Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,779
Çözümler
4
Tepki puanı
13,090
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Muhabbet kuşları zarif ve ince bir bedene sahiptirler. Fazla elde tutulmaktan katiyen hoşlanmazlar. Sanki insanların kendisine zarar vereceği düşüncesine kapılıp,korkarak uçarlar. Genetik olarak hepsi birbirine benzer,türleri değişik olmasına rağmen benzerlikleri akıl karıştıracak tarzdadır. Bu nedenle muhabbet kuşu bakımını üstlenen kişiler bu konuda titiz davranmalı ve kuşun ruh halini anlayabilmelidirler. Kuşlar çabuk hastalanan canlılardır. Soğuk havalarda ,tadilat yapılan ortamlarda toza ve aşırı soğuğa gelemez ölürler. Onların ortamı oldukça hijyen olmalı ve bakımları en iyi şekilde sağlanmalıdır. Bakımı tam yapılmayan muhabbet kuşlarının hastalanma oranı oldukça yüksektir ve her daim risk içerir. Severek aldığınızın kuşunuzun kısa sürede ölmesini istemezsiniz öyle değil mi ? O halde yapmanız gereken en önemli etken onlara bakma şekli ve davranma şekli sevgi ile sağlanmalı ve sık aralıklarla kuşunuz ile sohbet etmelisiniz. Sizin ilginiz onun hayata tutunma şeklidir. Kuşların psikolojisi çöker mi demeyin. Tabii ki çöker ve onların depresyondan çıkmaları oldukça uzun sürer. Sizin tavrınız ve yaklaşım şekliniz nasılsa bunu çok iyi bir şekilde analiz ederle. Muhabbet kuşlarının bir kulağı her zaman sizdedir. Sizden gelecek tatlı bir söze ihtiyaçları bulunmaktadır.



Yeni bir kuş aldığınız için kuşun birçok özelliğinden habersiz olmanız doğal bir durumdur. Fakat muhabbet kuşları kafese atılarak,önüne yem atılarak bakılmaz. Onlarında günlük özgürlüklerine teslim olması ve o pozitif enerjiyi vücutlarına depolaması gerekir. Öncelik kuşun sizden ne istediğini bilmek ile başlar. Zamanla kuşunuza alışacak,o da size alışarak sahibini tanımaya başlayacak ve korkularını yenecektir. Kuşu korkusunu yendiğini size yaklaştığı ve kaçmadığı zamanlarda anlarsınız.Onlar kendi doğalarında yaşamadıkları için çabuk hastalanmaları mümkün olabilmektedir. Muhabbet kuşları hastalandıklarında ilk belirti kusma sendromu olur. Yediğini ve içtiğini kusar. Kusması ayrı bir koku yapar. Kustuğu an o koku her yerine doğal olarak geçecek,bu koku kuşu rahatsız etmeye yetecektir. Böyle bir durumda kuşun ılık su ile banyo yapması,o kötü kokudan arınmasını sağlayacaktır. Kuşun banyo suyu ayarlanırken ,tıpkı bebeklere nasıl hassasiyet gösterip bunun kolunuzun dirseği ile test ediyorsanız,kuşların suyunda da bu titizliği sağlamanız gerekir.Muhabbet kuşları kusarken asidik sıvıyı dışa atarlar. Bunların yarısı yiyecek ve bir diğer yarısı su ile karışmış şeklidir. Gagalarının alt kısmında ıslaklıklar oluşur ve kokusu zaten size gelir. Hasta kuşun duruşu ve güçsüzlüğü dikkat çeker. Her an kusmaya yatkın kuş artık yeme isteğinden bir süre sonra sıkılır hatta yemek yemeyi bırakır.İştahı doğal olarak gider. Enfeksiyon giderek artar.


Enfeksiyonların miktarının artması sonucu istenmeyen mantarlar ve alerjiler belirmeye başlar. Böyle bir durumda kuşunuzla daha fazla ilgilenmeli ,ona bakım sağlamalı ve yemini değiştirmelisiniz. Veterinere göstermeli ve bunun altında yatan temel nedenleri öğrenmelisiniz. Kuşlarda kusma sendromu,aşırı korkma, sahibine alışamama,yediği yemin dokunması, bilinçsiz verilen antibiyotikler ve vitaminler, yavrusunu beslerken ağız yolu ile geçen mikroplar,kalp ritminde bozukluklar,kuşta depresyon ve şiddetli üzüntü,hiç uçamama kaygısı ve çeşitli yara ve iç hastalıklar,enfeksiyonlar ,kuşun kusmasına neden olur. Kuşunu kusması hasta olduğuna işaret eder. Ciddiye almalı ve tedavisi için gerekli işlemleri acil bir şekilde uygulamalısınız. Aksi takdirde hasta kuş,bağışıklığını kaybederek,ölebilir.


Çiftleşme esnasında ortaya çıkan bakteriler ve virüsler, kuşun hasta olmasına kusmasına neden olur.
– Eşi ile öpüşme esnasında ağız yolu ile geçen virüsler,
– Muhabbet kuşları birden çok yavruyu beslemeye çalışırken güç kaybederler ve fark etmeden mikrop kaparlar. En çok hasta oldukları dönem yumurtlama dönemi ve bebeklerini besleme şekli ile gelişir. Bu yüzden yuva günlük temizlenmeli,ve kafesin gazetesi temiz bir şekilde değiştirilmelidir. Bu her gün düzenli bir şekilde olmalıdır. Muhabbet kuşlarının içtiği suya bazen kakaları bulaşır ve o suda milyonlarca mikroplar ürer. Siz fark etmezsiniz ama onlar susadıkları zaman kakalı suyu içerler ve virüs kaparlar. Onlarda da insanlar gibi karın ağrıları oluşur. Mide bulantıları şiddetlenince de kusmaya başlarlar.

Muhabbet kuşunuzda eğer hazımsızlıklar ve çeşitli besin alerjileri söz konusu ise,kuş zehirlenmiş olabilir ve bunu kusarak ifade edebilir.
– Merkezi sinir sisteminde gelişen ani düzensizlikler,kalıcı depresyonlar,beyin mekanizmasında travmalar bu tür olumsuzluklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden kuşunuzu kesinlikle ilgiden maruz bırakmamanız gerekir.
-çinko zehirlenmeleri, Vitaminin aşırı fazlalığı sebep olabilir Kuşa vitamini haftada 2 kere suyuna 2 damla sıkmanız yeterli olacaktır. Sürekli ilaç yolu le vitamin depolamak ,kuşun beyin ve dış gelişimine de olumsuz yönde etkiler. Besin zehirlenmeleri ve sürekli acıkma fazla kilo almalarına neden olur. Çok kilo alan kuşun uçma payı çok azdır. Zamanla kanatları hamlaşarak uçma özelliklerini tamamen kaybederler.

– Ek gıdalar bazı kuşlarda sindirim tembelliğine yol açar. Örneğin ekmeğin ve yumurtanın fazla verilmesi ,kabız olmalarına neden olur. Daha sonra çeşitli hazımsızlıklar nüksetmeye devam eder. Enfeksiyon iç haznede çoğaldıkça mide bunu kaldıramayacak duruma gelir. Çeşitli ve ani kusmaların sebepleri fazla değişik gıdaların verilemesi ile ortaya çıkabilir.

Muhabbet kuşunuz çok kusuyorsa hiç beklemeden bir veterinere gösteriniz. Veteriner çeşitli idrar ve kan tahlillerini kuşa uygulayarak bunun gerçek nedeni sizler ile paylaşacak ve tedavisi için ilaçlar yazacaktır. Verilen ilaçları doğru bir şekilde kullandığınızda kusma duracak ve kuşunuz eski sağlığına geri dönecektir.
 
Üst Alt