Workhouse kadinlari

Cherry

Geceye aşık bir kadını güneşin yapamazsın.
Elmas Üye
771968540_2121240365416908_2126115436258822241_n.png.jpg

Bu fotoğraf, 1900'lerin başında İngiltere'deki bir workhouse'ta eski gemi halatlarını liflerine ayıran kadınları gösteriyor.

Onlar mahkûm değildi. Suçları da yoktu. Çoğunun ortak noktası yoksulluktu.

Workhouse'lar, kendi geçimini sağlayamayan insanların barınma ve yemek karşılığında çalıştırıldığı kurumlardı. Ancak sunulan yardımın bedeli ağırdı. Fotoğraftaki kadınların yaptığı iş oakum picking olarak biliniyordu: eski ve sertleşmiş halatları elleriyle didikleyip liflerine ayırıyorlardı. Monoton, yorucu ve elleri yaralayabilen bir işti.

Dullar, işsizler, evsizler, yaşlılar ve çocuklar... Viktorya ve Edward dönemi İngiltere'sinde yoksulluk bazen insanın sadece parasını değil, özgürlüğünü ve onurunu da elinden alıyordu.

Bu fotoğraf sık sık Charles Dickens ve Oliver Twist ile birlikte anlatılıyor. Oysa fotoğraf Dickens'tan çok daha sonraki bir döneme ait. Dickens bu fotoğrafı hiç görmedi. Ama onun romanlarında anlattığı yoksulluk, workhouse düzeni ve insanlara reva görülen hayat gerçekti.

Belki de fotoğrafın en çarpıcı tarafı bu:

Aradan yüz yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen, yüzlerine baktığınızda tarihe değil, insana bakıyorsunuz.

Ve bazen bir dönemin ne kadar "görkemli" olduğunu anlamak için saraylarına değil, en yoksullarına nasıl davrandığına bakmak gerekir.

Garga

Altın Üye
İngilterenin böyle ilginç şeyleri çok, ben hayran kalıyorum tarihi de öyle zaten olaylarıda

SatanistKesenKedi

Altın Üye
Fakirsen hayat acımasız. 1900lerde zengin kadinlarda vardı lüks içinde :( üzüldüm

Üst Alt