Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Dünyada da örnekeri bulunan regl izni, meclise sunulan bir kanun teklifiyle gündeme geldi. CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, çalışma hayatında kadınlara regl izni verilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Devlet Memurları Kanunu ile İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasalaşması halinde, kadın memur ve kadın işçiler, regl başlangıç tarihinden itibaren ayda bir iş günü izinli sayılacak. İkinci günkü izin ise talep halinde işveren ya da kurum tarafından verilebilecek

Regl izni politikası 1921 yılında devrim sonrası Sovyetler Birliği'nde bazı iş sektörlerinde uygulamaya konuldu. Kadın çalışanların fazla izin yaptığı ve ağır sektörlerde erkeklere göre iş kapasitelerinin de az görülmesi gerekçesiyle işverenler tarafından ayrımcılığa maruz kalması sebebiyle 1927 yılında uygulamadan kaldırıldı.

Aynı uygulama, böyle hakların gün yüzüne çıkması için görece erken bir tarih olan 1912 yılında Hindistan'ın Kerala eyaletindeki okul öğrencilerine verildi. 1920'lerin başında adet izni uygulaması Japon işçi sendikaları tarafından kadın çalışanlar için talep edilmeye başlandı. 1947'de Japon Çalışma Standartları tarafından regl dönemindeki kadınların işten günlerce izin almasına izin veren bir yasa yürürlüğe girdi.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ: Regli izni genellikle Asya'da bulunan, Japonya, Tayvan, Endonezya ve Güney Kore gibi ülkelerde görülmektedir.

İspanya, şiddetli regl ağrısı yaşayan kadınlara sağlık izni verilen ilk Batılı ülke oldu. Regl dönemlerinde ağrı çeken kadın çalışanlara ayda 3 gün izin verilmesini kapsayan yasa tasarısı, İspanya hükümetinin kabine toplantısında kabul edildi. Kadınların günlük hayatını olumsuz etkileyen çok şiddetli regl ağrılarında (dismenore) bu izin 5 güne kadar çıkabilir. |

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Çok ama çok mantıklı.

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Regl öyle bişey ki başlamadan bir hafta önce, başladiği hafta ve bitiş haftası olarak 3 hafta izinli olmalılar bence jfıjd

Öncelikle kadınların istirahati için
Sonra da çevresindeki erkekleri kadınlarin hişmindan korumak için😁

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Regl öyle bişey ki başlamadan bir hafta önce, başladiği hafta ve bitiş haftası olarak 3 hafta izinli olmalılar bence jfıjd

Öncelikle kadınların istirahati için
Sonra da çevresindeki erkekleri kadınlarin hişmindan korumak için😁
Çok sinirli oluyorum o bir haftam zehir oluyor. Atkestanesi jeli aldım. Nasıl bir jelse sinirli hissetmiyorum artık düzenli kullanıyorum.2 günde bir falan pamuk şekeri gibiyim.

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Çok sinirli oluyorum o bir haftam zehir oluyor. Atkestanesi jeli aldım. Nasıl bir jelse sinirli hissetmiyorum artık düzenli kullanıyorum.2 günde bir falan pamuk şekeri gibiyim.
Benim 2. babam da öyle bişiler sürüyor kendine balina yağı at kestanesi başina yağından emin değilim balina bişisi ama neysi unuttum ya

Ev nasıl bir koku alıyor göz yakıyor resmen ilk 15 dk filan

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Benim 2. babam da öyle bişiler sürüyor kendine balina yağı at kestanesi başina yağından emin değilim balina bişisi ama neysi unuttum ya

Ev nasıl bir koku alıyor göz yakıyor resmen ilk 15 dk filan
Balina yağını(ya da neyi ise) ilk kez duyuyorum. Mentollüdür. Ben onu alnıma sürüyorum düşün sinüzitim var benim hiç ağrı mağrı olmuyo artık ama sürünce gözlerim yanıyor. :kiskis: Tekrar alcam kutuyu yarıladım 1 ay olmadan. :kiskis:
Ben aslında omuz ve sırt ağrısı için almıştım malum pcde oyun oynadığımız için tutuluyor.Kronik strese iyi geliyormuş okuyunca şaşırdım.
hatta link bırakayım belki birine lazım olur.Adet zamanı bel ağrısınada aşırı iyi geliyor bu arada.
https://www.milliyet.com.tr/pembena...-kestanesi-kremi-ve-yagi-ne-ise-yarar-6552289

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Çok nezaketlisin @nunu makale için teşekkür ederim

pumpkin🌸

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
son 2 yılda fark ettim ki benim ihtiyacım olan izin tam olarak buymuş, ceo iken farkında değilmişiz tabi :honk:
fiziksel ağrı olmasa bile insanın yaşadığı ruhsal çöküntünün altından kalkabilmesi için kendi kendiyle kalması herkes için en hayırlısı olur :honk:
ben destekliyorum :dyg:

Biggie

Özel Üye
kesinlikle desteklediğim uygulama.
aksi durumunda zaten bir ton şey ile uğraşırken verim düşüyor. gereksiz yorgunluk bi ton iş.

döngüsel

Don't give up!
Süper Mod
Teklif konuşulabilmiş mi? Pedlerin bile raflarda anormalleştirildiği bir dönemde bu konunun gündeme gelebilmesi de iyiye işaret.

Yoksa bunun da mı altından bir şey çıkacak?

Neyse, konuya dönersek iyi fikir. Kadın sancısından zaten verimli olamaz o dönemde.

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Teklif konuşulabilmiş mi? Pedlerin bile raflarda anormalleştirildiği bir dönemde bu konunun gündeme gelebilmesi de iyiye işaret.

Yoksa bunun da mı altından bir şey çıkacak?

Neyse, konuya dönersek iyi fikir. Kadın sancısından zaten verimli olamaz o dönemde.
Bi de şey var öğrenciye ücretsiz Ped dağitimini şeapan bir kesim

Üst Alt