StarkWare ana ağda kuantuma dayanıklı Bitcoin işlemini test ediyor

Mephobia

Invictus
Gümüş Üye
ADKq_Nbh1CXSYQAKy_UxL83Hv9J4mHKrWzCw4kwzJBq39n-PWFmPZlsHYn5LPhxGbfHCSjWHAsScpq6aaPA9ens_Vs7a9Xqj-VP6n9z7C9d9R842l2SEzZYpMGENjS8=s0-d-e1-ft

StarkWare araştırmacısı Avihu Levy, kuantuma dayanıklı deneysel bir Bitcoin işlemini Bitcoin ana ağında test etti. StarkWare’e göre işlem Çarşamba günü Bitcoin blok 964,199 içinde onaylandı; Levy’nin Quantum Safe Bitcoin (QSB) düzeniyle korunan 10,000 satoshilik çıktı, MARA Pool tarafından Slipstream hizmeti üzerinden kazıldı.

Şirket, bu denemenin Bitcoin’in mevcut mutabakat kurallarıyla ve protokol değişikliği olmadan kuantuma dayanıklı harcamanın mümkün olduğunu gösterdiğini söyledi. Ancak işlem saatler süren hesaplama gerektirdi ve yaklaşık 150–200 dolara mal oldu.

QSB’nin amacı, kuantum bilgisayarların Bitcoin’in eliptik eğri kriptografisini kırması halinde bile sahteciliği önlemek. Ancak QSB işlemleri Bitcoin Core’un varsayılan politikalarında standart dışı sayıldığı için normal düğümler tarafından yayılmıyor ve doğrudan MARA’nın Slipstream hizmeti üzerinden gönderilmesi gerekiyor.

Bitcoin geliştiricileri ayrıca Taproot’un kuantuma açık anahtar yolu harcamasını kaldırmayı hedefleyen BIP-360 soft fork önerisini de değerlendiriyor.

-----------------------------------

bitcoin’ in bugün kuantuma dayanıklı hale geldiği anlamına gelmiyor tabii ki bu ama mevcut kurallar değiştirilmeden böyle bir harcamanın ana ağda çalışabildiğinin gösterilmesi önemli. şimdilik yöntem pahalı, yavaş ve standart dışı olduğu için pratik kullanım seviyesinde değil gibi gözüküyor. asıl katma değer ise kuantum tehdidi büyümeden önce bitcoin’in önünde teoriden çıkıp gerçek ağda denenmiş bir geçiş seçeneği oluşması.

kaynak: cointelegraph

Üst Alt