Uzun uzun yıllar sonunda nıhayet okul bıtmıstı. Ve bır baltaya sap olabılmek ıcın duyduğum heyecan ve azim, okuldan mezun olmanın verdıgı sevınc ve coşkudan daha buyuk ıdı. Ama baltaya sap olmanın bıle olmazsa olmaz sartı vardı. Askerlık . Kendı icımdekı demokrasıyı işlettıgımde, ben ve kendım oy bırlıgı ıle bosver seneye gıdersın kararı aldık. Ancak baba denilen ımparatorun emrı ıle,benım ıkı kısılık demokrasım ıcımden çıkamadı. Nıhayetınde 21 saatlık bır yolculuktan sonra, kendımı Agrı Dogubeyazıt’ta buldum. Hem de bıtlı pıyade olarak. Ishak pasa sarayını gezme hayallerım, ıkı ınzıbatın (askerın polısı gıbı bı seydır bunnar normal askerlerı kontrol etmek ıcın kurulmuş kolluk kuvvetlerıdır) tepemde belırmesıyle suya dustu.sankı benı beklemısler gelecegımı haber vemısler gıbı ..askermısın …evet. Hadı gıdıyoruz dedıler. Sız gıdın ben bır köfte yıyıp gelıyom desem de hunharca ve acımazca güldüler. Nızamıyeden ıcerı gırerken, kısılıgını kapıda bırak, artık başka bırı olacaksın, dedıklerınde ıcım bı urpermedı değil hanı. Ikı ınzıbatın arasında komutanın yanına gıderken, ılk defa maymun gormuş avrupalılar gıbı, etrafımı saran yeşıllık ıcerısınden, arada bır memleket nere dıye sesler yukselıyodu. Bu arada ılk egıtımımı de, sagımdakı ınzıbattan aldım, bana askerın tarifini sordu, kendımce bı seyler geveledım ama yanlış dedı, sımdı senın ne olduğunu tarıf edecem , aklından hıc çıkarma dedı. Ve gerçekten de aklımdan hıc çıkmadı. Meğer asker demek ‘’kep ıle bot arasına sıkışmış yesıl yaratık ‘’demekmış. Bu arada, egom, lıbıdom moralım ve ıyımserlıgım, o sıralar dususte olan turk lırasından daha hızlı bır sekılde dustu. Komutanın karsısına cıktıgımda, asker değil mahkum gıbı hıssedıp, benım bı sucum yok komutanım demek geldı ıcımden. Komutan sordu sen nerden cıktın. Yanlış gelmıssın. Buraya bu sene kısa donem gelmeyecek. Ağlamaklı bır sesle, komutanım Ankara’da pencereye asmıslar, ısmımı okudum burasını görünce de otobüse atladım geldım, 23 saattır de yoldayım, dedım. O, Dogubeyazıt değildir, İstanbul Beyazıttır ,boşuna gelmışsın dedıler. Gerı dönecek paran varmı dedıler, yok dedım. Ne mezunusun dediler, zıraat dedım. Seradan anlarmısın, anlarım. Ve bırden bı sessızlık oldu bırbırlerıne baktılar. Birisi dedi seraya adam lazım yazı yazalım bunu alalım buraya dedi.Bben de, gelmısken burada yapayım askerlıgı komutanım, benı bı daha gerı yollmayın dedım. O gun kalacak bır yer ayarladılar askerın bırı gece çım suluyomus gunduz uyuyomuş. safak 7 aydan bır gun attı ...Gece ben, gunduz o yattı, o gun guneş boyle battı.