Toksik Bir İlişki Yaşadığınızın 7 Göstergesi

CaT

🎈
Board Admin
Katılım
21 Ara 2020
Mesajlar
13,376
Tepki puanı
4,546
Puanları
113
Konum
Uzay
Cinsiyet
Kadın


Toksik Bir İlişki Yaşadığınızın 7 Göstergesi



photo-1524307751606-4f70b5303caa.jpeg


İlişkilerin, tarafları arada sırada zorlaması olağan bir durumdur. Her ilişkide birtakım zorlukları aşmak için uğraşmak gerekebilir ancak ilişkinin getirdiği stres katlanılamayacak boyuta geldiyse ve iş hayatınızı, arkadaşlıklarınızı ve hatta sağlığınızı olumsuz yönde etkiliyorsa ortada bir sorun var demektir.
Araştırmalara göre, kötü bir evliliği sürdürmeye devam etmek kişinin stres seviyesini yükselterek kalp hastalıkları yaşama riskini artırıyor. Kişinin enerjisini tüketen bu tarz ilişkiler toksik ilişki olarak adlandırılıyor.
Eğer sizin de ilişkinizde bu 7 gösterge mevcut ise toksik bir ilişki yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda ilişkinizi sonlandırmak ya da bu konuda bir yardım almak isteyebilirsiniz.

1. Pasif-agresif davranışlar​

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissediyorsunuz, ancak partnerinize “Ne oluyor?” diye sorduğunuzda hiçbir sorun olmadığını söyledikten sonra size soğuk davranmaya devam ederek sizi cezalandırıyorsa buna pasif agresif saldırganlık denir. Bu durumun en büyük sorunu ise size sebeplerin sunulmamasıdır. Tam olarak neyin yanlış olduğunu bilmediğiniz için de çözüm üretemezsiniz.
Pasif agresif davranışa genellikle mesafeli olma eşlik eder ya da partneriniz en ufak bir sorunda birden parlayarak tepki verir. Sürekli olarak üstü kapalı bir sorunun olduğunu hissediyor ancak, partnerinizle konuşmaya çalıştığınızda, kapalı bir kutuyla karşılaşıyorsanız toksik bir ilişkide olabilirsiniz.

2. Aşırı iniş-çıkışlar​

Fazla iniş çıkışların olduğu, uçlarda yaşanan ilişkiler genellikle toksik ilişkilerdir. Toksik oluşun en büyük göstergesi partnerinizin ne zaman kızgın ne zaman mutlu olacağını asla kestirememenizdir.
Belirsizlikler insan dahil her canlı için büyük bir stres kaynağıdır. Yapılan bir araştırmaya göre ne zaman ne ile karşılaşacağını bilmemek kişinin stres hormonlarında artışa sebep oluyor. Tüm ilişkilerde anlaşmazlıklar veya bazı sıkıntılar olabilir ancak durmaksızın belirsizliklere ve duygusal iniş çıkışlara maruz kalmak oldukça yorucudur.

3. Şakayla karışık söylemler​

Partneriniz sizi neredeyse aşağılayan bir şey söyleyip sonra da bunun şaka olduğunu ve ciddiye almamanız gerektiğini ekliyorsa ve hatta bunu sürekli yapıyorsa ortada bir problem var demektir. Duygusal baskı kuran bu tipteki insanlar genelde bir sorun yokmuş gibi davranarak sizin durumu abarttığınızı iddia ederek kendinizden şüphe etmenize sebep olurlar.
Komik bir şakalaşma sizi de güldürebilmelidir ancak toksik bir şakalaşmada kendinizi küçük düşmüş, kızgın ve zavallı hissedersiniz.

4. Her an tetikte olmak​

Eğer sürekli partnerinizin hayatınızdaki hangi olayı eleştireceğini düşünerek endişe içinde yaşıyorsanız bu büyük bir problemdir. Gelen her mesajı partnerinizin ne diyeceğini kestiremediğiniz için saklamak zorunda hissediyorsanız ya da partneriniz kıskanabilir diye arkadaşlarınızla vakit geçirmekten çekiniyorsanız toksik bir ilişkidesiniz demektir.
Sağlıklı ilişkiler güven ve karşılıklı iletişim üzerine kuruludur. Eğer durmadan endişe ve tedirginlik halinde size tüm hareketlerinizi sorgulatan biriyle beraberseniz tehlike çanları çalıyor demektir.

5. İzin alma gereği hissetmek​

Normal ilişkilerde iki yetişkinin birbirinden izin alması gerekmez çünkü iki taraf da mantıklı hareket edecek olgunluğa sahiptir. Tabii ki her ilişkide iki tarafın da mutlu olması için bazı önemli durumlarda orta yolu bulmak gerekir ancak sürekli partnerinizden yapmak istediğiniz şeyler için izin almak zorunda kalıyorsanız bu sağlıklı olmayan bir ilişkide olduğunuzu işaret eder. En ufak konuda bile partnerinizden onay almak zorundaysanız toksik bir ilişkide olabilirsiniz.

6. Yorgun düşmek​

Karşınızdaki kişinin sürekli değişen ruh durumuna ayak uydurmaya çalışmak gerçekten de çok yorucu olabilir. Aylar ve hatta yıllarca bu şekilde yaşamak kişiyi bitkin düşürür. Sağlıklı bir ilişkide her iki taraf da genel olarak tatmin olmuş ve rahat hissetmelidir. Toksik ilişkilerde ise “iyi günlerin” sayısı zaman ilerledikçe azalır ve kötü günler artar. Eğer ilişkinizde sürekli olarak yorulmuş ve bitkin hissediyorsanız ilişkiyi sonlandırmanın vakti gelmiş demektir.

7. İzole olmak​

Yorgun düşmenin sebep olduğu durumlardan biri de aile ve arkadaşlar da dahil sevdiklerinize vakit ayıramamanızdır. Partneriniz sizi sevdiklerinizle vakit geçirmekten kasıtlı olarak alıkoyuyorsa ve hayatınızı yalnızca ona bağlı yaşamanızı istiyorsa bu durum toksik ilişkinin en büyük göstergesidir. Öte yandan ilişkinizde fazlasıyla yorulduğunuz için kimseyle görüşecek enerjiyi kendinizde bulamıyorsanız bu da ilişkiyi gözden geçirmeniz için bir işarettir.


Toksik ilişkiden kurtulmanın ilk adımı, bu sinyalleri tanıyarak ilişkinin toksik olduğunu kabul edebilmektir. Duygularınızı bir kenara bırakarak objektif bir açıdan durumunuzu değerlendirin. Bu göstergelerden birçoğu ilişkinizde mevcutsa dikkatli olun. Unutmayın kendi iyiliğiniz partnerinizinkinden daha önemsiz değil. Kendinizi önemseyin ve gerekiyorsa bu konuda yardıma başvurun.
 

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,021
Çözümler
4
Tepki puanı
12,713
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Bu neymiş ya yalnız yaşamak daha iyi gibi
 

CaT

🎈
Board Admin
Katılım
21 Ara 2020
Mesajlar
13,376
Tepki puanı
4,546
Puanları
113
Konum
Uzay
Cinsiyet
Kadın
dimi, ama o kadar cok insan var ki bunlari yasayan... ve bunlar tabi ilk zamanlar anlasilmiyor, seni kendine bagladiktan sonra özgüvenini yer le bir ettikten sonra fark ediyormussun cogu zaman... iste o zaman da cok gec.. internette arastirmistim, o kadar cok erkek veya kadin var ki bunlari yasayan...
 

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
19,007
Tepki puanı
2,680
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
Günümüz ilişkilerinin çoğu
 

Süreyya

Spákona
Platin Üye
Katılım
22 Mar 2020
Mesajlar
5,420
Tepki puanı
1,857
Puanları
113
Konum
Aorist
Cinsiyet
Kadın
Bunlar varos toksikligi
 

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
19,007
Tepki puanı
2,680
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
Toksik moksik onu bulamayanlar da var 🤪
 
Üst Alt