Yıldız Tozu: Evrenin Bize Gönderdiği En Şık "Geri Dönüşüm" Projesi

YediğiAyazıUnutanKurt

Kahrolsun Bazı Şeyler
Gümüş Üye

Yıldız Tozu: Evrenin Bize Gönderdiği En Şık "Geri Dönüşüm" Projesi​

Forumsal.org sakinleri, bugün genetiğimizin ötesine, atomlarımızın derinliklerine iniyoruz. "Benim hayatım çok sıradan" diye yakınıyorsanız, aslında 13,8 milyar yıllık bir kozmik dramanın başrolünde olduğunuzu hatırlatmak isteriz. Fizikçiler der ki; "Her birimiz, ölü yıldızların küllerinden doğan geçici konfigürasyonlarız." Yani anlayacağınız, hepimiz aslında biraz gökyüzüyüz.

İşte evrenin o devasa mutfağından sofranıza gelen "yıldız tozu" gerçekleri:

1. Nükleosentez: Vücudunuz Bir Yıldız Patlamasıdır​

Vücudumuzdaki hidrojen dışındaki neredeyse tüm elementler (karbon, oksijen, demir, altın...), dev yıldızların kalbinde veya süpernova patlamalarında dövülerek oluştu.

• Bilimsel Gerçek: Yıldızlar, füzyon yoluyla basit atomları karmaşık atomlara dönüştürür. Bir yıldız öldüğünde, bu elementleri evrene saçar. İşte sizin vücudunuzdaki o karbon, bir zamanlar başka bir güneş sisteminde ışık saçıyordu.
  • Forumsal.org Yorumu: Artık biri size "Sönük birisin" derse, "Aslında ben patlamış bir yıldızın parçasıyım, ışığımı göremiyorsan o senin vizyonsuzluğun" diyerek felsefi bir üstünlük kurabilirsiniz.

2. Kanımızdaki Demir: Süpernova Hatırası​

Damarlarınızda akan kanın kırmızı rengini veren demirin kaynağı, dünyadaki madenler değil, patlayan süpernovalardır.

• Bilimsel Gerçek: Yıldızlar patlamadan önce demir üretebilir, ancak patlama anında o demiri uzayın derinliklerine fırlatırlar. Dünya oluşurken bu "tozlar" bir araya geldi ve bugün sizin kanınızda görev yapıyor.
  • Forumsal.org Yorumu: Yani aslında damarlarınızda sadece demir yok, evrenin en şiddetli patlamalarının mirası var. "Demir gibi iradem var" derken boşuna demiyormuşuz; gerçekten atomik seviyede bir süpernova geçmişimiz var.

3. Evinizdeki "Kozmik Toz"​

Hani o temizlik yaparken dolapların üzerinde biriken, sinir bozucu gri tozlar var ya? Onların bir kısmı aslında sadece ev kiri değil, uzaydan gelen misafirler.

• Bilimsel Gerçek: Dünya atmosferine her gün binlerce ton kozmik toz (mikrometeoritler) girer. Bu tozlar, güneş sistemimizin oluşumundan arta kalan, yıldızlar arası ortamdan gelen malzemedir.
  • Forumsal.org Yorumu: "Ev çok tozlu, temizlik yapmam lazım" demek yerine, "Evim biraz kozmik toz topladı, galaktik birikintiler var" derseniz eşinizi veya annenizi temizlik yapmaya ikna etmeniz biraz zor olabilir ama havalı durduğu kesin.

4. Kalsiyum: Dişlerinizdeki Galaktik Miras​

Süt içip "kemiklerim güçlensin" dediğinizde, aslında vücudunuza milyarlarca yıl önce bir yıldızın kalbinde pişmiş kalsiyum atomları gönderiyorsunuz.

• Bilimsel Gerçek: Kalsiyum, yıldızların ölmeden hemen önceki evrelerinde oluşturduğu bir elementtir. Sizin iskelet sisteminiz, evrenin kimyasal üretim sürecinin bir nevi "depo alanı" gibidir.
  • Forumsal.org Yorumu: Yani iskeletiniz, yıldızların "biz bu kadar kalsiyumla ne yapacağız, evrene dağıtalım da işe yarasın" dediği bir projenin ürünü. Dişlerinize iyi bakın, onlar bildiğiniz yıldız parçası.

Peki ya siz? Forum sakinleri, bugün aynaya baktığınızda "Ben aslında patlamış bir yıldızım" duygusunu hissedebiliyor musunuz? Yoksa "Ben sadece pazartesi sendromu yaşayan bir insanım" modunda mısınız? Evrenin bu tozlu mirasına dair sizin teorileriniz neler? Yorumlarda kozmik dedikodularımızı yapalım!

Xasthur

Yönetici
Devasa ve kocaman evrende yanlizsak eger bu bizim dunyamizi bir hapisane haline getirir.
Disari cikmak yok. Baska bir gunes sistemine gitmek yok. Enrico fermi'nin dedigi gibi
"Peki herkes nerede?"
Bknz: fermi paradoksu

Süreyya

Süper Mod
Bu geri dönüsüm teorisi,yalniz samanyolu galaksi'in e mi yayiliyor?
13,5 milyar sene calisan yüce evren,
"Çöplerini" sirf bizim galaksiye mi dökmüs?
Belirsiz sayida galaksi var..oralarda baska yildiz tözleri yok mudur?

Atomlarima yaldizli yildizlarin tözlerini serpistirebilirsin ulu evren.
Belirli bir "zaman ve mekan" icinde madden meydana gelmis olabilirim.

Bu Geri dönüsüm teorisinde,Düsünce ve hissiyatim icin ne gibi gelisim sunuyorsun?
Bir adim ileriye giderek, ruh diyeyim.
"Nous" yetenegimi acikla.

Süreyya

Süper Mod
Ay aklima bir de su geldi.
Gecmisi arastirmakta farkli akademik disiplinler var.
Yukarda ele alinan yazinin disiplini doga bilimlerine ait.

Arkeoloji,Amele disiplini.

Geoloji

Uzay bilimlerini de alalim.

Bunlari aktivite edip, kanitlamak icin bir sponsora ihtiyac duyuluyor.
Para lazim.
Maddeyi arastirmaya para lazim.
Uyumlu degil mi?

Beşeri bilimler öyle değil.
Düsünme güdüsünün yüksekliği yetiyor..bir kisi bile yeterli olabilir.
Ya a priodridir ya da a posteriori yaklasimlarla sonsuz yollara bas vurulabilinir.

Neyse ya,kafayi dinleyecektim bir de.

Üst Alt