XRP Ledger’ın bu hafta yayımlanan 3.3.0 sürümü, kurumsal kullanıcıların belirli tokenleştirilmiş varlıklarda bakiyeleri ve transfer tutarlarını şifrelemesine olanak tanıyacak “Gizli Transferler” dahil altı değişiklik önerisi getirdi. Özellik, XRPL’de izlenen ve RLUSD hariç 530 milyon doların üzerinde kısmı bulunan tokenleştirilmiş gerçek dünya varlıklarını hedefliyor; RWA.xyz verilerine göre ağda toplam yaklaşık 1,38 milyar dolar varlık bulunuyor ve bunun 845,7 milyon doları RLUSD, 212,6 milyon doları Ondo, 116,1 milyon doları VERT Capital, 55,4 milyon doları Archax ve 11,6 milyon doları Societe Generale kaynaklı.
Gizli Transferler, hesapları ve token türlerini görünür bırakırken bireysel bakiyeler ile ödeme tutarlarını şifreliyor; ilk sürümde yalnızca hesaplar arası doğrudan Çok Amaçlı Token ödemelerini kapsıyor ve yerleşik borsadaki işlemler, emanet ve çekleri kapsamıyor. Aynı pakette en fazla sekiz işlemi birleştiren Batch, başka bir hesabın ücretlerini üstlenmesini sağlayan Sponsor, sınırlı yetki devrine izin veren Permission Delegation ve ihraç sonrası bazı token özelliklerini değiştiren Dynamic MPT gibi kurumsal odaklı araçlar da yer alıyor; ayrıca sürüm, XRP Ledger Operations’a göre bellek kullanımını en az %10 ila %15 azaltıyor.
Değişikliklerin yürürlüğe girmesi için güvenilir doğrulayıcıların en az %80 desteğinin iki hafta boyunca kesintisiz sağlanması gerekiyor; ardından Aviva Investors, Ondo veya XRPL’de varlık ihraç eden diğer kurumların bu gizlilik özelliğini kullanıp kullanmayacağı görülecek.
----
AI hype ve metası bitmeden, commercial liquidity yer değiştirmeden crypto currency piyasasına özellikle BTC bazlı girmeyi asla düşünmüyorum, buna altcoinlerde dahil. CryptoCurrency 'de henüz bir meta yok ama gelecek metanın kesinlikle " x402 procotoll " üzerine olacağını düşünüyorum. Stripe 'ın buna çok büyük yatırımları var, zaman konusunda ne zaman olur bilmiyorum ama bias'ım bu yönde.