Intermittent Fasting Diyeti Nedir?
Intermittent Fasting Diyeti Nedir?
Oruç diyeti olarak bilinen Intermittent Fasting diyeti yöntemi çok eski dönemlerden beri kullanılan bir diyet metodudur. Aslında tüm insanlık tarihi boyunca uygulandığı dahi söylenebilmektedir. Bu hızlı diyet yöntemi günümüzde çoğu kişi tarafından bilinmemektedir, çünkü bu alışkanlık neredeyse unutulmuştur. Intermittent fasting, şu anda dünyanın en popüler sağlık ve fitness trendlerinden birisidir. İnsanlar kilo vermek, daha sağlıklı olmak ve yaşam tarzlarını basitleştirmek için bu yöntemi kullanmaktadırlar. Birçok çalışma, bu diyet türünün vücudunuz ve beyniniz üzerinde güçlü etkileri olabileceğini ve hatta daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceğini göstermektedir.(1)Bir diğer popüler diyet yöntemi olan ketojenik diyetin ne olduğunu öğrenmek için “Ketojenik Diyet Nedir?” yazısına göz atabilirsiniz.
Intermittent Fasting Diyetine (Oruç diyeti) Nasıl Başlanır?
Kısaca if diyeti yöntemine başlamak için şu adımlar izlenmelidir.- Hız hedefine karar verme
- Diyet süresinin uzunluğuna karar verme
- Intermittent fasting diyeti başlama
- Yemek dışındaki tüm olağan aktiviteler sürdürülmelidir.
- Rahatsız hissedildiğinde diyete ara verilir
- Süreç tekrar edilir
Bu diyette kullanılabilecek olası yöntemler ise şunlardır.
- Bu diyette bol su içilmektedir
- Aktivitelere ara verilmemesi büyük önem taşır
- Kahve veya çay içilebilmektedir
- Açlık dalgalarının bilincinde olmak kişilerin diyetten verimini arttırmaktadır
- Bu diyeti uygulayanlar kendilerine en az bir ay vermelidir
- Intermittent fasting diyeti dönemleri arasında düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayın. Bu düşük karbonhidrat tüketme metodu açlığı azaltır ve orucu daha kolay bir hale getirir. Ayrıca kilo kaybı ve tip 2 diyabette yardımcı olur. Bu diyetin olumlu etkileri yüzyıllardır bilinmektedir. Kişiler kendi iradelerini de kontrol etmeyi öğrendiğinden psikolojik kilo alımında da etkilidir.
- Intermittent fasting diyeti ara dönemlerinde beslenmeye dikkat edilmeli, yüksek kalorili besinlerden yine uzak durulmalıdır.
Intermittent Fasting Diyeti Nasıl Yapılır?
Plana başlamadan önce, kişiler için uygun diyet olduğundan emin olmak için bir profesyonelle konuşmak önemlidir. Kadınlar, belirli Intermittent fasting diyeti uygulamalarında hormon dengeleri için sağlıklı olup olmadığına dikkat ederek karar almalıdır. Ayrıca, adrenal yorgunluk veya bağırsak sağlık sorunu olanlar dikkatli bir şekilde ilerlemelidir. (2)IF diyeti yapmak için 6 popüler yol vardır;
- 16/8 Yöntem: Her gün 16 saat aç kalınabilir.
- 5: 2 Diyet: Haftada 2 gün aç kalınabilir.
- Ye-Dur-Yeme: Haftada bir veya iki gün 24 saat aç kalınabilir.
- Savaşçı yöntemi: Gündüzleri aç, geceleri dengeli ve büyük porsiyon bir yemek yenilir.
- Spontan Yemek Atlama: Uygun olunduğunda öğün atlanır.
Ayrıca kişilerin herhangi bir besin eksikliği sonucunda karşılaşılabilecek problemleri dikkate aldıklarından emin olmaları gerekir ve bunu sağlık durumları için bir rehber olarak kullanmaları önemlidir. Ayrıca henüz insanlarda kanıtlanmamış olmakla birlikte, farelerle yapılan bazı çalışmalar, oruç diyetini uzun yaşam süreleri ile bağdaştırıyor gibi görünmektedir. Gerçekleştirilen bir çalışma, aralıklı orucun vücut ağırlığını azalttığını ve farelerde yaşam süresini arttırdığını bulmuştur.(4)
alinti