Zeytin Ağacı Budama

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,322
Çözümler
4
Tepki puanı
12,913
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Meyve ağaçlarının çoğunda olduğu gibi, zeytin ağacı da budama uygulamasına olumlu tepki verir. Zeytin ağacının, güçlü gövde ve taç oluşumu için (bu ağacın ağır yüke ve yüksek rüzgarlara karşı dayanıklı olmasını sağlar), yeni meyve veren sürgünlerin hızlı bir şekilde üretilmesiyle yeterli (kalite ve miktar) mahsul vermesini sağlamak ve kolaylıkla hasad, bitki koruma uygulamalarını yapabilmek için budama uygularız. Budama, periyodisite eğilimini azaltmamıza da yardımcı olabilir. Son olarak, zeytin ağacının verim ömrünü uzatmak ve ölü dalları çıkarmak için budama uygularız. Zeytin ağaçlarının budaması genellikle, don tehlikesi olmayan bölgelerde zeytin hasadından hemen sonra yapılır. Diğer durumlarda, budama ilkbaharda (Mart-Nisan) yapılır.

Budama yaparken, zeytin meyvelerinin yalnızca ağacın bir yıl önce yetişmiş olan sürgünleri üzerinde yetiştiklerini unutmayalım. Kısacası, amacımız ağacın çok büyük olmasını ve ağacın üzerinde dalların yoğun olmasını engellemeye çalışırken eski dalları ağaçtan çıkarmaktır. Bunu başarabilirsek, yeni dalların gelişimi teşvik edilecektir. Genellikle, ağacın taban veya alt kısmında bulunan dalları, yani normalde meyve verme ihtimali olmayan bu dallara budama uygularız. Sonra ağacın iç kısmını temizleriz, böylece ağacın iç kısmı güneş ışığı alır. Güneş ışığı meyve gelişimi için çok önemlidir. Eski, kırılmış ve hastalıklı dallar da çıkarılmalıdır.

Ticari zeytinlikte ağaç budama sıklığı yılda bir ila iki yılda bir değişmektedir. Ticari zeytinlikte ağaçlarımıza 3 yıl veya daha uzun bir süre budama uygulamamak, kesinlikle üretimi olumsuz yönde etkileyecektir.
 
Üst Alt