Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,008
Çözümler
4
Tepki puanı
12,709
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
İngilizce adı Google Scholar olan Google Akademik, akademik araştırmalar için kullanılan ücretsiz arama motorudur. Google Akademik sayesinde istenen konularda yazılmış yazıların bulunduğu birçok dergi, makale, kitap gibi yayınlara kolay bir şekilde ulaşılır. Bir diğer anlamda, Google’un akademik sürümü olarak düşünebileceğiniz yayıncıların, üniversitelerin veya bilime dayalı web sitelerinin içeriklerini sizinle paylaşan bir depodur. Google arama motorunun daha küçük bir alt kümesi olan Google Akademik’te çıkan sonuçların tümü, güvenilir bilimsel kaynaklara esaslanır.

Neden Google Akademik?​

Hepimiz, günlük aramalarımızda Google arama motorunu kullanıyoruz. Öyleyse neden Google yerine, Google Akademik’i tercih etmeliyiz?
Google Akdemik sayesinde, tek bir arama motoru üzerinden farklı kaynaklarda tarama imkanı sunulur. Bilimsel yazıları, konu ile ilgili alıntıları ve aranan konu hakkında yapılmış özetleri bulma özelliğine sahiptir. Google Akademik kullanmanın en büyük avantajı, arayüzünün oldukça basit ve kullanışlı olmasıdır. Bu sayede, akademik araştırma yapma süreci daha az zaman alır. Google Akademik’i Google arama motorundan farklı kılan bir sıra özellikler vardır. Örneğin;
• Biçimlendirilmiş alıntıların farklı şekillerde kopyalanması
• Arama yaptığınız konuyla ilgilisi olan diğer konularda da yapılan diğer araştırmaların linkleri
• Makalelerin tam versiyonlarını görmeniz için linkler
Google Akademik, özellikle alıntılama konusunda dikkat çekici avantajlar sağlar. Araştırma konunuzu arattıktan sonra alıntılama bölümüne tıkladığınızda o konuda en çok atıf yapılan makaleleri ve yayıncıları görme imkanınız bulunur. Eğer hiçbir şey yapmadan alıntılara bakmak isterseniz genel olarak hangi konuların popüler olduğunu ve en çok hangi yazarlardan

Google Akademik Nedir? Google Akademik ile Neler Yapılır?


alıntılama yapıldığını görürsünüz. Bu özellik, hem bilimsel araştırmalar için hem de güncel akademik konuları takip etmek için faydalıdır.

Google Akademik’de herhangi bir konuda araştırma yapmak için konu ismini arama motoruna girmeniz yeterli olur. Çıkan sonuçların ilk iki satırı, aradığınız konu ile ilgili temel bilgileri size iletir: başlık, yazar, makale ismi, basılma tarihi.

lk satır, makale ismini içermesine rağmen ikinci satırda çıkan sonucun makale veya kitap olduğunu, yazarı, basım tarihini ve yayın evini görürsünüz. Çıkan sonuca tıklamanız sizi yazarın sayfasına götürecektir. Burada makale hakkında daha fazla bilgi edinir ve bu bilgileri indirme olanağı elde edersiniz.

Google Akademik Kitaplığı​

Google Akademik’te yaptığınız araştırmalar sırasında incelemek istediğiniz her dosyayı indirmek gibi bir zorunluluğunuz bulunmaz. İlginizi çeken veya sonra bakma isteyeceğiniz yayınları kitaplığınıza kaydedebilirsiniz. Bu işlem için tek ihtiyacınız olan bir Google hesabı olacaktır.
Ayrıca, Google’un uyarılar özelliği de Google Akademik’te geçerlidir. Düzenli olarak haber almak istediğiniz yayınlar veya konularla ilgili uygun ayarları seçerek Google’un istediğiniz zaman sizi uyarmasını sağlayabilirsiniz. Uyarıları hazırlarken kullandığınız anahtar kelimelere dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Araştırmalarınız ile ilgili istediğiniz her anahtar kelime için uyarı oluşturabilirsiniz. Eğer araştırmalarınızı İngilizce yapıyorsanız ulaşacağınız içerik sayısı da daha fazla olur. Ancak Türkçe sonuçlar da az değildir.

Google Akademik, her ne kadar akademik alanda kapsamlı bir arama motoru olarak bilinse de burada uygulayacağınız bazı ipuçları, sizi daha çok arama sonuçlarına götürecektir. Bu anlamda, Google Akademik’te araştırma yaparken daha iyi sonuç almak için uygulayabileceğiniz hususları aşağıdaki gibi sıraladık

1. Daha iyi sonuçlar için gizli modda arama yapın.
Standart modda arama yaptığınızda Google, arama geçmişinizi, geçmişte girdiğiniz linkleri size hatırlatır. Bu durumda istediğiniz sonuca etkili bir şekilde ulaşamayabilirsiniz çünkü önceki arama verileriniz bir sonraki araştırmalarda ortaya çıkan sonuçları etkiler. Bu gibi durumları yaşamamak ve daha net içeriklere erişmek istiyorsanız gizli mod size yardımcı olacaktır. Arama sonuçlarınız bu sayede hiçbir şeyden etkilenmez.

2. Kullanacağınız anahtar kelimeleri dikkatli bir şekilde belirleyin.
Karışık ve tekrarlayan bir arama sonuçları elde etmek istemiyorsanız anahtar kelimelerinizi iyi seçin. Karışık anahtar kelimeler yerine, araştırmanızın bir parçası olan spesifik kelimeler yazın. Araştırmak istediğiniz konunun alt konuları hakkında bilgi bulmak için anahtar kelime öbekleri listesi oluşturabilirsiniz.

3. Kaynaklarınızı genişletmek için araştırdığınız konu ile ilgili olan makaleleri kullanın.
Bazen Google Akademik’te araştırma yaptığınız zaman, aradığınız konu ile alakalı ek kaynakların da sonuçlarda çıktığını görürsünüz. Bu kaynakları da kullanmanız tavsiye edilir. Bu yöntem sayesinde ek kaynaklar elde etmiş olursunuz. Böylece, kaynak bulamadığınız konularda ilaveten bilgi sahibi olma imkanı kazanırsınız.

4. Daha kapsamlı bir sonuç elde etmek için gelişmiş aramayı kullanın.
Gelişmiş arama özelliği, en ideal sonuç kümesini ortaya çıkartmak için filtreler ve diğer parametrelerden yardım alır. Örneğin, sonuçları belirli bir zaman dilimiyle sınırlayabilirsiniz. Diğer bir seçenek de yazara göre arama yapmak. Gelişmiş arama özelliğinde tecrübe kazanmanız biraz zaman alabilir. Bu yüzden, ilk başta istediğiniz sonuçları alamazsanız pes etmeyin.

5. Güncel konulardan haberdar olmak için bildirimleri açın.
Son zamanlarda bilim dünyasında olan yenilikler, yapılan araştırmalar ilginizi çekiyorsa Google Akademik bildirimlerini açabilirsiniz. Bu sayede, son gelişmelerden haberdar olur ve araştırma konunuzla ilgili olan yenilikleri de takip edersiniz. Araştırma yaptığınız müddet boyunca konunuzla ilgili en son gelişmeleri öğrenmek için ideal bir yöntemdir.
 

İlginizi Çekebilecek Benzer Konular

Üst Alt