Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,034
Çözümler
4
Tepki puanı
12,726
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Futbol dünyasında yaygın olarak kullanılan birçok terim vardır. Mahalle maçlarından profesyonel karşılaşmalara kadar, bu terimler her an karşınıza çıkabilir. Peki, en sık kullanılan futbol terimleri ve anlamları nelerdir? Siz de futbol maçlarını, futbolcu röportajlarını ve yorum programlarını izlerken bazı terimlerin anlamı hakkında tereddüte düşüyorsanız, aşağıda yer alan futbol terimleri sözlüğü ile kafanızdaki soru işaretlerini tamamen giderebilirsiniz!

Futbol Terimleri Nelerdir?​

Elbette futbol terimleri aşağıda yer alan maddelerle sınırlı değil. Ancak sizin için en çok merak edilen ve karıştırılan futbol terimleri anlamları hakkında küçük bir derleme yaptık. Dilerseniz birlikte göz atalım ve anlamını bilmediğiniz terimler olup olmadığını keşfedelim. Hazırsanız başlıyoruz!

Asist Nedir?

Bir oyuncunun takımına üstünlük sağlaması için takım arkadaşına verdiği, gol vuruşundan önceki son pasa asist denir. Eğer gol pası başarısızlıkla sonuçlanırsa, verilen pas asist olarak kabul edilmez.

Aşırtma Nedir?

Bir oyuncunun topu havalandırarak kaleye ya da takım arkadaşlarına ulaştırması aşırtma olarak adlandırılır. Oyuncu topun dibine girer ve yumuşak bir vuruş yapar. Rakip takımın kalecisinin önde olmasını fırsat bilerek aşırtma vuruşu yapan oyuncu, topu kalecinin ulaşamayacağı bir yüksekliğe çıkararak golü bulabilir. Ancak bir vuruşun aşırtma olması için doğrudan kalenin ve kalecinin hedeflenmesi şart değildir. Aşırtma yalnızca pas vermek için de kullanılabilir.

Aut Nedir?

Topun hücum eden takımın oyuncuları tarafından kale çizgisi dışına atılması ya da topun oyun dışı kalması aut olarak tanımlanır.

futbol-terimleri-sozlugu-2_5f8b32dbbfb89.jpg


Averaj Nedir?

İki takım arasında puan eşitliği olması halinde, aralarındaki üstünlük durumunu belirlemek için averaja bakılır. Averaj, bir takımın maçlarda attığı ve yediği gollerin farkını belirleyen bir değerdir. Bu kriter hem lig hem de kupa maçlarında uygulanır.

Beşlik Nedir?

Bir oyuncunun topu rakip takım oyuncusunun bacakları arasından geçirmesine beşlik denir.

Ceza Sahası Nedir?

Ceza alanı olarak da adlandırılan ceza sahası, futbol sahasında her iki kalenin de önünde bulunan bölgedir. Kalenin orta çizgisinden 11 metre uzakta yer alan penaltı noktası da ceza sahası içinde konumlanır. Ceza sahası, kale alanındaki iç çizgilerden 16,5 metre uzaklıkta çizilen dik ve paralel çizgilerle belirlenir.

Degaj Nedir?

Bir takımın kalecisinin elindeki topu rakip takımın ceza sahasına ulaştırmak ve oyunu yeniden başlatmak amacıyla havaya atması, daha sonra top yere değmeden ayağıyla vuruş yapması degaj olarak adlandırılır.

De-marke Nedir?

Bir futbol oyuncusunun rakip takım oyuncuları tarafından markaj altında olmaması, başka bir deyişle serbest olması de-marke olarak adlandırılır.

futbol-terimleri-sozlugu-3_5f8b32f4c8fb8.jpg


Dripling Nedir?

Dripling, bir oyuncunun topu kontrollü bir şekilde ve ayağından çıkarmadan sürerek ilerlemesi anlamına gelen bir terimdir.

Endirekt Serbest Vuruş Nedir?

Çift vuruş olarak da adlandırılan endirekt serbest vuruş, bir oyuncunun tehlikeli bir stille oynaması ya da faul yapması gibi eylemleri sonucunda hakem tarafından rakip takım lehine verilen bir karardır. Endirekt serbest vuruşun sayılması için, endirekt serbest vuruş kullanan oyuncunun topu önce bir diğer takım arkadaşına atması daha sonra pası tekrar alarak topu oyuna sokması gerekir.

Faul Nedir?

Futbol oyuncularının maç boyunca futbol kurallarına aykırı olarak yaptıkları hareketlerin tümü, faul olarak adlandırılır. Eğer bir oyuncu, ceza sahası içindeyken rakip takım oyuncusuna faul yaparsa penaltı verilir.

futbol-terimleri-sozlugu-4_5f8b330a382cf.jpg


Fikstür Nedir?

Bir sezon boyunca yapılacak futbol karşılaşmalarının haftalar halinde düzenlenmesiyle oluşturulan çizelge, fikstür olarak tanımlanır.

Forvet Nedir?

Rakip takımın kalesine en yakın pozisyonda oynayan ve gol atmayı amaçlayan hücum oyuncularına forvet denir.

Frikik Nedir?

Faul yapılan takımın oyuncusunun rakip takımın ceza sahasına yakın bir noktadan yaptığı ve oyunu tekrar başlatan serbest vuruş, frikik olarak adlandırılır.

futbol-terimleri-sozlugu-5_5f8b331f80b97.jpg


Hat Trick Nedir?

Geçmişte hat trick terimi, bir futbol oyuncusunun bir maçta art arda 3 gol atmasını tanımlardı. Ancak günümüzde art arda olmasa da bir maçta 3 gol atan oyuncular, hat trick yapmış olarak kabul ediliyor.

Kademe Nedir?

Bir maçta savunma ve hücum oyuncularının mücadelesi esnasında diğer savunma oyuncularının birbirlerine yakın şekilde durması kademe olarak adlandırılır.

Markaj Nedir?

Bir oyuncunun rakip takımdan bir ya da birkaç oyuncu tarafından futbol kuralları çerçevesinde baskı altına alınması, hareketlerinin kısıtlanması ve bu sayede başarısız pas veya şut atmasının hedeflenmesi markaj olarak tanımlanır.

Ofsayt Nedir?

Futbolda rakip takımın kalesi yönünde pas verildiği anda, forvet oyuncusu ve rakip takımın kalesi arasında rakip takımdan en az iki savunma oyuncusunun bulunması gerekir. Eğer bu kural karşılanmıyorsa ofsayt verilir ve top karşı takıma serbest vuruş kullanılmak üzere geçer.

Ön Libero Nedir?

Libero, stoperlerin ardında yer alan defans oyuncularını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ön libero ise top kesmeyi amaçlayan, orta saha ve defans oyuncuları arasında köprü görevi gören ve topu tehlikeli bölgeye taşıyan oyuncuları tanımlar.

Penaltı Nedir?

Bir oyuncunun kendi ceza sahası içindeyken rakip takım oyuncusuna FIFA kurallarında geçen ve faul olarak kabul edilen 10 kural dışı hareketten birini yapması sonucunda penaltı verilir.

Plonjon Nedir?

Plonjon, futbolda kalecilerin topu yakalamak için yaptığı, yere paralel şekilde atlama hareketini tanımlayan terimdir. Kaleci bu harekette iki ayağı yerden kesilecek şekilde sıçrar ve öne doğru uzanarak topu yakalamaya çalışır.

Röveşata Nedir?

Bir futbol oyuncusu, havada ters perende atarak bir ayağıyla gelen topa vurduğunda röveşata vuruşu yapmış olur. Röveşata, futboldaki en estetik ve zorlu vuruşlardan biri olarak kabul edilir.

futbol-terimleri-sozlugu-6_5f8b3334e140e.jpg


Santra Nedir?

Maçların devre başlarında, uzatma süresi verildiğinde ya da gol sonrasında yeniden başlatıldığı, sahanın ortasında kalan alan santra olarak adlandırılır. Başlangıç vuruşu olarak da adlandırılan santra vuruşu, bu alandan yapılır. 9 metre 15 cm çapında bir daireden oluşur.

Santrafor Nedir?

Bir takımın forvet pozisyonuna oynayan oyuncularının rakip takımın kalesine en yakın konumda, başka bir deyişle en uçta oynayan oyuncusu santrafor olarak adlandırılır. Terimin yaygın kullanışı santrafor şeklinde olsa da TDK, bu kelimenin yazılışını santrfor olarak kabul etmiştir. Sözlük anlamı ise “orta uç oyuncusu” olarak yer alır.

Stoper Nedir?

Bir takımın savunma hattının merkezinde yer alan, hava hakimiyetine sahip ve santrforların golü bulmasını önlemeyi hedefleyen defans oyuncularına stoper adı verilir. Stoper olarak oynayan oyuncunun birçok beceriyi aynı anda kullanması beklendiğinden, bu pozisyondaki oyuncular genellikle fiziksel açıdan da üstün kişiler tarafından seçilir.

Taç Nedir?

Maç sırasında topun bir takımın oyuncusundan çıkarak sahanın boy çizgilerinin dışında kalması, taç olarak adlandırılır. Böyle bir durum gerçekleştiğinde, topa en son dokunan oyuncunun rakibi oyunu yeniden başlatır. Rakip oyuncunun taç atışı kullanırken topu iki eliyle tutması, yüzünün sahaya dönük olması ve ayakta durması gerekir. Bu esnada karşı takımın oyuncularının tümü, taç atışının kullanıldığı noktadan en az 2 metre uzaklıkta durmalıdır.
 

pumpkin

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
10,113
Tepki puanı
2,225
Puanları
113
Konum
Kreş
Cinsiyet
Kadın
Fenerbahçe için okullarda okutulmalı .s.s
bkz:

Santrafor Nedir?

Bir takımın forvet pozisyonuna oynayan oyuncularının rakip takımın kalesine en yakın konumda, başka bir deyişle en uçta oynayan oyuncusu santrafor olarak adlandırılır. Terimin yaygın kullanışı santrafor şeklinde olsa da TDK, bu kelimenin yazılışını santrfor olarak kabul etmiştir. Sözlük anlamı ise “orta uç oyuncusu” olarak yer alır.
 
Üst Alt