Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlardan kritik bir uyarı geldi. Hijyenik olmayan ortamlarda kıyma çekimi, halk sağlığını tehdit ediyor. Yetkisiz kişiler tarafından yapılan bu işlemlere 21 bin liradan 42 bin liraya kadar para cezası kesiliyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesinde kasaplar yoğun mesaiye hazırlanıyor. Ancak uzmanlar, kıyma çekiminde hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle seyyar ya da yetkisiz kişiler tarafından yapılan işlemler, sağlık açısından ciddi riskler barındırıyor.
Manavoğlu, “Kurban eti, hijyenik koşullarda lisanslı kasap dükkanlarında işlenmeli. Aksi takdirde, halk sağlığı açısından ciddi sorunlar doğabilir. Sokak arasında kıyma çektirenler hem kendi sağlıklarını hem de toplum sağlığını tehlikeye atıyor” diye konuştu.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesinde kasaplar yoğun mesaiye hazırlanıyor. Ancak uzmanlar, kıyma çekiminde hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle seyyar ya da yetkisiz kişiler tarafından yapılan işlemler, sağlık açısından ciddi riskler barındırıyor.
Mahalle arası makineler hastalığa davetiye çıkarıyor
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kurban etlerinin kıyma haline getirilmesinde kullanılan makinelerin çoğu zaman aylarca depo ve bodrumlarda bekletildiğine dikkat çekerek, “Bu makineler bakım ve dezenfeksiyondan uzak. Etler açıkta, mikroorganizmalara açık şekilde işleniyor” dedi.Manavoğlu, “Kurban eti, hijyenik koşullarda lisanslı kasap dükkanlarında işlenmeli. Aksi takdirde, halk sağlığı açısından ciddi sorunlar doğabilir. Sokak arasında kıyma çektirenler hem kendi sağlıklarını hem de toplum sağlığını tehlikeye atıyor” diye konuştu.