Dikkat Kendi Forum Yazılımımızı Geliştiriyoruz

Nobody

Teknik Admin
Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır üzerinde düşündüğümüz ve planladığımız önemli bir projeye sonunda başlamış bulunuyoruz.

Forumsal'ı geleceğe daha sağlam taşıyabilmek için, hazır bir forum yazılımı kullanmak yerine tamamen kendi ihtiyaçlarımıza göre geliştireceğimiz özgün bir topluluk platformu üzerinde çalışıyoruz.

Bu kısa sürede tamamlanacak bir proje değil. Önümüzde uzun bir geliştirme süreci var. Amacımız acele etmek değil, yıllarca kullanılabilecek sağlam, modern ve tamamen bize ait bir altyapı oluşturmak.

Yeni sistemde bizleri neler bekliyor?​

• Modern, sade ve hızlı bir arayüz
  • Mobil cihazlarla tam uyumlu kullanım
  • Gelişmiş konu ve mesaj editörü
  • Daha kullanışlı özel mesaj sistemi
  • Gerçek zamanlı bildirimler
  • Gelişmiş profil ve etkileşim özellikleri
  • Rozet, ödül ve başarı sistemi
  • Forum, sözlük ve haber gibi farklı içerik alanları
  • Güçlü moderasyon ve yönetim araçları
  • SEO ve performans odaklı yeni altyapı

Mevcut üyeler ve konular ne olacak?​

En çok merak edilen konulardan biri de bu.

Planımız; mevcut üyeleri, konuları ve yıllar içerisinde oluşan değerli arşivimizi mümkün olduğunca koruyarak yeni sisteme aktarmak. Yani yılların emeğini geride bırakıp sıfırdan başlamayı düşünmüyoruz.

Süreç nasıl ilerleyecek?​

Proje şu anda planlama ve geliştirme aşamasında. Bu nedenle yakın zamanda kullanıma açılacak bir sistemden değil, adım adım ilerleyecek uzun soluklu bir çalışmadan bahsediyoruz.

Tamamlanan önemli gelişmeleri, ekran görüntülerini ve sizleri ilgilendiren yenilikleri bu konu altında düzenli olarak paylaşacağız.

Sizlerin görüşü bizim için önemli​

Bu platformu geliştirirken yalnızca kendi fikirlerimizle değil, yıllardır bu forumu kullanan üyelerimizin önerileriyle de şekillendirmek istiyoruz.

Önerileriniz, eleştirileriniz ve fikirleriniz bizim için oldukça değerli.

Şimdilik paylaşabileceğimiz bilgiler bunlarla sınırlı. Zamanı geldikçe yeni sistemden ekran görüntüleri, geliştirme günlükleri ve yeni özellikleri sizlerle paylaşacağız.

Hepimiz için hayırlı olsun.

Zeynep

Altın Üye
Hayırlı olsun, en güzeli olacağından şüphemiz yok..

Garga

Altın Üye
Ben 5 ay da yaptım kendi forumu mu.. Yapay zeka ile ama çok zaman harcar ben boşluğumda yaptım ve xenforo forumu mu geçirdim zaten, Charismax ben tanımasanızda duymuşunuzdur ilgiliyim bunlarla.. Benim önerim tavsiyem olamaz kişisel seçimlere tercihlere ama lisanslı yazılımların suyu çıktı yapın abi kötü de olsa yapın güzel de olsa yapın destekleriz kendi adıma konuştum..

Run

Gümüş Üye
İyi çalışmalar diliyorum, bayağı emek isteyen bir şey.
Yenilik ve gelişim iyidir, mobil uyumlu olsun da ne yapıyorsan yap kardeşim.
Forumun genel atmosferi güzel, biraz daha canlılık lazım sadece.
Emeğine sağlık şimdiden.

matt

Bronz Üye
Benlik çok önemli şeyler yokmuş
Başarılar

Mephobia

Invictus
Selamlar, hem sıradan bir üye hem de uzun yıllardır bu işlerin içerisinde profesyonel olarak bulunan birisi olarak kendi fikir, görüş ve eleştirilerimi aktarmak isterim.

Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır üzerinde düşündüğümüz ve planladığımız önemli bir projeye sonunda başlamış bulunuyoruz.

Forumsal'ı geleceğe daha sağlam taşıyabilmek için, hazır bir forum yazılımı kullanmak yerine tamamen kendi ihtiyaçlarımıza göre geliştireceğimiz özgün bir topluluk platformu üzerinde çalışıyoruz.

Araçlardan ziyade, amaçlara odaklanmak; kazanım elde etme bağlamında çok daha önemli ve verimli olur. Forumun güncel durumunu özellikle teknik anlamda baz aldığımızda gayet yeterli, stabil ve fresh buluyorum. Eğer; forum kültürü kapsamında geliştirmeler yapılacaksa tabi. Buradaki ayrım roadmap için en önemli kısım. Çünkü, hedef doğrultusunda bir çok farklı alt yapı kullanılabilir.

Türkiye çapında zamanının ve türünün en önemli örneği olan ForumTR hâlâ vBulletin alt yapısını kullanıyor fakat aynı zamanda da R10.NET XenFERO kullanımına ve geliştirmesine devam ediyor. Temelde bakacak olursak eğer ikisi de forum ama amaçları ve yeterlilikleri doğrultusunda tercih ettikleri alt yapılar farklı. Yani, burada vurgulamak istediğim nokta forumdaki userlara temelde veya gelişmiş düzeyde gayet yeterli bir alt yapı imkanı sağlanırken ki buna; tekrardan açılan forumsal chat odası dahil(fakat aktivite çok düşük, önce aktivite arttırılır, yetersiz gelirse eğer update sağlanır. temel perspektif bu olmalı bence), özgün bir platform geliştirme ihtiyacı güdülmüş olabilir?

Yok eğer forum değil de daha farklı reddit(SMP platformu olarak değil de tarz olarak örnekledim), circle(mobil experience) tarzı forum deneyimine yakın ama daha çok mobil ui/ux tarafında çok daha iyi sonuçlar verilebilecek özgün bir yazılım geliştirmesi düşünülüyorsa da heyecanla bekleyip, elimden geleni katmaya çalışırım bireysel olarak ihtiyaç duyulursa.

Bu kısa sürede tamamlanacak bir proje değil. Önümüzde uzun bir geliştirme süreci var. Amacımız acele etmek değil, yıllarca kullanılabilecek sağlam, modern ve tamamen bize ait bir altyapı oluşturmak.

Yeni sistemde bizleri neler bekliyor?​

• Modern, sade ve hızlı bir arayüz
  • Mobil cihazlarla tam uyumlu kullanım
  • Gelişmiş konu ve mesaj editörü
  • Daha kullanışlı özel mesaj sistemi
  • Gerçek zamanlı bildirimler
  • Gelişmiş profil ve etkileşim özellikleri
  • Rozet, ödül ve başarı sistemi
  • Forum, sözlük ve haber gibi farklı içerik alanları
  • Güçlü moderasyon ve yönetim araçları
  • SEO ve performans odaklı yeni altyapı

Alt yapının özgün olması isteği gayet anlaşılabilir ve güzel bir temenni ama henüz böyle bir zorunluluk veya ihtiyaç belirmemişken buna girişmek zannımca; forumdaki asıl ihtiyaçları görmezden gelerek konfor alanındaki salınıma benzetirim. Tekrar tekrar ifade etmeliyim ki " forum " teknik olarak yeterli iken etkileşim, yönetimsel, yeni üye kaydı, reklam, idare vb. gibi konularda gelişime daha muhtaç konumda.

Alıntıladığım bu özelliklerin bir çoğu aktif olarak mevcut olan veya geliştirme bağlamında insan gücüne ihtiyaç duyan özellikler. Yani, özelliklerden çok faydaya odaklanılırsa eğer bu forumun büyümemesinin hiçbir nedeni olmayacağını düşünüyorum. Fakat, önemli bir istisna olarak " Mobil " kullanım bağlamında tek ve önemli bir nedensellik sunulabilir ki; bu da düşünülen özgün platform doğrultusunda geçerli bir neden olarak görülebilir. Tam olarak ne yapılması düşünüldüğünü bilemediğim için bunu söyleyebilirim. Yani, mobil kullanım kalitesi hafife alınmayacak kadar önemli ve değerli.

Mevcut üyeler ve konular ne olacak?​

En çok merak edilen konulardan biri de bu.

Planımız; mevcut üyeleri, konuları ve yıllar içerisinde oluşan değerli arşivimizi mümkün olduğunca koruyarak yeni sisteme aktarmak. Yani yılların emeğini geride bırakıp sıfırdan başlamayı düşünmüyoruz.

Veri tabanının silinmemesi ve yeni sisteme entegre edilmesi ideal ve doğru olan

Süreç nasıl ilerleyecek?​

Proje şu anda planlama ve geliştirme aşamasında. Bu nedenle yakın zamanda kullanıma açılacak bir sistemden değil, adım adım ilerleyecek uzun soluklu bir çalışmadan bahsediyoruz.

Tamamlanan önemli gelişmeleri, ekran görüntülerini ve sizleri ilgilendiren yenilikleri bu konu altında düzenli olarak paylaşacağız.

Şimdiden hayırlı olsun, background çalışmalarında olur da test, roadmap, ui/ux, seo vb. alanlarda ihtiyaç duyulursa bir mesaj kadar uzaktayım.

Sizlerin görüşü bizim için önemli​

Bu platformu geliştirirken yalnızca kendi fikirlerimizle değil, yıllardır bu forumu kullanan üyelerimizin önerileriyle de şekillendirmek istiyoruz.

Önerileriniz, eleştirileriniz ve fikirleriniz bizim için oldukça değerli.

Hepimiz için hayırlı olsun.

Ez cümle olarak forumun teknik kısmından daha çok içerik, etkileşim, etkinlik, kaynaşma, yeni üye, yönetim vb. gibi konuların şu anki aktif duruma yeğin daha önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Forum üzerinde uzun zamandan beri çalışıp, hakkını veriyorsun, şahsen emeklerinin boşa gitmesini istemem. Genel olarak forum değerlendirmesini ise başka bir topic altında değerlendirebiliriz. Yanıt vermen veya açıklama yapman içinde yazmadım ama gerekli görürsen eğer zamanını almadan önemli kısımları kısa şekilde yanıtlayabilirsin.

Cherry

Geceye aşık bir kadını güneşin yapamazsın.
Elmas Üye
@Nobody , kolay gelsin canim.
Biliyorum ki yine harikalar yaraticaksin. iyiki varsin 🤗

Nepenthe

Platin Üye
@Nobody şimdiden tebrik ediyorum çünkü teknik anlamda bir çok konuda başarıyla yürütüyorsun, eminim ki bu konuda da elinden gelenin en iyisini yapacaksındır.
Kolay gelsin bekliyoruz ;)

Üst Alt