Türkoloji Bölümü

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,445
Çözümler
4
Tepki puanı
12,988
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Türkoloji bölümü bir lisans programıdır ve bölümün amacı Türk dilini, Türk edebiyatı ve kısmen Türk tarihi hakkında bilgi ve birikimi olacak kişileri yetiştirerek sektöre katkı ve fayda vermeleri beklenmektedir.

Türkoloji bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, Türk dili ve Türk edebiyatına karşı ilgili ve meraklı olması aranan başlıca özellikler arasındadır.

Türkoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Türkoloji bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Türkoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?


Türkoloji bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları Türk dili, Türk edebiyatı ve Türk tarihi üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.

Türkoloji bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

Yeni Türk Edebiyatına Giriş,
Osmanlı Türkçesine Giriş,
Eski Türk Edebiyatına Giriş,
Tanzimat Edebiyatı,
Göktürkçe,
Karahanlı Türkçesi,
Harezm Türkçesi,
Çağatay Türkçesi,
Türkoloji Çalışmaları,
Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı,
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Türkoloji Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını eline alan bireylere Türkolog unvanı verilmektedir.

Türkoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?


Türkoloji bölümü mezunu bireyler çalıştıkları kurum ve kuruluş içerisinde Türkoloji çalışmaları içerisinde lehçelerin incelenmesi, diğer lehçeler ile karşılaştırılması, edebi ürünlerinin incelenmesi ve araştırmalar yapmak başlıca görevlerindendir. Türkologlar hiçbir kuruma bağlı olmadan kendi çalışmalarını da yapabilmektedirler.

Türkoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?


Türkoloji mezunu kişiler üniversiteler içerisinde eğitmenlik ve araştırma görevlisi olarak, eğitim kurumlarında Türkçe öğretmenliği mesleğini yapabilmektedirler.

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır.
 
Üst Alt