Aynı düşünüyorum.Kalp sadece vücuda kan pompalayan bir kas yığını olduğu için, ihtimal vermiyorum.
Aslında bu konuyla ilgili bir çok araştırma var. Kalbin sadece bir pompa olmadığını düşündürecek bir çok hasta beyanı olduğu gibi, bunun “sadece” psikolojik olduğunu savunanlar da var. Nakilden sonra, donörleri hakkında hiç bir bilgiye sahip olmasalar bile huylarını, kişilik özelliklerini sergileyen, hatta bazı hatıralarını bilen insanlar da var. İşin ruhani ve psikolojik yanını bir kenara bırakırsak, bilimsel olarak “hücresel bellek” denilen hipotez ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.
İngilizce ile aranız iyiyse, aşağıdaki linke bir bakmak isteyebilirsiniz @Boğaçhan. Makalenin tamamı linkte değil ama belki siz ulaşabilirsiniz. Hem 90’lı yıllardan bu yana üzerine yazılmış bir çok metne de bağlantı veriyor.
Personality changes following heart transplantation: The role of cellular memory
Evet, hipotez işte.Çok bilimsel araştırmalar ve sonuçlar olmasada bir ve/veya birçok hipoteze göre kalp bir kan pompalayan bir organ değil
kanaatindeler. Nerdeyse bütün cümle sonlarında varsayılarak kelimesi kullanılmış ama teşekkürler okudum hepsini.
Makale yazarı herhangi bir fonda alamamış artık bu makalenin geçersizliğimi yoksa eksiklikleri bilemedim
Evet, hipotez işte.
Bana kalırsa hiç bir organ “sadece” bir organ değil zaten. Bu da araştırmalardan çok çok daha az bilimsel bir cümle 🤭
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumsal.org adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Forumsal.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri Bize Ulaşın linkimizden veya info@forumsal.org mail adresinden bize ulabilirsiniz. Bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.