Kerhane

Beybilendin

Bronz Üye
1000006073.jpg

kızlaaar, şok olacaksınız ama toplanın, size inanılmaz bir genel kültür şoku yaşatmaya geldim! 🧠💥

şimdi bu kelimeyi duyunca herkesin aklına direkt o red flag ortamlar, o aşırı varoş ve toksik mekanlar geliyor ya? hani böyle "asla önünden bile geçmem abi yhaa" dediğimiz yerler... ama olayın aslı o kadar başka ki, duyunca "yok artık daha neler, şaka mı bu?" diyeceksiniz.

hemen kökenini manifestliyorum size:

kâr (kar): bildiğimiz "iş, güç, üretim, çalışmak" falan yani. hani sabah uyanıp "of yine mi mesai" dediğimiz o vibe.
hane: bildiğin ev, mekan, oda işte aşkkooo.
yani bu iki kelime farsçada birleşince ne oluyormuş? bildiğin "iş evi", "imalathane" veya "fabrika"! 🏢 factory yani, anladın mı? osmanlı döneminde adamlar mum ürettikleri yere mumhane, devletin üretim yaptığı yere de koskoca kârhane-i amire falan diyormuş. yani o dönem birine "ay dün kârhane’deydim" dersen, "of çok çalıştım, inanılmaz bir üretim enerjisi vardı" demek oluyordu.

peki sonra ne mi oldu? (plot twist!)
zamanla dil o kadar dramatik bir değişim geçirmiş ki, kelime tam bir anlam kayması (yani resmen karakter suikastı) yaşamış. yüzyıllar içinde o güzelim "üretim yapılan iş yeri" anlamı gitmiş; yerine günümüzdeki o malum, devlet denetimli, aşırı argo ve amiyane olan o evlerin adı kalmış. resmen kelimenin aurasını sıfırlamışlar, vizyonsuzluk şaka mı? 😭
özet geçiyorum aşkolar: kelimenin özü aslında tamamen "ekmek teknesi" ve "emek", ama günümüzde uğradığı haksızlık karşısında benim bile enerjim düştü. sözlükte genel kültür kasacaksanız bu bilgiyle gidin, herkes bir aydınlansın, auraları değişsin hadi öptüüüm! 💋 standardın dışına çıkın biraz yhaa!

Piraye

Altın Üye
tatlısı da var :) halka tatlı

Psinoza

Gümüş Üye
rivayet edilen bir hikayedir, vaktinde süleyman demirel'in "kerhaneler(genelev) kapatılmalı mı sorusuna "kapatalım da vatandaş bizi mi ziksin" cevabı....

Nepenthe

Platin Üye
Ahahh angaraliyim zaten, ilk defami geldim saniyorsunnn

Sen nasil oldun? Keyfin yerinde mi, her sey yolunda mi?
Biliyorum Ankaralı olduğunu canım :)
Gayet iyiyim, hafif ağrı oluyor gün içinde ama normal o da, onun haricinde hiç sorun yok;)

Küboo

🎈
Board Admin
Biliyorum Ankaralı olduğunu canım :)
Gayet iyiyim, hafif ağrı oluyor gün içinde ama normal o da, onun haricinde hiç sorun yok;)

Sevindim, biraz dinlenme vakti artik, bol vitamin, uyku ve huzur lazim sana simdii

İlginizi Çekebilecek Benzer Konular

Üst Alt