İtikaf Nedir? İtikaf Nasıl Yapılır? İtikafa Çekilmek Nedir?

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
20,276
Çözümler
1
Tepki puanı
2,836
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
İtikaf, itikiafa çekilmek terimleri fıkıh ilmine göre; bir müslümanın mescitte ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak bir süre durması demektir. Yani dünya işlerini bırakıp mescide/camiye kapanarak ibadetle uğraşmaya denmektedir. Peki itikaf neden, ne zaman ve nasıl yapılır, itikafın şartları nelerdir ve süresi ne kadardır?

İtikaf, ibadet ve kulluğun daha derin bir şekilde yapılarak Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle yapılır. Kelime anlamı olarak "bir yerde bekleme, durma, kendini hapsetme" anlamlarına gelir. Dini olarakta bu bekleme sürecini ibadete çevirme vardır.

İtikaf nasıl yapılır

İtikaf yapılıken itikafa girecek müslüman; mescitte/camide yemek yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde mescitte karşılar. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi ihtiyaçları olduğunda ise mescitten/camiden dışarı çıkabilir.

İtifakla ile ilgili Kur'an ayetleri vardır ve sahih hadisler vardır.

"...Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikafta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın..." (Bakara suresi, 187. ayet)

Diyanetin bilgilerine göre itikaf giren kimse, bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere dışarı çıkıp başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması halinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hallerin dışında camiden çıkarsa itikafı bozulmuş olur.

Ne zaman yapılır

İtikaf her zaman yapılabilen bir ibadettir. Peygamber Edfendimiz'in (sav) Ramazan’da ve özellikle ramazanın son on gününde itikafta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif bulunmaktadır.

Hz. Aişe'den (ra) rivayet edilmiştir:

"Resulullah (sav) Ramazan'ın son on gününde itikâf yaparlardı. Bu durum vefat zamanına kadar bu şekilde devam etmiştir. Daha sonra Hz. Peygamber'in zevceleri itikâfı sürdürmüşlerdir" (Ahmed b. Hanbel)

İslam alimleri, ramazanın son on gününde itikafa girmesini müstehap kabul ederek sevanın çok olduğunu söylemişlerdir. Ayrıca Kadir gecesi ramazanın son 10 gününe rastladığı için bu mübarek geceyi bulma imkanını ve umudunu da arttırır.
 

chevy

Gümüş Üye
Katılım
30 Eki 2023
Mesajlar
1,381
Tepki puanı
209
Puanları
63
Konum
-
Cinsiyet
Erkek
Bir sonraki konuda Haydar Dümen’e selam çakarsın profesör
 
Üst Alt