Şekersiz içecek ve tatlılardaki yapay tatlandırıcıların, beynin yaşlanma sürecini hızlandırabileceği ortaya çıktı. Uzmanlara göre bu maddeleri fazla tüketenler, hafıza ve düşünme gücünde ciddi kayıplar yaşıyor.
Brezilya’da 13 bin kişi üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırmaya göre, aspartam ve sakarin gibi tatlandırıcıları en çok tüketenlerin, hafıza ve düşünme becerileri en az tüketenlere göre yüzde 62 daha hızlı geriliyor. Bu, beynin yaklaşık 1.5 yıl erken yaşlanmasına denk geliyor. Araştırmayı yöneten Doç. Claudia Kimie Suemoto, “Şekersiz tatlandırıcılar genelde sağlıklı bir alternatif gibi görülüyor ama uzun vadede beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir” sözleriyle uyarıyor.
Araştırmaya göre, 60 yaş üzerindeki kişilerde tatlandırıcı tüketimi ile beyin sağlığındaki düşüş arasında belirgin bir bağ bulunamadı. Ancak orta yaş grubunda tatlandırıcılar ciddi risk oluşturuyor.
Brezilya’da 13 bin kişi üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırmaya göre, aspartam ve sakarin gibi tatlandırıcıları en çok tüketenlerin, hafıza ve düşünme becerileri en az tüketenlere göre yüzde 62 daha hızlı geriliyor. Bu, beynin yaklaşık 1.5 yıl erken yaşlanmasına denk geliyor. Araştırmayı yöneten Doç. Claudia Kimie Suemoto, “Şekersiz tatlandırıcılar genelde sağlıklı bir alternatif gibi görülüyor ama uzun vadede beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir” sözleriyle uyarıyor.
Tatlandırıcılar masum değil
Aspartam, sakarin, ksilitol ve eritritol gibi tatlandırıcıların tamamı, bilişsel düşüşle ilişkilendirildi. Yalnızca tagatoz adlı tatlandırıcıda bu bağlantıya rastlanmadı. Özellikle diyabet hastalarında bu olumsuz etkinin çok daha güçlü olduğu belirtildi.Araştırmaya göre, 60 yaş üzerindeki kişilerde tatlandırıcı tüketimi ile beyin sağlığındaki düşüş arasında belirgin bir bağ bulunamadı. Ancak orta yaş grubunda tatlandırıcılar ciddi risk oluşturuyor.