Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,626
Çözümler
4
Tepki puanı
13,042
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Öncelikle, folik asidin ne olduğunu tanımlamakla başlamak istiyorum.

Folik asit, aminoasitlerin birbirlerine dönüşmesini sağlar ve DNA yapısındaki nükleik asitlerin, kan hücrelerinin yapımında kullanılır. Vücut fonksiyonlarının devamlılığı için son derece önem taşır.

Folik asit eksikliğinde yorgunluk, halsizlik ve soluk ten rengi gözlemlenebilir.

Özellikle gebelikte kullanımı son derece önemli olan folik asidin yeterli miktarda alınmaması kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Spina Bifida, Anensefali gibi nöral tüp düzensizlikleri bu duruma örnek verilebilecek hastalıklardandır.

Folik asidi gün içinde tükettiğiniz besinlerden de alabilirsiniz.

Bunlardan bazılarını örnek vermek gerekirse;


Ciğer
Kuru fasulye
Baklagiller
Turunçgriller
Kuruyemişler(ceviz, fındık, ay çekirdeği)
Ispanak
Yumurta gibi ürünler günlük hayatta çok sık tükettiğimiz folik asit içeriği zengin besinlerdir.

Folik asit yetersizliğinde C vitamini eksikliği, folik asit içeren besinleri hiç yememek veya gerekli miktarda tüketmemek de neden olabilir. Folik asit suda eriyen bir vitamin olduğu için besinleri uzun süre pişirmek ya da su ile pişirdiğiniz sebzelerin suyunun atık olarak değerlendirilmesi o besinden yeterli folik asit alımını engellemiş olur. Folik asidin yeterli düzeyde alınması birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Bu yüzden pişirme tekniklerine dikkat etmek oldukça önemlidir.

Gebelik planlandığı takdirde anne adaylarının 3 ay boyunca folik asit takviyesi almaları kadın doğum uzmanları tarafından tavsiye edilir. Gebelik oluştuktan sonraki 4 haftalık süreçte bebeğin beyin ve omuriliği gelişmeye başlar. Bu zamanda oluşabilecek anomalileri önlemek için gebelik öncesi ve sonrası dönemde folik asit takviyesi almak büyük önem taşımaktadır. Uzmanlar folik asit takviyesi kullanmanın gebelik oluştuktan sonraki 12. haftaya kadar devam edilmesi gerektiğinin de altını çizmektedir. Bazı bilimsel araştırmalar da gebelik öncesi ve sonrası alınan folik asit takviyesinin bebeğin otizmli doğma olasılığını düşürdüğünü doğrulamaktadır.

Gebelikte Demir Kullanımı

Gebelikte folik asidin ne kadar önemli olduğuna değinirken demir alımı veya demir eksikliğinden bahsetmemek olmaz. Gebelik oluştuktan sonra demir alımı ihtiyacımız doğal olarak artar, günlük ortalama 25 mg demir alınması gerekir.

Vücudumuzun demir ihtiyacının karşılanabilmesi için;

Kırmızı et
Yumurta
Dut pekmezi
Koyu yeşil sebzeler
Yağlı tohumlar (fındık, fıstık)
Baklagiller


Kuru meyveler(kuru üzüm, kuru incir) gibi besinler tavsiye edilir. Hayvansal gıdalardan elde edilen demir, bitkisel gıdalardan elde edilen demire göre daha çok yararlıdır. Çünkü vücutta daha fazla oranda emilir ve kullanılır.


Kepekli besinlerde bulunan tanen denilen bileşikler besin içeriğindeki demirin kullanılmasını engeller. Bu nedenle tahıl gruplarının aşırı tüketimi sonucu demir eksikliği görülebilir. Demirin yetersiz alımı baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk olarak gözlemlenebilir.

Demir eksikliği olan gebelerin kırmızı et, yumurta gibi gıdalarla süt ve süt ürünlerini bir arada tüketmemeleri gerekir. Bunun yerine demirden zengin besinleri, içeriğinde C vitamini bulunan besinlerle beraber tüketmek daha doğru olacaktır. Et ürünlerini sebzelerle birlikte tüketmek ya da yumurtanızın yanında portakal suyu içmek de bir başka tavsiye edilen beslenme örneğidir. Bu sayede demirin vücuttaki emilimi ve işlevi artırılmış olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: CaT

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
20,776
Çözümler
1
Tepki puanı
2,875
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
Kadının biri 9 ay boyunca hamile olduğunu anlamamış son hafta karın ağrısı şikayeti ile doktora gidince doğum yapıp gelmiş herkes şok ee o bebekler sağlıklı doğuyor
 
Üst Alt