Gaston Plante Kimdir?

Arthur

Huysuz ve tatlı adam..
Gümüş Üye
Katılım
24 Eyl 2020
Mesajlar
2,228
Tepki puanı
534
Puanları
113
Yaş
29
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Erkek
qOSwf8v.gif



Gaston Planté, (d. 22 Nisan 1834 - ö. 21 Mayıs 1889), ilk elektrik akümülatörünü gerçekleştiren Fransız fizikçi. 1954'te Paris'teki Ulusal Sanat ve Meslek Konservatuvarı'nda fizik asistanı olan Planté, altı yıl sonra Halk Eğitimini Geliştirme Politeknik Birliği'nde fizik profesörlüğüne getirildi. Elektrik enerjisini depolayabilecek bir aygıtın geliştirlmesine yönelik deneylere 1859'da başlayan Planté, birbirinden lastik şeritlere ayrılmış ve yüzde 10'luk sülfürik aside batırılmış iki kurşun levhadan oluşan ilk akümülatörü yaptı. Ertesi yıl, koruyucu bir kutu içinde yerleştirilmiş ve paralel bağlanmış olan böyle dokuz aygıttan oluşan bir akümülatör bataryasını Fransız Bilimler Akademisi'ne sundu. Büyük akımlar verebilen bu akümülatörün geliştirilmiş biçimi günümüzde otomobillerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kurşun asitli pil
1859'da Planté, ilk şarj edilebilir pil olan kurşun asit hücresini icat etti. İlk modeli, keten bir bezle ayrılmış ve bir cam kavanoz sülfürik asit çözeltisine daldırılmış iki saf kurşun levhadan oluşan bir spiral rulodan oluşuyordu. Ertesi yıl, Bilimler Akademisi'ne dokuz hücreli bir kurşun-asit pil sundu. 1881'de Camille Alphonse Faure, erken elektrikli otomobillerde büyük başarı sağlayan daha verimli ve güvenilir bir model geliştirecekti.

Planté ayrıca statik elektrik ile dinamik elektrik (yani pillerden) arasındaki farkları da araştırdı. Bu araştırmanın bir parçası olarak Planté, Reostatik Makine adını verdiği mekanik bir cihaz icat etti. Reostatik Makine, bir dizi mika kapasitör, akıllı bir döner komütatör ve bir dizi kontak kullanarak bir sıra kapasitörleri paralel olarak (yüksek voltajlı bir pil kaynağından) sırayla şarj eder ve ardından kapasitörleri seri olarak bağlar. Bu düzenleme, çok yüksek voltajlar elde etmek için akü voltajını kapasitör kademelerinin sayısıyla çarpıyordu. Şaftın hızla döndürülmesiyle, birçok santimetre uzunluğunda bir dizi yüksek voltajlı kıvılcım hızla üretilebilir. Bu cihaz, günümüzün mekanik bir öncülüydü.Marx jeneratörü. Planté, bu cihazı kullanarak, havanın elektriksel bozulmasını, Lichtenberg figürlerinin oluşumunu ve yüksek elektrik akımlarıyla darbe alındığında ince tellerin davranışını araştırdı.

Ölüm ve miras
21 Mayıs 1889'da Paris yakınlarındaki Meudon'un Bellevue kesiminde öldü. 1989'da Bulgaristan Bilimler Akademisi, kurşun-asit pil teknolojisinin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunan bilim adamlarına birkaç yılda bir verilen Gaston Planté Madalyası'nı kurdu.
 
Üst Alt