Utangaçlık nasıl aşılır?

Aura

•paeonia•
Özel Üye
Utangaçlık nasıl aşılır?

Utangaçlığın üstesinden gelmenin belirli yolları vardır, yani sosyal becerileri geliştirebilirsiniz.

1. Başarı için plan yapın

İçe dönüklüğün aksine, utangaçlık, başkalarının bizi olumsuz değerlendireceğine dair güçlü bir korku ile karakterize edilir. Bu nedenle sosyal durumlarda çoğu zaman*nasıl yapacağımıza odaklanmak yerine*nasıl yanlış bir şey yapmamamız gerektiğini düşünürü.

Başkalarının önünde kaygı ve utancı azaltmanın yollarından biri, belirli bir sosyal durumu nasıl başarılı kılabileceğimizi düşünmektir. Örneğin, futbol hakkında sohbet etmek düşüncesi sizi korkutuyorsa, size uygun konuları önceden düşünün. Hangi güncel olaylardan bahsedebilirsiniz? Şu anda hayatınızda neler oluyor ve hangilerini başkalarıyla paylaşmakta rahatsınız? Orada olacak insanlarla ortak noktanız ne?

Ayrıca bir çıkış stratejisi de hazırlayabilirsiniz, ancak bu son seçeneğiniz olsun. Korkunun üstesinden gelmenin en iyi yolu korkuya maruz kalmaktır, ancak durumun ve davranışınızın kontrolünün sizde olduğunu hissetmek de önemlidir. Eğer en kötü durumda bir çıkış stratejiniz olduğunu biliyorsanız, kendinizi kapana kısılmış hissetmezsiniz.

2. Diğer insanlarla ilgilenin

Odağı kendinizden uzaklaştırmaya çalışın ve çevrenizdeki insanlara ilgi gösterin. Kendinize sorun:

- Onlar kim ve neden buradalar?

- İlgi alanları ve hobileri nelerdir?

- Hayatta ne zorluklarla karşılaşıyorlar?

Bu şekilde, başkalarıyla sohbet başlatmanıza ve onları daha iyi tanımanıza yardımcı olacak başka bir şeye odaklanabilirsiniz. Herkesin anlatacak bir hikayesi vardır, ne hakkında olduğunu öğrenin ve dikkatlice dinleyin.

İnsanlar kendileri hakkında konuşmayı severler, bu nedenle başkalarına ilgi göstererek kolayca çok ilginç bir insan olabilirsiniz. İnsanlardan o sırada yapabileceklerinden fazlasını paylaşmalarını istememeye dikkat edin.

3. Kendinize belirli bir rol verin

Birçok utangaç insan aslında çok başarılı doktorlar, avukatlar, profesörler ve girişimcilerdir. Ancak rolleri artık yaptıkları iş tarafından belirlenmediğinde özgüvenleri kaybolur.

Belirli bir rolünüz olduğunda, davranışınız için size belirli bir anlam yüklenir. Çoğu insan, durumları ne olursa olsun başkaları tarafından beğenilmek ve kabul görmek ister. Bu nedenle, bazı psikologlar kendimize başkalarının bizim hissetmek istediğimiz şekilde hissetmelerini sağlayacak bir kişi rolü vermemizi tavsiye ediyor.

4. İç diyaloğunuzu yumuşatın

Utangaç insanlar genellikle kendilerini çok eleştirir ve iç diyalogları çok sert olabilir ve başkalarına asla söyleyemeyecekleri kelimeleri içerebilir.

Kendinizi sert bir şekilde yargıladığınızda, başkalarının da sizi aynı şekilde yargılayacağını varsaymak daha kolaydır. İç eleştirileriniz çok fazla duygusal hasara neden olabilir ve sizi huzursuz ve özgüvensiz bırakabilir.

Bu eleştirmeni yenmenin en iyi yolu, daha da güçlü bir yardımcıyla, en iyi arkadaşınız rolünü oynayan iç sesle güçlerini birleştirmektir.

Kendinizle ilgili iyi şeyleri fark etmeye başlayın ve içinizdeki eleştirmene nasıl karşı koyacağınızı öğrenin. Eleştirmen hissettiğiniz korku için sizi suçlamaya başladığında, bu dünyada reddedilmeyi seven hiç kimse olmadığını, ancak*bu tür durumlarda herkesin hayatta kalmayı başardığını*unutmayın.

Eleştirmeniniz size kimsenin sizi asla sevmeyeceğini söylüyorsa, kendinize en önemli şeyin kendinizi sevmek olduğunu hatırlatın.

Kendinizle daha nazik bir şekilde konuşmayı öğrendiğinizde, sosyal durumlar artık size zarar verme gücüne sahip olmaz. Ayrıca, her yeni sosyal durumla birlikte, sosyal becerileriniz güçlenir ve bunu ne kadar çok yaparsanız, o kadar iyi hissedersiniz.

Xasthur

Yönetici
gereksiz özgüven sınırı da bilinmeli sanırım aşılsa bile

CaT

🎈
Board Admin
Utangaçlık özgüven eksikliginden geliyor olabilirmi? Buda Herseyi özgüvne bagliyor demeyin sakin

Serçe

Uzaklaştırıldı
Temelde verilen herşey insanın karakterini belirliyor ne yazık ki.
Fırsat tanınmamış kendisini ifade etmesine izin verilmemiş bireyler içine kapanık ve güvensiz oluyor. Aile ile başlar herşey

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Utangaçlık kendi içinde de ayrılmaz mı ya
Övülünce utanırım mesela ama bir şey isteyeceksem çekinmem utanmam isterim veya yorumlarım.
Romantik anlardan utanırım.

Lotus

Özel Üye
Platin Üye
Temelde verilen herşey insanın karakterini belirliyor ne yazık ki.
Fırsat tanınmamış kendisini ifade etmesine izin verilmemiş bireyler içine kapanık ve güvensiz oluyor. Aile ile başlar herşey
Bilinçli içe kapanmayı seçenler peki?

Serçe

Uzaklaştırıldı
Bilinçli içe kapanmayı seçenler peki?
Belli bir yaşta kendine yönelebilir insan içinde yanlız olmayı seçebilir. Fakat her ortamda silik bir karakter çiziyor ise bu biraz yaşanan travmalara bağlı olabilir.

Lotus

Özel Üye
Platin Üye
Belli bir yaşta kendine yönelebilir insan içinde yanlız olmayı seçebilir. Fakat her ortamda silik bir karakter çiziyor ise bu biraz yaşanan travmalara bağlı olabilir.
Yorumlarının denge de tutuşlarına sevgiler:)

Konuya gelince kişi "atıl kurt" demezse utangaçlık aşılmıyor.

AsteriX

DJ
Utangaçlık bu yöntemlerle belki küçük bir nebze azalır, daha fazlası için utangaçlığın kaynağını bulmak gerekiyor. Yaşantısal mı, kişilikten mi kaynaklı? Ona göre daha etkili adımlar atılabilir.

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Utangaçlık kendi içinde de ayrılmaz mı ya
Övülünce utanırım mesela ama bir şey isteyeceksem çekinmem utanmam isterim veya yorumlarım.
Romantik anlardan utanırım.
Burada daha çok toplum içinde konuşmak, fikirlerini ifade edebilmek anlamında söylenmiş

Aslında Türkçe bazen eksik kalır tam ifadesi haya etmek senin bahsettiğin konunun sanirim ya da ben o şekilde yorumladım...

Yukarıda bahsedilen utanmayı/çekinmeyi aşmanın yollarından biri çocuğunuza önce aile içinde söz hakkı verin

Çocuklar büyüklerin yanında da konuşur, gereğinden fazla övmeden sadece hakkı kadar tebrik ederek yüreklendirebilir, okul hayatında etkinliklere katılmasını sağlayarak teşvik edebilirsiniz. Böylece topluluk karşisinda konuşma bilincine hazırlamış oluruz

Üstelik yeterli bilgimiz olmadiği konularda söz almak zorunda değiliz Her toplumda konuşup fikrimizi ortaya koymamız gerekmez bazen sadece dinleyerek katkı sağlayabiliriz

(yazdıklarımın hepsi sana ya da başkasına değil @nunu cuğum konuyu kesip yeniden yazmak istemedim 💋)

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Burada daha çok toplum içinde konuşmak, fikirlerini ifade edebilmek anlamında söylenmiş

Aslında Türkçe bazen eksik kalır tam ifadesi haya etmek senin bahsettiğin konunun sanirim ya da ben o şekilde yorumladım...

Yukarıda bahsedilen utanmayı/çekinmeyi aşmanın yollarından biri çocuğunuza önce aile içinde söz hakkı verin

Çocuklar büyüklerin yanında da konuşur, gereğinden fazla övmeden sadece hakkı kadar tebrik ederek yüreklendirebilir, okul hayatında etkinliklere katılmasını sağlayarak teşvik edebilirsiniz. Böylece topluluk karşisinda konuşma bilincine hazırlamış oluruz

Üstelik yeterli bilgimiz olmadiği konularda söz almak zorunda değiliz Her toplumda konuşup fikrimizi ortamaya koymamız gerekmez bazen sadece dinleyerek katkı sağlayabiliriz

(yazdıklarımın hepsi sana ya da başkasına değil @nunu cuğum konuyu kesip yeniden yazmak istemedim 💋)
Bizim nesil zaten çocuklar konuşmaz sus otur hödhöd büyüdük en azından ben öyleydim yani.
Bir adım geriden geliyorsun. Kendini keşiftede utangaçlığın(çekimserliğin) gereksiz olduğunu farkedebilirsen zaten aşmaya çalışıyorsun. Ben aştım baya çok zaman oldu.
Bilmediğimiz konu hep varolacak öyle zamanlarda en güzeli dinlemek.Senle kesinlikle aynı fikirdeyim.

Sevdiğim bir söz bırakayım madem.
Konuştuğun zaman sadece bildiklerini tekrar edersin ama dinlersen yeni şeyler öğrenebilirsin.

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Bizim nesil zaten çocuklar konuşmaz sus otur hödhöd büyüdük en azından ben öyleydim yani.
Bir adım geriden geliyorsun. Kendini keşiftede utangaçlığın(çekimserliğin) gereksiz olduğunu farkedebilirsen zaten aşmaya çalışıyorsun. Ben aştım baya çok zaman oldu.
Bilmediğimiz konu hep varolacak öyle zamanlarda en güzeli dinlemek.Senle kesinlikle aynı fikirdeyim.

Sevdiğim bir söz bırakayım madem.
Konuştuğun zaman sadece bildiklerini tekrar edersin ama dinlersen yeni şeyler öğrenebilirsin.

Biz bu yaramıza merhem olmak için bu defa da çocuklara gereksiz öz güven verdik Ailede büyüklere okulda öğretmene saygısız oldular

Ayarı tutturamıyoruz nedense :d

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Biz bu yaramıza merhem olmak için bu defa da çocuklara gereksiz öz güven verdik Ailede büyüklere okulda öğretmene saygısız oldular

Ayarı tutturamıyoruz nedense :d
Bak buda doğru 🥲
Dengeyi kurmak için bence anne babaların bol bol çocuk gelişim kitabı okuması lazım.
Çok kıymetli çünkü bağzı şeyler geri alınamıyor 🥲🚬

Lotus

Özel Üye
Platin Üye
Bak buda doğru 🥲
Dengeyi kurmak için bence anne babaların bol bol çocuk gelişim kitabı okuması lazım.
Çok kıymetli çünkü bağzı şeyler geri alınamıyor 🥲🚬
Bence direk çocuklar yerine anne babaları eğitime alsınlar. Zorunlu hem de.

uchiha

Haybeden..
Platin Üye
hala utanabiliyorken , aşmaya çalışmak hiç mantıklı değil..

velevki

🎈
Altın Üye
Utanmak edeptendir. Aşmaya çalışmak niye?

Eru

Platin Üye
Zehri bi kere verirsin, açılır o kendiliğinden..

Üst Alt