Sanal Aldatmanın Psikolojik Nedenleri

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
download_edit_342605923302409.jpg

Yeni bir ilişki başladığında en çok tartışılan konulardan biri de şifreler konusu olur. Çünkü aldatılma her çiftin korkulu rüyasıdır ve buna çıkan yolları kapamak ister. Peki aldatan eşler bunu neden sanal ortamda yapar?

Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat gibi uygulamalar bireylere flört yapma imkanı sağlamak için kurulmasa da bu amaca hizmet ettikleri sık sık görülüyor.

Peki sıradan bir sosyal medya kullanıcısı nasıl oluyor da böylesi bir ilişkinin içerisine çekiliyor ve kendi partnerini aldatıyor?

Fiziksel aldatmanın sınırları belliyken sanal aldatmanın sınırları çoğu zaman belli olmadığı için kişi partnerini aldattığının farkında bile olmayabiliyor. Kişiye göre basit bir arkadaşlık ve duygusal bir yakınlaşma partneri tarafından bir aldatma olarak görülebiliyor.

aldatan-2_edit_342590831694078.png

Sanal aldatma tam olarak ne
?

Sanal ilişkilerin tanımı "Ortak bir alanda olmayan, yüz yüze görüşme gereksinimi aranmayan, bir araç sayesinde yapılan iletişimdir ve gerçeklikten öte hayali olarak kabul gören bir ilişki türüdür." şeklinde yapılır.

Var olan romantik ilişkiye yeni ve sanal romantik bir ilişki eklenirse bu ilk partnerin aldatıldığı anlamına gelecektir. Bu sanal aldatmada genelde bireylerin çeşitli uygulamalar üzerinden istedikleri kimliklere bürünerek oluşturdukları profiller aracılığıyla kurdukları dünyada gerçekleşir.

Partnerlerini online platformlarda aldatanlar farklı nedenlerden dolayı aldatıyor olabilir

Yapılan araştırmalarda partnerlerini sosyal medya uygulamaları aracılığıyla aldatan kişilerin bunu yapmalarının nedenleri şu şekilde sıralanmış:

Duygusal olarak boşlukta olma, kendine yetememe veya kendine olan güvensizlik, eşler arasında fikir uyuşmazlıkları, anlaşmazlıklar veya ilgi eksikliği, tartışmaların zamanla çatışmaya dönüşmesi, sosyal medya uygulamalarının kolay ve az risk alarak farklı heyecanlar tatmaya olanak sağlaması.

Çoğu zaman bir paylaşım, yazılan bir sözü beğenme veya bir soru ile başlayan bu gizli arkadaşlıklar zaman içerisinde kendi partneriyle yaşadığı problemi, iş yerinde yaşadığı problemi anlatmaya, ailevi problemler hakkında teselli aramaya varınca işin boyutu biraz değişiyor.

Bunun sonucunda yakınlaşmalar, kimsenin sizi ondan daha iyi anlayamadığını düşünmeler, kimsenin sizi onun gibi sevemeyeceğini düşünmeler, onu hayalinizde mükemmelleştirmeler başlıyor. Kişi karşısındakinden bağımsız bir kişi yaratıyor ve ona inanmaya başlıyor.

6196080045d2a07ffcafb50c_edit_342583166071683.jpg

Gerçek ilişkiden ve evlilikten bir kaçış olarak görme ilk nedenler arasında

Gerçek ilişkilerdeki kişilerin gerçekçi beklentileri vardır. Maddi ve manevi açıdan doyurulması gereken ihtiyaçlar vardır. Ödenmesi gereken faturalar, temizlenmesi gereken bir ev, yenilmesi gereken yemek, ziyaret edilmesi gereken aileler bulunur.

Hele bir de çocuk varsa yaş grubuna göre onun da farklı sorumlulukları olacak, beraberinde yeni iş yükleri doğuracaktır. Kişiye bu sorumluluklar ağır geldiği zaman kişi bu ilişkiden kaçmak isteyebilir. Soluğu da bu yeni sanal ilişki de alabilir.

sanal-aldatma-internet_edit_342573793880538.jpg

Sanal ilişkiler beraberinde çok az sorumluluk getiriyor

Sanal ilişkiler beraberinde çok az sorumluluk getirir. Kişinin hadi beraber bir şeyler yapalım, annemleri ziyaret edelim, çocukların ödevleri yaptırılacak gibi sorunları yoktur. Derdini anlattığı bir dert ortağı vardır. Daha ileri seviyede fantezilerini beraber canlandırdığı bir partneri vardır.

Bir yerde görülme, basılma ihtimali de yoktur. Kolay ulaşılabilir ve az risk bulunur, kişi istediği yerden bu sanal ilişkiyi devam ettirebilir. Telefona, bilgisayara bakmadığı sürece o kişinin attığı mesajları bile görmez. Dolayıısyla bu faktörler sanal aldatmaya bir zemin hazırlıyor olabilir.

Değer ve takdir arayışı

Kişi kendisini bir birey olarak değerli görmediği zaman değerli hissetmek için başkasından onay ve takdir bekler. Bunu kendi partnerinde göremeyince sanal ilişkilerle elde etmek isteyebilir. Fakat aslında bu da geçici bir çözümdür. Kişi neden böyle hissettiğini sorgulamalı ve gerekirse bir uzmandan yardım alma yolunu tercih etmelidir.

Aldatan-kadinlar-nasil-davranir-1024x683_edit_342790279891964.jpg

Kendini daha iyilerine layık görenler de olabilir

Sanal ve gerçek aldatmalarda bireyler kendi davranışlarını normalleştirmek ve haklı olduklarını göstermek için karşı tarafın hatalarını dile getirebilirler. Fakat burada biraz daha derin düşünüldüğünde bir tarafın hatasının karşılığında yapılacak en mantıklı hareket kendimizin de hata yapması mıdır? Hatayı çözmenin tek yolu bu mudur

Dİğer odaklanması gereken nokta ise kişinin karşı tarafın hatalarını dile getirmesinin nedeninin partnerini kendisinden aşağı düzeyde görüp kendisini daha iyilerine layık görme ihtimalidir. Daha iyisini de en kısa ve zahmetsiz yoldan online mecralarda aramasıdır.

cf2ef91cd677b1744cb007390bb683c019d59dbf.jpg

İlişkiden sıkılmak kritik bir 'gerekçe'

Araştırmalar bireylerin ilişkilerinde partnerlerinden diledikleri yakınlığı, rahatlığı, özgüveni hissedemedikleri zaman bu durumdan sıkıldıklarını ve başka arayışlara girebildiğini gösteriyor.

dinamickaygısız

Platin Üye
Neyse ki öyle bakmıyorum sosyal medyaya :honk:
aldanman kuzum herkes kültürlü ve güzel görünüyor :honk:

dinamickaygısız

Platin Üye
Yanındakine ilgisi olmayanın yanına gidip ne yapacaksın :honk:

• sigara
Tepkiler: CaT

pumpkin🌸

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
hmm, demek öyle...

uzun zaman sonra bi konuyu kelimesi kelimesine okudum :dyg:

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye
İnsanı başka arayışlara sürükleyen eşe de biraz kabahat bulmalı bence

Barbara

Alkışlarla Yaşıyorum
Gümüş Üye
İnsanı başka arayışlara sürükleyen eşe de biraz kabahat bulmalı bence
+1
Size katılıyorum maalesef ilişkileri zorlaştıran, ne hissettiğinizi umursamayan, ne istediğinizle ilgilenmeyen, ihtiyaçlarınızı önemsemeyen insanları idare etmeye çalışmak da problem. Ne düzeltme yolunu dener ne de size bu konuda yardımcı oluyorlar
Hatta hiç problem yok gibi size karşi kör olurlar aslında ilişkide çoktan sizi yalnız bırakmışlardır Bir sorunu dile getirmeye çalışırsın aslında ortada sorun olmadığına sorunu sizin çıkardığınıza sizi ikna etmeye çalişirlar

Hayır efendim diğer taraf eksik hissediyorsa sorun vardır Konuşarak veya başka yolla çözüme gitmek istemeyip sürekli örtbas edip sizi manipüle eden insanla olmuyor işte aslına onlar sizi sevmiyor ve değer vermiyor size ayıracak vakitleri yok sadece sizinle evli/sevgili olmanın konforuna alıştılar. Onu kusurlarıyla birlikte sırtınızda yük gibi taşımanıza alıştılar Sürekli idare edildiğinin farkında başkasıyla sizinle olduğu rahatı yakalayamayacağını biliyor manipüle ediyor

İşte tüm bunlar büyük kavgalar etmeden yaşanan dilsiz sorunlar psikolojik şiddetin çok türünden bahsedebiliriz

Ve eksik kalan tarafın neden aldattığını anlıyoruz

Burada ihaneti övmüyor, anlamaya çalışıyorum karalamak çok kolay biliyorum sadakatsizlikte de empati yapmalı objektif olmalıyız yargı makamı değiliz Kınadığımızı yaşarız er geç

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye
+1
Size katılıyorum maalesef ilişkileri zorlaştıran, ne hissettiğinizi umursamayan, ne istediğinizle ilgilenmeyen, ihtiyaçlarınızı önemsemeyen insanları idare etmeye çalışmak da problem. Ne düzeltme yolunu dener ne de size bu konuda yardımcı oluyorlar
Hatta hiç problem yok gibi size karşi kör olurlar aslında ilişkide çoktan sizi yalnız bırakmışlardır Bir sorunu dile getirmeye çalışırsın aslında ortada sorun olmadığına sorunu sizin çıkardığınıza sizi ikna etmeye çalişirlar

Hayır efendim diğer taraf eksik hissediyorsa sorun vardır Konuşarak veya başka yolla çözüme gitmek istemeyip sürekli örtbas edip sizi manipüle eden insanla olmuyor işte aslına onlar sizi sevmiyor ve değer vermiyor size ayıracak vakitleri yok sadece sizinle evli/sevgili olmanın konforuna alıştılar. Onu kusurlarıyla birlikte sırtınızda yük gibi taşımanıza alıştılar Sürekli idare edildiğinin farkında başkasıyla sizinle olduğu rahatı yakalayamayacağını biliyor manipüle ediyor

İşte tüm bunlar büyük kavgalar etmeden yaşanan dilsiz sorunlar psikolojik şiddetin çok türünden bahsedebiliriz

Burada ihaneti övmüyor, anlamaya çalışıyorum karalamak çok kolay biliyorum sadakatsizlikte de empati yapmalı objektif olmalıyız yargı makamı değiliz Kınadığımızı yaşarız er geç
🚬

Lotus

Özel Üye
Platin Üye
Sanki sanal aldatma da sadece partneri değil kendini de aldatıyor gibi. Aslında olmadığı hali ile seni görmeyen birine kişilik yaratıp ilişki başlama yada devam ettirme. Acaba hangisi daha ağır bilemedim.

CaT

🎈
Board Admin

Bununda psikolojide bi yeri vardi.. adi aklima gelmiyo suan ama

CaT

🎈
Board Admin
algida seçicilik...
ama dondurma olan ?

off olsa da yesek ladjksalkd

Season 6 National Ice Cream Day GIF by Ex On The Beach

Buyursunlar efenim djdjdjdjjd

SleepleSsS

Yorumbaz
+1

Güzel parmakların yorulmuştur yazarkene
Canını yediğimin hatunu

-a-

Altın Üye
Üst Alt