Kare Dalgaları Görürseniz Hemen Denizi Terk Edin

Cherry

Elmas Üye
Kare dalgalar, denizin yüzeyinde satranç tahtasına benzeyen kare desenler oluşturur. İlk bakışta sıradışı ve etkileyici görünebilir, ancak aslında denizde karşılaşılabilecek en tehlikeli durumlardan biridir.

🔹
Nasıl Oluşur?

Kare dalgalar, iki farklı dalga sisteminin neredeyse dik açıyla kesişmesi sonucu ortaya çıkar. Bu sırada dalgalar birbirini engellemez, aksine üst üste biner ve deniz yüzeyinde karmaşık bir desen meydana getirir. Bu durum genellikle açık denizlerde, farklı rüzgâr sistemlerinin ya da fırtına sonrası oluşan dalgaların çakışmasıyla gerçekleşir.

🔹
Neden Tehlikelidir?

• Bu dalgalar güçlü ve düzensiz akıntılar oluşturur.
• Yüzücüler için aniden değişen su akışları panik yaratır ve boğulma riskini artırır.
• Küçük tekneler ve kayıklar kolayca alabora olabilir.
• Büyük gemiler bile dengesini kaybedebilir.

🔹
Nerelerde Görülür?

Kare dalgalar özellikle açık denizlerde, adaların çevresinde ve fırtına sonrası bölgelerde daha sık rastlanır. Avrupa kıyılarında, özellikle Fransa’nın Atlantik sahillerinde zaman zaman gözlemlenmektedir.

👉
Alınması Gereken Önlem:

Kare dalgaları gördüğünüzde manzaraya kapılmayın. Hemen sudan çıkın ve güvenli mesafede kıyıda kalın. Tekne ile denizdeyseniz, mümkün olduğunca bölgeden uzaklaşın.
Kısacası, kare dalgalar doğanın etkileyici bir gösterisi olsa da “gizli bir tuzak” gibidir. Gördüğünüz anda yapmanız gereken tek şey: denizi terk etmek ve güvenliğe çekilmek.

Ist möglicherweise ein Bild von Boot, Gewässer und Text „K หนพ Kare Dalgaları Görürseniz Hemen Denizi Terk Edin“

Lavinia

Platin Üye
Denize gitsem bile çok açılamam , suyu sevdiğim halde ürkütür beni hep.

forumtutkunu

Platin Üye
Ben hatırlıyorum bunu daha önce paylaşmıştınız hocam 😀

Mephobia

Invictus
Gümüş Üye
ah be kare dalgalar.. ben şnorkel ve plaletimle denize gireyim, doğa bana 'surprise box' hediye etsin. istediğim şey sanırım tam olarak bu. tıpkı, yüksekten ölümünne korkan bireyin şuursuzca skydivinng yapması gibi.. oysa istediğim şey biraz serinlemek iken doğa dalgalarla bir sonsuzluk buldurma niyetinde gibi.. fotoğraflar ise insanın yüzerken ki bakış açısından daha çok nasa’nın uzaydan çektiği görüntülere benziyor.. nasa bile dalgalara nereden, nasıl bakılması gerektiğinin farkındayken, biz aciz mahlûkatlar hâlâ daha perspektifimizi düzeltemiyoruz, çok yazık. büyük gemileri kontrol etmek zordur, küçük gemiler için ise küçük kare dalgalar instagram’a story atmalık bir manzara gibi görünüyor..

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye

Süreyya

Süper Mod
Dalga dalga dalga dalgaaa
Dalgalaniyorrrrrr

Üst Alt