Toksik Pozitiflik

Cherry

Elmas Üye
Katılım
17 Tem 2023
Mesajlar
14,757
Çözümler
1
Tepki puanı
4,242
Puanları
113
Konum
ab inferno
Cinsiyet
Kadın
Sağlıklı Mutsuzluğa Bile Düşman Kesilen Zorlama Mutluluk Hali: Toksik Pozitiflik



Toksik pozitiflik nedir? Bazen hafif mutsuz olunması gereken durumlara bile küçümseyerek bakan bu sağlıksız, zorlama mutluluk halini tartışalım.

Toksik pozitiflik... mutluluğu aramak ve onu zorlamak arasındaki ince çizgi aşıldığında ortaya çıkan bir durum. insan doğasına aykırı bir şey olmasına rağmen zorla benimsenmeye çalışılıyor. bugünlerde her şeye olumlu tarafından bakabilmek erdem ve bilgelik bile sayılıyor.


insan beyni, doğası gereği olumsuzluklara odaklanmaya meyillidir; çünkü hayatta kalmak için olası tehlikeleri öngörmeli ve ortadan kaldırmalı ya da onlardan sakınmalıdır. olumsuzluk eğilimi (negativity bias) olarak adlandırılan bu duruma göre, eşit yoğunlukta ve sürede olsalar bile olumsuz olguları daha yoğun hissetmeye ve gün sonunda bunları olumlu olanlara nazaran daha fazla hatırlamaya meyilliyiz. mutlu bir anımızı hatırladığımızda minnet ve rahatlama hissedebiliriz fakat mutsuz olanı hatırladığımızda ise bedenimiz sanki o olayı şu anda yaşıyormuşçasına daha güçlü tepkiler verir genelde. bu olumsuzluk eğiliminin evrimsel nedeni ise hayatta kalma açısından tehlikelerin fırsatlara göre daha fazla önem arz etmesidir. hatta olumsuz pekiştirme hem insanlarda hem de hayvanlarda daha hızlı öğrenmeyi sağlayarak hayatta kalma ve nesli devam ettirme şansını arttırır.

dolayısıyla hayatta kalma içgüdüsü baki olduğu sürece olumsuz şeyler düşünüp hissetmekten kaçış yok. zaten pozitifliğin toksikliğe varan kısmı, böyle düşünüp hissetmekte bir sorun olduğu, hatta bu yüzden suçluluk duymamız gerektiği fikrini empoze etmeye çalışması.


image.jpeg
üzüntü, hayal kırıklığı, keder gibi duygulardan kaçınmak büyük çoğunlukla bir travma tepkisidir ve toksik pozitiflik de doğrudan bir kaçınma davranışıdır. duygusal anlamda olgunlaşmış her birey sadece olumlu duygular hissedemeyeceğinin ve hep iyi şeyler yaşayamayacağının farkındadır. duygularıyla ve hayatın gerçekleriyle baş etmeyi henüz öğrenmedikleri için sadece çocuklar hep istediklerini elde edecekleri, her daim olumlu deneyimler yaşayacakları ve mutlu olacakları beklentisi içindedir. az önce bahsettiğim o farkındalığa erişen yetişkinler ise olumlu ya da olumsuz her duygunun insanın kişiliği, korkuları, travmaları, hayalleri, arzuları vb. ile ilgili sinyaller verdiğini görür ve bunları onu yönlendirecek birer işaret olarak kabul eder. kaçmaya çalışmanın nafile olduğunun, hatta ekseriyetle durumu daha da kötüleştirdiğinin farkındadır.


toksik pozitiflik sadece olumsuz duygu ve düşünceleri göz ardı etme şeklinde tezahür etmiyor

new age ve popüler kişisel gelişim zırvalıklarının çoğunun temeli yine bu merede dayanıyor. siz mükemmelsiniz, her zaman mutlu olmalısınız, partneriniz bütün kriterlerinizi karşılamalı, tabii ki zengin olmalısınız, en güzel evde oturmalı, hayalinizdeki hayatı yaşamalısınız. kısacası her şeyin en iyisini hak ediyorsunuz. narsisizm'e göz kırpan bu alt metinlerin birer kişisel gelişim unsuru olarak pompalanması ne kadar da ironik. hak edip etmemekten bağımsız olarak, gerçekçi ve mantıklı biri hayatın adil olmadığını bildiği için bunları her koşulda elde edeceğine inanmanın hayal kırıklığından başka bir şey getirmediğinin ayırdına varmıştır.

toksik pozitiflik olumsuz bir duygu hissedildiğinde, o duyguyu yaşamaya müsaade edip üzerine düşünmek, mümkünse altında yatan nedeni bulmak ya da bir süreliğine oluruna bırakmak gibi daha sağlıklı davranışları zayıflık olarak görür. mutlu olmanın bu hayatı yaşamanın tek yolu olduğunu ve olumlu duyguların hissetmeye değer yegane duygular olduğunu iddia eder. tıpkı olumlu olanlar gibi olumsuz duyguların da insan olmanın bir parçası olduğu ve deneyimlenmesi gerektiği gerçeğini yadsır. pozitiflik, olumsuz düşünce ve duygulara direnmek veya inkar etmek değil, onları kabullenmektir. çünkü duyguları bastırmaktan hiçbir zaman hayır gelmez
 

forumtutkunu

Platin Üye
Katılım
18 Şub 2021
Mesajlar
9,146
Çözümler
2
Tepki puanı
1,175
Puanları
113
Konum
Türkiye
Cinsiyet
Erkek
terapi gibi hep böyle gelin, öğrenelim hocam 😀
 

Aldebaran

Bronz Üye
Katılım
18 Tem 2025
Mesajlar
331
Tepki puanı
73
Puanları
28
Konum
Selda
Cinsiyet
Diğer
insan dediğin her duyguyu yaşar. sadece mutlu olmaya zorlanmak, doğamıza ters bence. hayatta kalmak için beynimiz olumsuzluklara odaklanıyor; çünkü tehlikeyi fark edip kaçmamız gerek, ya da kalıp savaşmamız. sürekli “pozitif ol” dayatması, içgüdüyü bastırmaya çalışmaktan başka bir şey değil gibi. üstelik olumsuz duyguları bastırmak, uzun vadede daha büyük sıkıntılar yaratır. kısacası, her şeyi “iyi düşün” diyerek geçiştirmek yerine, bazen durup kötü hissetmeye de izin vermek gerek, asıl gerçek pozitiflik de bu olsa gerek.
 
Üst Alt