Vücudunuzdaki Omega 3 ile Omega 6 dengesini bozmayın

Cherry

Elmas Üye
Katılım
17 Tem 2023
Mesajlar
16,579
Çözümler
1
Tepki puanı
4,623
Puanları
113
Konum
ab inferno
Cinsiyet
Kadın

Vücudumuzda normalde 1 birim Omega 3’e karşılık en çok 4 birim Omega 6 bulunması gerekiyor. Bu hassas denge sağlığımızı koruyor. Denge bozulduğunda ise vücutta oluşan aşırı inflamasyon (iltihap) kalp-damar hastalığı diyabet ve kanser riskini artırıyor.


Vücudunuzdaki Omega 3 ile Omega 6 dengesini bozmayın


Günümüzde ne yazık ki batı tipi yani hazır gıdalarla beslenme oranları çok yüksek. Dolayısıyla pek çoğumuz katkı maddeli, hormonlu, trans yağ içeren gıdalarla boş kalori alıyor, sağlıklı beslenemiyoruz…

Beslenmede en büyük risklerden biri de sağlıksız yağlar… Vücudumuzda normalde 1 birim Omega 3’e karşılık en çok 4 birim Omega 6 bulunması gerekiyor. Ancak hazır, kızartılmış trans yağlı gıdalarla bu dengenin bozulduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk ‘‘Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız vücudunuzda Omega 3-Omega 6 dengesini koruyun’’ tavsiyesinde bulunarak, hayati bilgiler verdi…

osmanerksozcujpg-9qCI5H1mFkaxTkfdPMssvw.jpg


Omega 3 ve Omega 4 ne işe yarar?​

Omega-3 yağ asitleri elzem bir yağ türü olan, anti-inflamatuar etki gösteren çoklu doymamış yağlardır. İnsan vücudu Omega-3 üretemediğinden bu yağlara “esansiyel yağlar” denir.

Yani beslenmeniz de mutlaka almanız gereken önemli yağlardır.

Kolesterol, trigliserit, kan basıncı düzeylerini yönetmeye, damar sertliğini önlemeye yardımcıdır. Beyin sağlığını destekler. Kilo kontrolü sağlar. Vücuttaki inflamasyonla (iltihap) mücadele eder.

Omega 6 yağ asitleri de Omega 3’ler gibi çoklu doymamış yağ asitleridir. Ancak Omega-3 yağ asitleriyle aynı etkiye sahip değildir fazlası vücutta inflamatuar (iltihap) etki yapar.

Etiketleri inceleyin​

Ürün etiketlerindeki toplam yağ, doymuş, tekli ve çoklu doymamış yağ miktarları dikkatle incelenmelidir. Çünkü fazla trans yağ tüketenlerde kalp krizi geçirme riski tüketmeyenlere göre 3-5 kat artış göstermektedir.


İkisine de ihtiyacımız var ama…​

Omega 3 kanı sulandırırken Omega 6 kanı pıhtılaştırır.

Kanın akışkan olması önemlidir. Bunu Omega 3 sağlar. Bir kazada yaralanma durumunda kan kaybına karşı kanın pıhtılaşması da gerekir. Bunu da Omega 6 sağlar. Dolayısıyla ikisinin de vücutta dengede olması önemli. Ancak bu denge bozulduğunda işler karışır. Yani vücutta Omega 6 oranı arttığında aşırı inflamasyon (iltihap) oluşur. Bu da kalp-damar, diyabet gibi kronik hastalıklara davetiye çıkartır.

Sağlıklı yağlar tercih edilmeli​

Diyette mutlaka yeterli miktarda, doğru yağ bulunmalı. Çünkü gündelik hayatta tüketilen yağların miktarı ve cinsi sağlık açısından son derece önemlidir.

Günlük yağ ihtiyacını doğal ve bütün besinlerden sağlamak mümkündür. Natürel soğuk sıkım zeytin yağları tercih edilmelidir.

Vücuda Omega 3 almanın bir yolu da yağlı balık (sardalya, somon, uskumru, hamsi) ve çiğ kuruyemiş (ay çekirdeği, kabak çekirdeği, ceviz) tüketmektir. Semizotu, avokado, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler de zengin Omega 3 kaynaklarıdır.

SAĞLIKLI YAGLAR​

Bu denge nasıl korunur?​

Günlük beslenmemizde doymuş hayvansal yağlar ve işlenerek toksik karakter kazanabilen bitkisel yağlar sıkça yer almaktadır.

Omega 3 içeren sağlıklı yağların kullanımı ise yetersizdir. Mısır özü, soya, palm, kanola, ayçiçeği, aspir, safran, pamuk gibi insan eliyle dikilen bitkilerdeki yağlar bol miktarda Omega 6 içeren, işlemden geçirilmiş, doğal olmayan yağlardır. Bu yağların fazla tüketimi obezite ve diğer metabolik hastalıklara yol açar. Dolayısıyla bu yağlar ve bu yağları içeren gıdalar beslenmeden çıkarılmalıdır.

Doğada kızartma yağı ve kızartılmış yiyecek bulunmaz​

Özellikle kızartma yağlarından, kızartılmış yiyeceklerden sakınılmalıdır. Rafine edilmiş, yüksek ısılarda işlenmiş yağlardan ve her türlü yiyecekten uzak durulmalıdır. Yağ kaynakları doğal, işlenmemiş, ısıtılmamış ve kimyasallara maruz kalmamış olmalıdır.

Çifte kavrulmuş toksin​

Fazla miktarda Omega 6 içeren bitkisel yağlar (mısır, mısırözü yağı, ayçiçek yağı gibi…) en dayanıksız yağ moleküllerinden oluşur. Bu yağ molekülleri ısıtıldığı zaman zarar görür ve insan için toksik (zehirli) hale gelir. Isı ve kimyasal işlemler sonucu trans yağlar ve serbest radikaller ortaya çıkar. İnsan yapısı trans yağlara yabancıdır. İçinde zaten trans yağ bulunabilen bitkisel yağlarda kızartmayla birlikte daha fazla trans yağ ve serbest radikal ortaya çıkar.

Bu kanserojen bileşikler prostat, meme, kolon, yemek borusu, akciğer, karaciğer ve diğer kanserlerin artışına neden olur. Tabii işlem görmüş, ısıtılmış ve rafine edilmiş yani doğallığı bozulmuş bütün yağlar için aynı tehlike söz konusudur.
 

forumtutkunu

Elmas Üye
Katılım
18 Şub 2021
Mesajlar
10,118
Çözümler
2
Tepki puanı
1,260
Puanları
113
Konum
Türkiye
Cinsiyet
Erkek
Vücutta omega-6 ve omega-3 arasında bir denge olması gerekir.
Modern beslenmede omega-6 oranı genellikle fazla olduğu için bu denge bozulur.
Zeytinyağı, omega-6 açısından ılımlı bir kaynak olduğu ve omega-3 oranı düşük ama dengeli olduğu için, bu dengeyi aşırı bozmayan yağlardan biridir. 😀
 

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Katılım
7 Eki 2022
Mesajlar
16,762
Tepki puanı
5,040
Puanları
113
Yaş
36
Konum
Kocam köylü
Cinsiyet
Kadın

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Katılım
7 Eki 2022
Mesajlar
16,762
Tepki puanı
5,040
Puanları
113
Yaş
36
Konum
Kocam köylü
Cinsiyet
Kadın
haftada 2 balık asla yemiyoruz bu arada ki 2 yıl önce hamsiden zehirlendim zaten balıkta yiyemiyorum
sadece ton balığı ve somon
 
  • Sad
Tepkiler: CaT

Cherry

Elmas Üye
Katılım
17 Tem 2023
Mesajlar
16,579
Çözümler
1
Tepki puanı
4,623
Puanları
113
Konum
ab inferno
Cinsiyet
Kadın
Kuzimin annesi her sali günü baliga cagrior beni : )
Tabiki hic red etmiyorum.. baligin her türünü seviorum ama pisirmesi felan vs benim cok is, cünkü balkonda gerceklesen bir sey, ve full time `in üstünde calisan birisi icin cok ugrastiri .

Her gün olsa bikmadan hergün yerim.

ton balik ve somon bir cok kez tüketiyorum
 

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
29,674
Çözümler
1
Tepki puanı
3,854
Puanları
113
Yaş
35
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
@nunu vitamin mineral zengin işi artık
 

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Katılım
7 Eki 2022
Mesajlar
16,762
Tepki puanı
5,040
Puanları
113
Yaş
36
Konum
Kocam köylü
Cinsiyet
Kadın
@nunu vitamin mineral zengin işi artık
yaw mantıken yiyeceğin bir porsiyonda 4 köfte veya 200 gr balık nedir yani yanına salata karbonhidrat dengelersen çok pahalı tabaklar olmuyor bence
proteinin uygunuda var
bitkisel proteinide var
Kahvaltı daha pahalı akşam yemeğinden
 

Alice

Platin Üye
Katılım
16 Eyl 2023
Mesajlar
5,228
Tepki puanı
1,036
Puanları
113
Yaş
32
Konum
SeuL
Cinsiyet
Kadın
Yemişler deniz mahsulleri...
 
Üst Alt