YediğiAyazıUnutanKurt

Kahrolsun Bazı Şeyler
Gümüş Üye

Mandela Etkisi: Hafızamız Bize Oyun mu Oynuyor, Yoksa Paralel Evrene mi Geçtik?​

Forumsal.org "Bunları Biliyor Muydunuz?" köşemizde bugün, binlerce insanın "yemin ederim böyleydi" dediği ama aslında hiçbir zaman öyle olmamış o meşhur olayları masaya yatırıyoruz. Hepimiz bir an durup "Ama ben bunu net hatırlıyorum, hatta gözümün önüne geliyor" dediğimizde aslında kendi beynimizin kurduğu bir kumpasın kurbanı oluyoruz.

Bilimsel verilere göre bu durum, beynin hatıraları "arşivleme" şeklindeki bir bug (hata). İşte hafızamızın bize attığı o meşhur gol:

1. Nelson Mandela ve Büyük Yanılgı​

Her şey, Fiona Broome adındaki bir blog yazarının, Nelson Mandela'nın 1980'lerde hapishanede öldüğünü "hatırlamasıyla" başladı. Binlerce insan, cenaze törenini televizyonda izlediğini, eşinin ağladığını anlattı.

• Bilimsel Gerçek: Nelson Mandela 2013 yılında hayata veda etti. İnsanların binlercesinin aynı yanlış anıyı (cenazeyi izlemek) paylaşması, "sosyal pekiştirme" denilen bir durumdur. Birisi bir şeyi yanlış hatırlayıp yüksek sesle söylediğinde, diğerleri de beynindeki boşlukları bu hikayeyle doldurur.
  • Forumsal.org Yorumu: "Ben cenazeyi izledim abi, yeminle gördüm" diyen kitle, aslında beyninin yarattığı o "sahte hatıra" ile yaşıyor. Mandela ölmedi, sadece bizim hafıza disklerindeki kayıt dosyası bozuldu.

2. Monopoly Adamı: Gözlük Nerede?​

İnternet dünyasının en büyük kavgalarından biri: Monopoly kutusunun üzerindeki o zengin amcanın gözünde monokl (tek camlı gözlük) var mı, yok mu?

• Bilimsel Gerçek: Monopoly adamının (Rich Uncle Pennybags) gözünde hiçbir zaman monokl olmadı. İnsanlar, onu diğer zengin/aristokrat karakterlerle (Mr. Peanut gibi) bilinçaltında birleştirip "zengin = monokl" şablonunu ona da monte etti.
  • Forumsal.org Yorumu: Adam aslında hiç gözlük takmadı, biz ona "zengin" imajını yakıştırdığımız için beynimiz o eksik parçayı kendi kendine tamamladı. Hani şu "bakınca görüyorsun" dediğimiz yer var ya, işte orası tam olarak beynin yalan söylediği yer.

3. "Luke, I am your father" mı, yoksa başka bir şey mi?​

Star Wars serisinin en ikonik sahnesinde Darth Vader'ın Luke'a babası olduğunu söylediği o anı hatırlayın. Herkes "Luke, I am your father" (Luke, baban benim) cümlesini ezbere bilir, değil mi?

• Bilimsel Gerçek: Filmde söylenen gerçek cümle: "No, I am your father" (Hayır, baban benim). Ama insan beyni, "No" kelimesini değil, bağlamı güçlendiren "Luke" ismini hatıraya eklemeyi daha pratik buluyor.
  • Forumsal.org Yorumu: Sinema tarihinin en büyük "kurgu"su aslında yönetmen George Lucas değil, bizim kendi hafıza kayıtlarımız. "Luke" kelimesini ekleyince cümle daha dramatik oluyor, beyin de yönetmenlik yapıp senaryoyu güncelliyor.

4. Pikachu'nun Kuyruğu​

90'ların çocukları, Pokémon'un baş karakteri Pikachu'nun kuyruğunun ucunun siyah olduğunu hatırlar. Hatta çoğu kişi "ucunda siyahlık var, hatırlıyorum" der.

• Bilimsel Gerçek: Pikachu'nun kuyruğu tamamen sarıdır, sadece kulak uçları siyahtır. Bu, popüler kültürde en çok "yanlış hatırlanan" karakter tasarımıdır.
  • Forumsal.org Yorumu: Sırf kuyruğu siyah değil diye çocukluğunu sorgulayan bir nesiliz. Pikachu'nun kuyruğuna siyahlık ekleyen beyinlerimiz, aslında "daha estetik görünsün" diye modifiye yapmaktan geri durmuyor.

Peki ya siz? Forum sakinleri! Sizin "Ben bunu yeminle böyle hatırlıyorum, eminim" dediğiniz ama sonradan "Nasıl ya, öyle değil miymiş?" diye şoka girdiğiniz bir Mandela Etkisi anınız var mı? Yorumlarda hafızalarımızı test edelim, bakalım kimler paralel evrenden gelmiş!

Biggie

Özel Üye
lavaşkiri krem peynirinde de bir şeyler vardı

Süreyya

Süper Mod
Gidip monopoly adamin gözlügünü aradim.
Yokmuş.
Ben de var diye hatirliyordum.
Şaka gibi.
Yeni bir fobi eklendi,tşk kurt beyciğim.

İlginizi Çekebilecek Benzer Konular

Üst Alt
🎧 DJ Paneli