
Karahindiba bitkisi papatyagiller familyasından olan bir bitkidir. Özellikle nisan mayıs aylarında tarla kıyılarında ve yol kenarlarında yetişir. Ülkemizin yanı sıra Kuzey Amerika, Avrupa, Asya gibi dünyanın birçok yerinde görülür. Karahindiba bitkisi yüksek oranda potasyum içerir. İdrar söktürücü özelliği bulunur. Depresyon, kaygı, stres gibi psikolojik rahatsızlıklar için karahindiba çayı içilmesi önerilir.
Karahindiba Çayı Nedir?
Karahindiba bitkisinin, arslan dişi, radika, çıtlık, güney isimleri gibi birkaç adı vardır. Karahindiba bitkisinin geçmişi oldukça eskidir. İnsanlığın ilk tarihinden bu yana bulunan bir bitkidir. Aktarlar ve halk arasında radika olarak da bilinen bir bitkidir. Karahindibanın mezesi, salatası, çayı yapılır. Yüksek besin değeri bulunduğu için oldukça yararlıdır. Karahindiba bitkisi yol kenarlarında yetişir fakat çok şifalı bir bitkidir. Bunun yanı sıra karahindibanın köklerinden kahvesi de yapılır. Ayrıca cilt üzerine olumlu etkileri vardır. Uykuya dalma zorluğu çeken kişilerin yorgun günlerinde ılık bir karahindiba çayı içmeleri sinirlerini yatıştırır.
Karahindiba Çayının Faydaları
Karahindiba çayının birçok faydası bulunur. Kemik kas gelişimini destekler. Karahindiba bitkisi C ve kalsiyum açısından güçlü bir bitkidir. Bu yüzden özellikle ergenlik döneminde bulunan çocukların kas gelişimini desteklediği için önerilir.
Yaşlı olan kişilerde kemik erimesi gibi hastalıkların ortaya çıkmasına engel olmayı destekler. Bünyeyi canlandırarak enerji verir. Detoks etkisi olan karahindiba bitkisi vücutta fazla suyu atmaya yardımcı olur. Vücuttaki zararlı maddeleri atar. Karahindiba çayının başlıca yararları şunlardır:
- Kemik, kas gelişimini destekler ve kan şekerini dengeler
- Sindirim sistemini düzenler
- Zayıflamaya yardımcı olur
- Cilt hastalıkların oldukça iyi gelir
- Tansiyonu dengeler
- Kansızlıkla ilgili sinirleri yatıştırır
- İdrar söktürücüdür
- İştah açıcı özelliği vardır
- Stres yorgunluk depresyon gibi sorunlara karşı yatıştırıcı etkisi vardır
- Egzama, akne, sivilce gibi problemleri iyi gelir
- Kolesterolü dengeler, kalp kaslarını güçlendirir
- Antioksidan özelliği bulunur
- Sarılık ve gut hastalıklarına iyi gelir
- Vücuda enerji verirken bulaşığını hızlandırır zayıflama yardımcı olan bir bitkidir
- Vücutta su tutulmasını azaltır
- Karahindiba bitkisi, A vitamini diğer mineraller ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir bitkidir.
Sindirim sistemini düzenler
Karahindiba bitkisi sindirim sistemini düzenlemede oldukça etkilidir. Antioksidan içermesi sebebiyle sağlıklı ve düzenli bir sindirim sistemine sahip olmada katkıda bulunur. Kan şekerini dengeleme özelliği bulunur. Karahindiba bitkisi insülin üretimini dengede tutar fakat şeker hastaları karahindiba bitkisini kullanmak istedikleri zaman doktorlarının denetiminde kullanmaları önerilir.
Cilt sağlığına iyi gelir
Karahindiba bitkisinin çiçek bölümünden çıkan süt özellikle cilt sağlığında çok etkilidir. Egzama gibi cilt sorunlarında karahindiba bitkisinin kullanıldığı kremler tavsiye edilir. Sivilcelere sürmek için karahindiba bitkisini ikiye ayırdığınızda içinden çıkan sütü cildinize sürebilirsiniz. Alerjisi olanların dikkatli kullanması gerekir.
Zayıflamaya yardımcı olur
Bunun yanı sıra karahindiba çayı zayıflamada kullanılan bir bitkidir. Karahindiba bitkisi tokluk hissi verdiği için ve düşük kalorisi ile birlikte rahat bir şekilde kilo verdirir.
Tansiyonu dengeler
Karahindiba çayı, demir vitamini açısından da zengin bir bitkidir. Düzenli tüketildiğinde kansızlığa oldukça iyi gelir. Kan değerleri iyi seviyeye çıkar. Yüksek tansiyon hastaları için tansiyonu dengeleyici özelliği bulunur.
Karahindiba Çayı Nasıl Yapılır?
Karahindiba çayı, kurutulmuş yapraklardan yapılır. İsteyenler taze yapraklardan da çayı yapabilir. Karahindiba çayı yapmak için öncelikle bir fincan suyu kaynatmanız gerekir. Su kaynadıktan sonra bir çay kaşığı kurtulmuş şekilde olan karahindiba bitkisini ilave ediniz ve karıştırınız. Üzerini kapattıktan sonra 5 dakika beklemeye bırakın. 5 dakika geçtikten sonra süzerek içebilirsiniz. Karahindiba çayının daha lezzetli olması için içerisine rezene, tarçın, zencefil kökü, karanfil eklenebilir. Bununla birlikte, karahindiba çayını günde 2 fincan içmeniz önerilir. Bu ölçüyü aşmamanız önemlidir.
Karahindiba Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Karahindibanın yaprakları, kökü genellikle salata içlerinde kullanılır. Kurutulmuş olan kökü kahve ve çay yapımında sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Karahindiba ayrıca bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılır. Yaprak ve kökleri özellikle kadın sağlığı ilaçlarında göğüs cilt bakımlarında kullanılmaktadır.
Karahindibanın Zararları Nelerdir?
Karahindibanın aşırı şekilde tüketilmesi bazı zararlara yol açabilir. Özellikle kanarya otu, papatya, sarı papatya, kadife çiçeği gibi bitkilere alerjisi olan kişilerin karahindibayı tüketmemesi önerilir. Karahindiba bitkisinin aşırı tüketilmesi ciddi sarılık sorunları getirir. Safra kesesi iltihaplanmış olan kişilerin karahindiba tüketmesi önerilmez. Bazı kişilerde karahindiba bitkisi mide ekşimesi ve ishal gibi sorunlara yol açabilir.
Karahindiba Çayı Ne İşe Yarar?
Diyet sürecinde çayın içilmesi kilo vermeye yardımcı olur ve vücudu sağlıklı hale getirir,
Karahindiba çayı kemiklerin güçlü olmasını sağlar,
Detoks çayı olarak tüketildiği zaman vücuttaki fazlalıkların atılmasına destek olur,
Enerji kaybedildiğinde ve yorgun hissedildiğinde enerji kazandırır,
Vücut için gerekli olan ideal değerleri sağlamaya yardımcı olur.
Karahindiba Çayı Nasıl Tüketilir?
Karahindiba bitkisi güçlü bir antioksidan içerdiğinden dolayı zayıflama sürecini hızlandırıcı etkisi vardır. Çay dışında karahindiba çayı nasıl tüketilir sorusuna yanıt olarak Karahindiba bitkisinin yeşil olan kısmı yenilebilir. Çiçekli kısmından ve kökünden de çay yapılıp tüketilir. Bunun yanı sıra karahindiba kökünden kahve de yapılır.
Karahindiba çayı yaptıktan sonra önemli olan bir detay hem kahvaltıdan önce hem de kahvaltıdan sonra yarım bardak olarak karahindiba çayını tüketmenizdir. Bununla birlikte, karahindiba bitkisinin tadı acı geldiğinde lezzet vermek için karanfil, limon, bal gibi çeşitli aroma ve bitkilerle tatlandırabilirsiniz. Bununla birlikte, alerjik reaksiyona neden olabilme potansiyeli nedeniyle fazla tüketimden kaçınmanız gerekir.