Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,035
Çözümler
4
Tepki puanı
12,728
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
İmplant Diş
İmplant diş, eksik dişler nedeniyle ortaya çıkan çiğneme, konuşma problemlerini gidermek ve gülümseme estetiğini yeniden sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen küçük ama güçlü vidalardır. Yapay diş kökü işlevi gören bu vidalar üzerine takılan protez diş; tıpkı doğal bir diş gibi fonksiyon yapar.

Uzun yıllardır dünya üzerinde pek çok nitelikli diş hekimi tarafından başarı ile uygulanarak güvenilirliğini kanıtlamış olan implant yapımında kullanılan vidalar; özel bir teknoloji ile hazırlanan biyo-uyumlu metallerin ve seramiklerin, çeşitli yüzey işleme metodları ile hazırlanması sonucu elde edilir.

Lokal anestezi altında, basit bir cerrahi işlemler çene kemiğine yerleştirilen bu yapay diş kökü; zamanla çene kemiği ile kaynaşarak üzerine yapılacak olan protez diş için bir destek görevi görür.

İmplant diş yapımı esnasında hangi hastaya kaç adet vida uygulanacağı; yapılacak muayene ve X-Ray tetkiklerinin ardından, uygulanacak bölgedeki çene kemiğinin anatomisi ve mevcut durumuna göre belirlenir.

İmplant Diş Yapımı
İmplant diş yapımı; genellikle cerrahi aşama ve protez aşaması olarak iki etapta gerçekleştirilir. Bu iki etabın arasında ise bir süre iyileşmenin beklenmesi gerekir.


implant-dis-yapimi.jpg


İmplant Vidasının Yerleştirilmesi:
İşlem yapılacak bölgeyi uygun anestezi yöntemi ile uyuşturulur. Bu sayede işlem esnasında herhangi bir acı yada ağrı hissetmezsiniz.
Hissizlik sağlandıktan sonra diş hekimi; vidanın yerleştirileceği bölgenin tam üzerinden küçük bir kesi yaparak çene kemiğine ulaşır.
Kemik üzerinde vidanın girebileceği kadar derinlikte ve genişlikte bir yuva hazırlar.
Yuvanın hazırlanmasının ardından vida, steril paketinden açılır ve vakit kaybetmeden hazırlanan yuvaya yerleştirilir.
Vidanın içerisinde üst yapının bağlanmasını sağlayan küçük bir vida yuvası daha vardır. Bu yuvayı temiz tutmak için koruyucu kapak takılır.
Vidanın etrafındaki diş eti konumlandırılır ve dikiş atılarak iyileşmesi beklenir.
Yara dudaklarının birbiri ile kaynaşması 7-10 gün arasında sürer. Bu sürecin sonunda atılan dikişler alınır ve osseoentegrasyonun tamamlanması beklenir.
Osseointegrasyon:
Çene kemiğine yerleştirilen vida ile kemiğin birbiri ile kaynaşması genellikle altı hafta ile altı ay arasında sürer. Alt çenede iyileşme süresi üst çeneye göre biraz daha kısadır.

Bu süreçte, ideal olarak, vidanın çevresindeki kemik büyür ve vida yüzeyi ile bütünleşir – buna osseoentegrasyon denir.

İyileşme aşamasında iyi bir ağız hijyeni hayati önem taşır. Estetik ve fonksiyonel nedenlerden dolayı bazen osseoentegrasyon sürecinde geçici diş kullanılması gerekebilir.

İmplant üstü protezin takılması:
İmplantlar sağlıklı bir şekilde iyileştikten sonra genellikle endişe edilecek bir durum yoktur. Artık vida çene kemiği ile kaynaşarak sağlamlaşmış ve bir bütün haline gelmiştir.

Vidalar cerrahi olarak kemiğe yerleştirilirken üzerine diş eti iyileşme başlığıda sıklıkla takılır. Bu sayede protez aşamasında ekstra bir 10 günlük sürece ihtiyaç duyulmaz.

Ancak iyileşme sürecinde geçici protez kullanılması gerekliliği, enfeksiyon riski gibi nedenlerle bazen iyileşme başlığı takılmaz. Böyle olgularda implant üstü protez diş ölçüsü almadan önce 10 gün kadar diş eti şekillendirici takılması gerekebilir.l

Antalya implant kliniğinde protez aşaması ortalama 7-10 gün arasında sürer.

Vidanın üzerindeki kapak, anahtar ile sökülerek ölçü postu takılır.
Hazırlanan ölçü maddesi ağza yerleştirilerek vida ile birlikte ağız ölçüsü alınır.
Elde edilen ölçüye alçı dökülerek, ağzınızın bir kopyası olan alçı model hazırlanır.
Alçı model üzerindeki kopya vidalara abutment adı verilen, yapay diş kökü ile üst protezin bağlantısını sağlayan ara dayanaklar takılır.
Yeni implant üstü protez dişiniz, laboratuvarda bu dayanakların üzerinde hazırlanır.
Dişler hazırlandıktan sonra, modelden sökülen abutmanlar vidaların üzerine sabitlenir ve dişler bu abutmanlara yapıştırılır.
İmplant Diş Tedavi Seçenekleri
İmplant diş tedavisi; diş eksikliklerinden komple diş tedavisine kadar geniş bir yelpazede tedavi seçeneği sunar.



tek-dis-implant.jpg


Tek Diş implant
Tek bir diş eksikliğinde geleneksel köprü diş uygulaması yerine implant yapımı tercih edilirse komşu dişler küçültülmeyeceği için korunmuş olur.

Yapay diş kökü; eksik dişlerin altında destek olması amacıyla çene kemiği içerisine yerleştirilir. Bu sebeple komşu dişlere herhangi bir zarar vermez.

Ayrıca kemik içerisine yerleştirilen vida; eksik diş olan bölgedeki kemik erimesini engelleyerek, kemik dokusunun büyümesini teşvik eder ve kemiği güçlendirir.


implant-kopru.jpg



İmplant Köprü Diş
Birden fazla diş eksikliğinin; tek tek yada birden fazla vidanın desteklediği köprüyle tedavi edilmesi; dişlerinize diğer dişlerdeki tedavi seçenekleriyle mümkün olmayan bir uyum, benzersiz bir dayanıklılık ve stabilite sağlar.

Bazı durumlarda, vidaların üzerinde bağlanmış bir köprü diş, eksik dişlerin değiştirilmesi için tek sabit çözüm olabilir. Geleneksel hareketli protez, özellikle arka dişler için aynı stabiliteyi veya işlevi sunamaz.

komple-implant-dis.jpg



Komple İmplant Diş
Ağzınızda hiç dişiniz yoksa yada tüm dişlerinizin çekilmesi gerekiyorsa, komple implant diş tedavisi ile sabit bir restorasyona sahip olabilirsiniz.

Tam protez diş yerine konforlu ve sabit bir implant köprüsüne sahip olmanız için çene kemiğine birden fazla vidanın yerleştirilmesi gerekecektir.

Komple çakma diş uygulaması, tedaviye başlamadan önce dikkatli tanı, planlama ve koordinasyon gerektirir.

implant-ustu-protez.jpg



Implant Damak
Ağzınızda hiç dişin kalmadığı ve çenede yeterli kemiğin olmadığı durumlarda veya ekonomik nedenlerden kaynaklı köprü dişlere nispeten daha ucuz bir tedavi yaklaşımı arıyorsanız implant damak aradığınız çözüm olabilir.

Bu tedavi yöntemi sayesinde çenenizin ön bölgesindeki sağlam kemiğin olduğu bölgeye yerleştirilen 2-4 adet vida ile birlikte çenenize oldukça sıkı tutunan estetik ve stabil protez dişlere sahip olabilir, yapıştırıcı macun ve krem kullanmaktan kurtulabilirsiniz.
 
Üst Alt