torino atı (2011)

Psinoza

Bronz Üye
yönetmen: béla tarr & agnes hranitzky
senaryo: lászló krasznahorkai & béla tarr
müzik: mihály víg

bu kült film dahi yönetmenin tercihi olsa gerek niçe bey'in delirmesine yol açan meşhur kırbaçlanan at metaforu ile başlıyor. çünkü kırbaçlanan atı gördükten sonra niçe'nin atın boynuna sarılarak üzüntüden delirdiğini bilmemize rağmen atın akıbetini bilmiyoruz.yönetmen bunu bir ahlak sorunu olarak ele alıp girişi bu metaforla yapıyor.

filmin hikayesi de niçe torino'da dolaşırken bahsi geçen atın kırbaçlandığını görür, ata sarılır sonra da yere kapaklanır. bu olayın ertesinde ise akli dengesini yitirir ve ölene kadar 11 yıl boyunca konuşmadan ve yatalak yaşar. bela tarr ise bu atın ve atın sahibinin hikayesini anlatır filmde.

• Beğen
Tepkiler: ZeL

Psinoza

Bronz Üye
üzerine biraz muhabbet edelim mi? birçok simgesel anlatımda at “iyi bir şey”i temsil eder. niçe bey 'ahlakın soy kütüğü'nü çıkarırken 'iyi ve kötü'nün kökenine inmeye çalışır. öncelikle niçe'nin iyi bir dil bilimci olduğunu belirtmek gerekir. bu bağlamda çalışmalarında 'iyi' sözcüğünün aslında eski dillerde bulunan “soylu” kavramından türediği sonucuna varır. at hayvanının tahayyülümüzde kendinden “iyi” oluşu ise bu hayvanın eski zamanlarda “soylu”ya ait bir binek olmasından kaynaklanması muhtemeldir.

yanisi dostlar iyi olan ezelden iyidir, soylu, güçlü ve yüksek bir konumda olan “iyi”nin niteliğini belirleyebilmektedir. bunun tam tersi 'kötü' ise gösterişsiz ve kaba olandır. dolayısıyla bizim 'iyilik' dediğimiz aslında başkalarının iyiliğidir. yani toparlayacak olursak at iyidir, kült iyi. kötülüğe meyletse de kült iyi.

iyiliğin tanımı içkindir. kime göre neye göre iyi? sanırım bu durumda içimizdeki ahlak yasası ile ilgili.

insan sevmiyorum, mizantropik olabilirim ama bu benim koşulsuz iyilik yapmama engel değil. içimdeki iflah olmaz at bana böyle tavıranmamı söylüyor. kim olursa olsun, zalim hariç...

son olarak ali sürmeli'nin bir alevi köyünde sanırım gördüğü bir mezar taşından alıntı yaparak bitireyim "iyilik iyidir."
filmi izleyecek olanlara iyi seyirler.

Xasthur

Yönetici
Izlerken yoruldugum film.

Biggie

Özel Üye
sevgili psinoza selamlar, nasılsın? iyisindir umarım. ben de iyiyim, teşekkür ederim. varsa letterboxd hesabını paylaşabilir misin?

Üst Alt