Osmanlı Padişahlarının Sancak Beyliği Yaptığı Tahtgahlar

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,534
Çözümler
4
Tepki puanı
13,010
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Sancak, Osmanlı taşra teşkilatında beylerbeyliğinden sonra en önemli idari birimdi. (Gümümüzde sancak – il, sancakbeyi de vali şeklinde düşünülebilir.) Şehzadelerin gönderildiği sancaklar ağırlıklı olarak Anadolu’da idi. En önemli şehzade sancakları Manisa, Amasya, Trabzon, Konya ve Kütahya idi. Bunun yanında Balıkesir, Isparta, Antalya, Kefe, Semendire, Sivas, Karaman, Bolu ve Kastomonu’da şehzade gönderilen sancaklardandı. Bu sancaklar arasında en çok padişah yetiştiren sancaklar Saruhan yani Manisa ve Amasya sancağıdır.

Osmanlılar tarafından fethedildiği tarihten itibaren şehzadelerin tahtgâhı olan Amasya , Şehzade Bayezid’in 1559 tarihinde İran’a firar etmesinden sonra şehzade (çelebi sultan) sancaklığından çıkarılmış ve bu tarihten sonra Amasya’da hiçbir şehzade görevde bulunmamıştır.

Osmanlı padişahlarının sancakbeyliği yaptığı yerler

. Murat (Hüdavendigar)Bursa ve Eskişehir (Sultanönü)

1. Bayezid (Yıldırım)Eskişehir, Amasya ve Kütahya

1. Mehmet (Çelebi)Amasya

2. MuratAmasya

2. Mehmet (Fatih)Amasya ve Saruhan (Manisa)

2. Bayezid (Sofu)Amasya

1. Selim (Yavuz)Trabzon, Semendire-Vidin

1. Süleyman (Kanuni)Kefe ve Saruhan (Manisa)

2. Selim (Sarı)Konya, Saruhan (Manisa), Kütahya

3. MuradAmasya ve Saruhan (Manisa)

3. MehmetSaruhan (Manisa)


Şehzade gönderilen sancaklara bakılırsa eğer büyük çoğunluğunun Anadolu’da ve daha önce bir beyliğin başkenti olduğu dikkatimizi çeker. Osmanlı’nın yıkılmış olan bir beyliğin başkentine şehzade göndermesinin temel sebebi o bölge halkının gönlünü almaktır. Bir bey tarafından yönetilmeye alışmış halk bir şehzade tarafından yönetilecektir. Yine sancaklara baktığımızda Anadolu dışında şehzade sancaklığı yapan iki sancak dikkatimizi çeker; Kefe ve Semendire.

Bunlardan Semendire’ye özel parantez açmak gerekir. Osmanlı Devleti’nde şehzadeler Rumeli’de sancakbeyliği verilmezdi. Bu durumun temel sebebi Rumeli savaş alanı sayıldığından ve batılı devletlerin etkisinde olmasıdır. Rumeli’de yaşanan bir savaş esnasında müstakbel Osmanlı padişahının esir alınması ve bu durumun doğurabileceği sonuçlar düşünülemezdi. Semendire bir istisnadır. Rumeli’de olupta şehzade sancağı olan tek sancaktır. Şehzade Selim’in babasına karşı giriştiği taht mücadelesinde kendisine Semendire sancakbeyliği verilmiştir
 
Üst Alt