Neşe Palamudu

Platin Üye
🛠️ 2026 Teknoloji Raporu: "Al-At" Dönemi Bitiyor mu?
Sürdürülebilir Teknoloji ve Tamir Edilebilirlik Skoru: Hangi Marka Daha Dürüst?

2026 yılında teknoloji dünyasında yükselen tamir edilebilirlik trendi! Apple, Samsung ve Nokia gibi devlerin tamir skorları, AB yasaları ve modüler tasarımın geleceği bu analizde.
Selamlar teknoloji meraklıları ve bilinçli tüketiciler,

2026 yılına geldiğimizde, yeni bir telefon veya laptop alırken sadece işlemci hızına değil, "bozulursa kendim tamir edebilir miyim?" sorusuna da bakmaya başladık. AB yasalarının zorunlu kıldığı yedek parça bulunabilirliği ve sökülebilir batarya kuralları, teknoloji devlerini üretim felsefelerini değiştirmeye zorladı. İşte 2026'nın en güncel tamir edilebilirlik verileri:

📊 Mart 2026: Marka Bazlı Tamir Edilebilirlik Endeksi​

Marka / Ürün GrubuTamir Skoru (10/X)Yedek Parça ErişimiDurum
Framework (Laptop)10 / 10Mükemmel🥇 Sektör Lideri
Fairphone / Nokia9 / 10Çok İyi♻️ Sürdürülebilir
Samsung (S Serisi)7 / 10İyi (Gelişiyor)📈 Yükselişte
Apple (iPhone/Mac)5 / 10Kısıtlı / Pahalı⚠️ Zorlayıcı

*Not: Skorlar; iFixit standartları, parça erişilebilirliği ve modüler tasarım kriterlerine göre 10 üzerinden verilmiştir.*

🔍 Haftanın Analizi: Modüler Tasarım Neden Geri Dönüyor?​

Analizlerimize göre, 2026'da tüketicilerin %62'si, bataryası evde basit aletlerle değiştirilebilen cihazları tercih edeceğini belirtiyor. Apple'ın "Parça Eşleştirme" (Parts Pairing) politikasında esnemeye gitmesi, sivil toplum baskısının bir zaferi olarak görülüyor. Artık "planlı eskitme" (planned obsolescence) yapan markalar, ikinci el piyasasında %30 daha hızlı değer kaybediyor.

Teknik Not: "En çevreci teknoloji, halihazırda sahip olduğunuz ve tamir ederek kullandığınız teknolojidir. 2026'da prestij, her yıl yeni model almak değil, cihazını 5+ yıl çalışır durumda tutabilmektir."

💡 Akıllı Alışveriş İçin 3 Altın Kural​

1. **Skorlara Bakmadan Almayın:** Satın almadan önce cihazın iFixit veya resmi tamir edilebilirlik puanını mutlaka kontrol edin.
  2. **Modülerliği Tercih Edin:** Özellikle laptop tarafında RAM ve SSD'si anakarta lehimli olmayan modelleri seçmek, cihazın ömrünü en az 3 yıl uzatır.
  3. **Yerel Tamir Destekleri:** Markanın orijinal yedek parçayı son kullanıcıya (DIY) satıp satmadığını araştırın; 2026'da birçok marka "Evde Tamir Kiti" sunmaya başladı.

💬 Tartışalım: Siz Hiç Kendi Cihazınızı Tamir Ettiniz mi?
Bozulan bir telefonunuzu çöpe mi atarsınız, yoksa içini açıp şansınızı dener misiniz? Bir markanın "tamir edilemez" olması sizin için bir satın almama sebebi mi?

Tamir maceralarınızı ve marka eleştirilerinizi aşağıya bekliyorum!

Garga

Altın Üye
Konu başlığı ile direkt bir alakası yok ama genel mana'da alakası var.. Bu cihaz tamir olayları çok azaldı kullan at yenisini al modeli oluştu.. Tamir edilen ürün niteliklerin de tamiri oluru olmayan ürürnler çıkarıldı, oysa ki tamir ettir kullan güzel bir şey .. Ben en son ne zaman ya 2018 sanırım telefon tamir ettirmiştim o duygu başka birşey :D Ha bu benim kendi şeyim daha daha öncelerin de tv tamiri araba teyb tamiri falan ettirdiydim..

Egalite

Bronz Üye
Ben de tamir olayı yok
Bozulduysa atıyorum

Üst Alt