Soru Partnerinizin Sizi "Delirmekle" Suçladığı Oldu mu?

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye
  • İlişkinizde sürekli kendinizi suçlu hissederken buluyor musunuz? (Gaslighting nedir?)
  • Haklı olduğunuz bir konuda bile partnerinizin manipülasyonuyla "Sen çok abartıyorsun", "Aklından zorum var", "Ben öyle bir şey demedim, uyduruyorsun" gibi cümlelerle kendi hafızanızdan şüphe eder hale geldiniz mi? Bu psikolojik şiddetle nasıl mücadele edilir?

Lavinia

Platin Üye
Aynennn hiçbiriniz demiyorsunuz hep siz duyuyorsunuz aynennn 😀 bunlari ben söylüyorum çünkü abartıyorlar🤪

forumtutkunu

Elmas Üye
Gaslighting’e maruz kalan kişi zamanla kendi algısına, hafızasına ve kararlarına güvenmekte zorlanabilir. “Acaba ben mi abartıyorum?”, “Yanlış mı hatırlıyorum?”, “Sorun bende mi?” düşünceleri sıklaşabilir. Bu da kişinin kendisi gibi davranmasını, ihtiyaçlarını ifade etmesini ve sınır koymasını zorlaştırabilir.

Sık görülen etkiler:

• Öz güven ve özsaygıda azalma
  • Sürekli kendini açıklama veyakanıtlama ihtiyacı
  • Karar verememe ve başkalarınınonayını arama
  • Kaygı, suçluluk, kafa karışıklığı veiçe kapanma
  • Kendi duygularını bastırma ya daonlardan şüphe etme
  • İlişkideki kişiye aşırı bağımlıhissetme
Bunlar senin “zayıf” olduğunu göstermez; uzun süre gerçekliğinin sorgulanması böyle bir etki yaratabilir. Yaşadıklarını tarihleriyle not etmek, güvendiğin biriyle konuşmak ve mümkünse bir psikologdan destek almak yardımcı olabilir. Karşı taraf seni sürekli inkâr ediyor, küçümsüyor, suçluyor veya gerçekleri çarpıtıyorsa, önce onun seni ikna etmesini beklemek yerine kendi güvenliğini ve sınırlarını önemsemen gerekir.

Üst Alt