Anadolu'da Tunç Çağı

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,574
Çözümler
4
Tepki puanı
13,027
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Tunç Çağı

Anadolu, Tunç yapımında kullanılan bakırın bolluğu sayesinde çağın öncüsü durumundadır.

Tunç madeninin kullanılmaya başlandığı -3400'lerden itibaren Anadolu'nun etnik ve kültürel dokusu dış etkilerle şekillenmeye başlar. Transkafkasya'dan Anadolu'ya doğru akan göçlerle ortaya çıkan Karaz Kültürü Doğu Anadolu'dan başlayarak Mezopotamya'ya kadar yayılan geniş bir kültür çevresi meydana getirir. Hatti, Hurri ve Urartu medeniyetlerinin atası olacak bu kültür ilk olarak Anadolu'da görülmeye başlanır.

Kafkaslardan Urmiye Gölü ve Kars-Iğdır-Ardahan bölgesinden itibaren Erzuruma doğru yayılmaya başlayan Karaz göçleri, Paleolitik dönemden itibaren gelişen Anadolu kültürü ile bütünleşerek zenginleşmiştir. Karazlarla birlikte gelen ahşap örgülü, çamurla kaplanıp kurutulmuş evler Anadolu'nun yerel mimarisi olan taş temelli kerpiç evlerle mimari bir bütünleşmeye girer. İlerleyen yüzyıllarda batı ve güneye doğru yayılan bu kültür -2500'lerde Torosların güneyindeki ilk kentleşmeyi meydana getirir.

-2000'lerden itibaren de doğu ve güneydoğuda ilk kentler ortaya çıkacaktır.

Tunç çağının etkileri batıya doğru devinim kazanarak ilk feodal yapıyı ortaya çıkartır. -3000/-2700 aralığında güçlü surlardan oluşan kentler, ihtiyaç fazlası üretimin saklanması nedeniyle ortaya çıkan güvenlik ihtiyacı kentleşmeyi meydana getirir. Demircihöyük (Eskişehir) bölgesinde ortaya çıkartılan buluntularda 90 mt çapında dairesel megaron yapılar kentleşmenin ilk örnekleridir. -2400'lere gelindiğinde Ankara'nın doğusunda Kızılırmak kavisinden batıda Sivrihisar Dağları (Eskişehir) bölgesi bütün bir kültür bölgesi haline gelmiştir. Kent ve yönetici sınıfın bulunduğu, etrafı surlarla çevrili olan ve hisar içerisinde yönetici sınıfı toplumdan ayıran bir sitadel yapısı ile Tunç Çağının ilk feodal, siyasi merkezli kent yaşamının bu bölgede ortaya çıktığını anlayabiliyoruz.

Tunç Çağında Anadolu, demografik yapısını değiştirecek yoğun ölçekte göçlere maruz kaldı. Transkafkasya'dan gelen Kafkas Dil ailesine mensup Karazlar, Hazarın Güneyin'den Anadolu'ya giren Hint-Avrupa dil ailesine mensup Luviler ve Asur ticaret yollarıyla Anadolu ile etkileşimde bulunan, etnik olmasa bile kültürel olarak etkileşime yol açan Semitikler önce Hattiler sonra Hititlerle Anadolu'da imparatorluklar dönemini başlattılar.

Tunç çağında Anadolu'nun demografik yapısını incelediğimizde Paleolitik dönemden itibaren tabiata entegre olan ilk Anadolu insanları, Transkafkasya göçleriyle Kuzeydoğu anadolu'dan gelen Karaz insanları ve Hazarın Doğusundan güneye inip Anadolu'ya gelen Hint-Avrupa kökenli toplumlar karşımıza çıkar. İlk Anadolu insanları Demircihöyük'te kurdukları medeniyetle Truva'nın kökenlerini oluştururken Karaz insanları Orta Anadolu'da Hatti, güneyde Hurri-Mitanni ve Urartuların kurucu unsurları olmuşlar, Hint-Avrupa insanları ise Hatti medeniyeti üzerine inşa ettikleri Hitit İmparatorluğu, Luviler ve Deniz Kavimleri olarak karşımıza çıkmışlardır.

Asur ticaret kolonilerinin Anadolu'ya yazıyı getirmesi, Anadolu'nun mümbit coğrafyasının sağladığı imkanlarla yeni bir dönemi başlatmış, tarih dönemi itibaryile Anadolu'nun temellerini teşkil etmişlerdir.
 
Üst Alt