil, netice de yeni üyesiniz.. hevesinizi kaçırmak istemem. sembolik mantık dışında da klasik mantık kesinlikle öneririm, özellikle dücane cündioğlundan.
sağlıcakla
meseleyi “dil esnektir, ironi vardır” noktasına çekmek, ilk cümledeki mantıksal problemi ortadan kaldırmıyor sonuçta çünkü benim dem vurduğum kısım mecaz kullanılmasına değil mecazın arkasından verilen rasyonel ölçütün onunla uyuşmamasına ki bu da anlatımsal bir bağlamda çelişki üretiyor diyorum..Yemeğe aşırı tuz atmak bir davranış biçimi sağlıklı yaşamak için tuzu azaltmak değer ölçütü şimdi benimbunu aynı cümlede kullanıp hem tuz atıp hem de sağlığıma dikkat etmem gerektiğini söylemem bir durum tespiti mantık hqtası değil. İt gibi davranmaktq bir abartı sanatı ama değer ayarı bir rasyonalite. İkisini bir qradq kullanmakta edebi bir sanat. Forumda eski üye olmak size akademik bir üstünlük vermediği gibi haklı çıkmanızı da sağlamıyor. Lise 1 mantık bilginiz ve forum kıdeminizle insanları küçümsemek yerine dilin sadece sembollerden ibaret olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederim. Günlük hayattaki bir ironiyi p ve q önermesi gibi matematiksel bir kalıba sokmaya çalışıyorsunuz ama sembolik mantık önermeleri ironi tezat mecaz bunlar esnektir. Cümlelerimde değil sorun sizn her şeyi mekanik bir mantık süzgecine oturtma çabanız. Dilin dinamikleri lise mantık müfredatından biraz daha geniş zannımca.
Anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Daha önceki mesajlarmda da belrttiğim gibi hak edene yani itse it gibi davranılır. Bu bir aşırılık değil tam tersine o değer trazisini dengede tutmanın ta kendisidir. Kötüye hak ettiği gibi davranarak dengeyi kurarsınız. Bunu iki farklı yönelim sanıp sayfalarca felsefe yapmak yaptırmak üstüne bir de çocukça yaş tahminleri yapmak hiç hoş değil.Uzun yazılarınızdan cımbızlayarak çekebileceğim bir sürü tezat ve mantıksal tutarsızlık var ama ben işin özüne odaklanalım istiyorum. Yazıyı yazan kişi olarak diyorum ki cümlelerimi bağımsız düşünmeyin. Kafamdaki düşünce doğrultusunda teraziyi dengede tutmak için karşı tarafa hak ettiği ölçüde tavır alırım. Kimseyi pamuklara sarmamı bekleyemezsiniz. Tabii ki kafamın içine girme şansınız yok ama gördüğünüz gibi sorduğunuzda niyetimi açıkça belirtiyorum anlamaya çalışın lütfen. Ben bir felsefe profesörü değilim okuduğum bildiğim ve anladığım kadarıyla yorumda bulunuyorum. Sizin de neci olduğunuzu bilmiyorum belki siz de benim gibi kara düzen bir katılımcısınızdır.İşin özünde bir eylem ve o eylemin sonucu var. Yemeğin tadını yani dengeyi korumak için bazen tuzu yani sertliği artırırsınız. İt gibi davranmak ve dengeyi kormak iki farklı yönelim değil biri eylem diğeri eylemin getirdiği sonuç.Sizin asıl takıldığınız nokta bu ifadenin bilinçli olarak olumsuz ve aşırı bir davranışı tarif ettiğini düşünmeniz. Sanırım anlamadığınız kısım buradaki sertliğin durup dururken yapılan bir kötülük değil hak edene hak ettiği sertlikte cevap vermek oldupu. Yani terazinin diğer kefesindeki kötülüğü dengeleme yöntemi.meseleyi “dil esnektir, ironi vardır” noktasına çekmek, ilk cümledeki mantıksal problemi ortadan kaldırmıyor sonuçta çünkü benim dem vurduğum kısım mecaz kullanılmasına değil mecazın arkasından verilen rasyonel ölçütün onunla uyuşmamasına ki bu da anlatımsal bir bağlamda çelişki üretiyor diyorum..
“ it gibi davranmak ” bilinçli olarak olumsuz ve aşırı bir davranış biçimini zaten tarif ediyor, bunu kime sorsanız aynı şeyi söyler zaten ki “değer terazisini dengede tutmak” ise tam tersine ölçülülüğü önerir.. aradaki tezat ise; bunları yan yana koyunca ortaya edebî bir derinlikten çok, bir taraftan aşırılığı söyleyip diğer taraftan aşırılıktan kaçınmayı tavsiye eden bir ifade çıkıyor.
tuz örneği de maalesef bunu kurtarmaz. “yemeğe çok tuz atıyorum ama sağlığım için azaltmam lazım” bir durum tespiti ve öz eleştiridir; “çok değer vermek ters tepiyorsa it gibi davranmalı, dengeyi korumalı” ise aynı bağlamda iki farklı davranış yönelimi gösterir bize.
aradaki fark ise tam olarak budur
elbette günlük dil p ve q’dan ibaret değil.. zaten sembolik mantığın amacı sağlıklı ve mantıksal düşünceyi genç yaşlardaki(lise 1) kişiye aşılamaktır. yoksa, lise bir diye bahsetmemdeki amaç küçük yaşta öğretim/eğitim alınıpta o yaştaki zekâya hitap etmenizden değil. :) sadece ben lise bir 'de aldım o dersi, siz belki de şuan alıyorsunuz..
dil esnek olabilir, ama anlam istediğimiz kadar esnetilince adına ironi değil, tutarsızlık denir.
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumsal.org adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Forumsal.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri Bize Ulaşın linkimizden veya info@forumsal.org mail adresinden bize ulabilirsiniz. Bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.