Tema Editörü

FROTO (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş) Uzun Vadeli Grafik Analizi · [ 01.09.2026 ]

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Mephobia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Mephobia

Invictus
Altın Üye
1/3
Konu Sahibi
Ford oto(FROTO) evet. İç pazarda araç satışları gerilediğinden son çeyrek bilanço pek cazip gelmedi yatırımcı için. Son bir kaç yılın en düşük pd/dd değerinde gibi görünüyor. Bu derece güçlü temelleri olan bir firmanın dönüşünü öngörebilmek için farklı bakış açıları faydalı olabilir. Mümkünse tabi.

Nereden başlasam bilemedim, FROTO grafiği bu işi bilenler için adeta smart money (akıllı para) tarafından ilmek ilmek dokunulan bir grafik vibe 'ı bıraktı bende. Bahsedilmesi ve konuşulması gereken çok detay var. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyim okumaktan erinenler için kıssadan hisse niteliğinde olsun; " Uzun Vade " elinde tutma potansiyeli olan bireysel yatırımcılar için DCA (Dollar Cost Averaging) için çok güzel seviye de..

Uzun zamandır böylesine stabil bir grafike denk gelmiyordum ve fakat uzun vade için sadece Türk Lirası ( ₺ ) analizi yeterli olmaz döviz endeksli analiz de şart olur, çünkü enflasyon karşısında hisse değeriniz likidite olarak değerini kaybedebilir. Bundan mütevellit Dolar ($) analizi, yâni döviz endeksli para birimiyle analizi şart, her ne kadar doların kendi içerisinde enflasyonu olsa da standart sapması " ₺ " bazında diğer para birimlerine nazaran daha stabil, rezerv para bi kere.

Türk Lirası ( ₺ ) Grafik Analizi · 3 Günlük (Mumlar)
FROTO_2026-09-01_17-04-33_0c1bf.png

kaynak: https://www.tradingview.com/x/QS6cnAY6/

Analize geçecek olursam, chartta ilk bahsetmek istediğim 6 Mart 2023 tarihini başlangıç seviyesi olarak aldığım "sabit ağırlıklı hacim profili " çizgisi. Turuncu çizgiyi incelediğimiz zaman fiyat hareketinin sabit hacim profilli " Equilibrium(denge) " seviyesine her geldiğinde ne derece saygı duyduğunu görüyoruz. 6 Mart 2023 tarihinden itibaren şu zamana kadar son kırılım ve temas hariç, her defasında ne denli saygı duyduğunu ve tepkime alarak long yönlü yukarıya doğru momentum kazandığını görüyoruz.

Bu durum bize fiyatın sabit ağırlıklı hacim profilli analizde Equilibrium(denge noktası) 'a ne denli saygı gösterdiğini ve yatırımcıların bu noktadan mâliyetlendiğini gösteriyor. çünkü, sabit ağırlıklı hacim profilinin altındaki seviyeler; alım için ucuzluk, üstündeki seviyeler ise alım için pahalılık bölgeleri oluyor.. satım için ise tam tersini düşünebilir.

Turuncu çizgideki vurguladığım o küçük yeşil dairesel tepkimeleri vurgulamak için ben oluşturdum, turuncu çizgi ise(sabit ağırlıklı hacim profili) alım ve satımdaki dönen likiditenin matematiksel formüle edilmesiyle otomatik oluşturuluyor.

Biraz eğitim minvalinde işliyorum ama anlaşılması için bunları anlatmam gerekiyor. Sıkılan olursa, özet kısmında direkt olarak potansiyel alım seviyelerini paylaşıcam. Neyse, devam..
Yeşil daireleri anlamlandırdıktan sonra.. grafikteki altıncı yeşil daireden sonra bir kırılım gerçekleşmiş ve turuncu çizgi kırılmış. Buradaki oluşan yapıya ise biz " deviation(devüasyon) " diyoruz.

Burada devüasyon oluşmasının temel neden; yeşil dairedeki alıcıların yeni bir pivot seviye(en üst nokta) oluşturmamasından dolayı yeni alıcılara ihtiyaç duymuş çünkü kurumsal firmalar veya alıcılar bir malı en ucuz seviyeden alıp, en pahalı seviyeden satmak ister ki kâr marjı yüksek olsun ve yüksek kazanç elde etmek için..
Peki, devüasyon oluştuktan sonra ne olmuş? Grafiği incelerseniz eğer yaklaşık iki haftalık bir konsolidasyon olmuş, yâni yeterince alıcı malları topladıktan sonra hoop yeni bir pivot tepe diye tabir edebileceğimiz yüksek fiyat hareketi gerçekleşmiş.. ve bu fiyat hareketi gerçekleşirkende; ne ki enteresan olarak daha önce altı defa turuncu çizgiye temas edip yükselmeye çalışmasına rağmen ki seviyeleri aşmış. Bu durum ise bize daha alt seviyelerinden mallanıldığı zaman, daha yüksek seviyedeki noktalara gitme potansiyelini confluence (birleşerek büyüme) ile birlikte çok daha net gösterdiğini gösterir.

devam edecek olursak;;

FROTO özelinde fiyat en yüksek seviyesini en son 13 Şubat 2026 tarihinde gerçekleştirmiş. Bu tarihler çok önemli, sebebi ise genel olarak kurumsal diye tâbir ettiğimiz yatırımcı şirketler için zamansal trading çok kullanırlar çünkü; bilanco, yatırımın geri dönüşü, gelir gider, borç ödeme zamanı falan bunların hepsi şirketler için önemlidir ve zaman olarak ellerindeki tuttukları hisseleri, kağıtları, lotları nakit diyebileceğimiz likiditeye çevirmeye ihtiyaç duyar, duyar ki ödemelerini zamanında gerçekleştirip iflas etmemek veya faizde kalıp zarar etmemeleri için.. netice de şirketlerin varlığı kârlılık özelinde zorunlu..

Bu durum ise bize charta baktığımız zaman kurumsal yatırımcıları mîmlememiz için çok güzel bir açık veriyor ve onların alım satım seviyelerini tespit edip, büyük balina diye tâbir ettiğimiz akıllı para ile aynı yolda yürümemizi sağlıyor, sağlıyor ki onlar kazanırken, onlarla birlikte biz de kazanalım diye.. çünkü piyasalar çok net.. Büyük balık küçük balığı yer diyip biraz reklam molası verip algımızı kaybetmeyelim.

13 Şubat 2026 tarihi ise bizim için önemli bir tarih çünkü hem en yüksek seviyeyi oluşturmuş, hem tüm likiditeleri süpürmüş, yani kurumsal yatırımcıların ellerindeki malları sattığı seviyeyi gösteriyor bize.. ve ne hikmettir ki 13 Şubat 2026 tarihinden itibaren fiyat uzun vadede yükseliş trendini değiştirmiş ve düşük eğilimine geçmiş.. ve akıllı para, kurumsal yatırımcılar sürekli dağıtım yaparak ellerindeki malları alıcılara boşaltmışlar. 13 Şubat 2026 tarihlerinde malları boşaltırken kırılımlar çok sert gerçekleşmiş.. bu durumu mumlardan çok net tespit edebiliyoruz. Çubukların uzunluk boyları çok yüksek çünkü ve alıcılarda tabii ki yüksek fiyattan mallanmak istememişler normal olarak fakat fiyat alt seviyelere indikçe ki; özellikle günümüzde son bir aydır. Yani, ağustos ayı içerisinde fiyat hareketindeki ivmede bir yavaşlama, durağanlaşma gözüküyor.

Yâni, ne satıcılar çok iştâhlı.. ne de alıcılar.. çünkü satıcılar iştahlı olmamasına rağmen alıcılar ise impulsive mum diye tabir ettiğimiz o keskin alıcı mumlarını gerçekleştirememişler. alıcılar var ama daha çok bireysel, hacmi düşük ve kararsız alıcılar..

Son bir ay özelinde konuşacak olursak bu seviyelerdeki alıcılar pek kuvvetli değil ve paylaşmış olduğum grafik analizindeki " Liquidity Void · GAP (Likidite Boşluğu ) " seviyelerinde kuvvetle muhtemel kuvvetli alıcılar barındırıyor ki seviyenin biraz daha düşmesini yeğliyorlar.. sebebi ise çok basit daha önce daha düşük seviyeden mallanamayan yatırımcılar bu seviyede alım - satım imkânı tanımadığı için fiyat hareketinin bu seviyelerden mallanmak istiyorlar.

Şuan fiyat 77₺ civarlarında.. bulunduğu seviye ise kilit bir seviye diyebileceğimiz Value Area Low kısmında.. potansiyel tepki bölgesi için fena seviyeler değil ki son bir aydır fiyatın bu seviye de tutunmasının ana nedeni ve fakat bütünsel olarak baktığımız zaman bu seviyedeki alıcılar fiyatı yukarı hareket ettiremeyecek gibi gözüküyor çünkü fiyat hareketi daha alt seviyeleri istiyoor gibi gözüküyor.. yâni daha ucuzdan mâllanmak.

Daha ucuzdan mallanmak içinse en uygun bölge

77₺ ile 60₺ arası çok uygun gözüküyor.
72,5₺ 'de üç yıllık açık likidite barındırıyor, fiyat hareketi bu tarz bölgeleri özellikle sever.
65₺ ile 70₺ arası eğer alış imkânı verirse limit emir için çok güzel bir seviye olarak görüyorum.

Ez Cümle; Bütünsel olarak çok güzel seviye de.. Şahsen, +100k ₺ yatırım yapacak olsaydım eğer bireysel yatırımcı olarka DCA (Dollar Cost Averaging) metadolojisi ile minumum bir yıllık zaman koyar 5 seviyeden alım gerçekleştirirdim. Alımları ise oransal olarak en yükseğini, ilk iki seviyeye verirdim ki daha düşük seviyelerde alım fırsatı vermeden yükselme potansiyelini barındırdığı için.. teknik anlamda güzel seviyede görüyorum çünkü.. Kısaca, minumum bir yıllık yatırım analizimi; siyasi, ekonomi, temel analiz, bilanço ve kârlılığına da baz alarak ölçer - biçer.. alım seviyelerimi belirler ilk satın alımımı yapardım bu seviyelerden. ilk satış seviyem ise 90₺ civarı olurdu kısa vada de enflasyonist bir ortam oluşmazsa..

sebebi ise naked point of control seviyesinin bu işlem çiftinde kritik rol oynamasından dolayı.. hem sabit ağırlıklı hacim profili hem de anchored vwaple kesiştiği için.. eğer alıma devam edecek olsaydım da 90₺ civarlarından yeni bir pivot tepe beklemez; Quasimodo patterndeki, LSK(left shoulder kink) seviyesinde elimdeki tüm malı boşaltır ve pairden çıkışı gerçekleştirirdim.

Dipnot: tamamen kişisel analizimdir, yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte eğitim amaçlı "makale" niteliğinde özgünce ele alınmıştır.

Bu derece teknik inceleme beklemiyordum, teşekkürler. Bilançolar beklenildiği kadar güçlü gelmese de kademeli alımlarla daha ucuzlamasını beklediğim ve takip ettiğim bir hisse. Büyük kurumların ortalama hedefi 135 bandı. Balinaların iştahı kabarana kadar beklemekte ve temkinli olmakta fayda var. Orta ve uzun vadede hikayesini kaybetmeyen bir kağıt. Bekleyip göreceğiz son bilanço ile olacakları.

Konu Sahibi
Bu derece teknik inceleme beklemiyordum, teşekkürler.
aslında bende beklemiyordum ama kağıdın grafiğine dalınca hoşuma gitti.. güzel bir case study olacağını düşündüm ve detaylı açıkladım, rica ederim.
Bilançolar beklenildiği kadar güçlü gelmese de kademeli alımlarla daha ucuzlamasını beklediğim ve takip ettiğim bir hisse.
bilançolar dönem dönem değişir. uzun vade ve 135₺ bandı için daha çok bilanço incelenir. eğer konsolidasyon uzun sürerse, kağıt hedefine vardığı zaman pivot tepe de daha uzun süre dayanır veya kalır. akümülasyon süresi fazla olmasından mütevellit.
Büyük kurumların ortalama hedefi 135 bandı. Balinaların iştahı kabarana kadar beklemekte ve temkinli olmakta fayda var.
analiz de belirttiğim gibi DCA stratejisi ile toplamakta fayda var eğer kağıda güveniliyorsa, alım için güzel yer. alt seviyelerde çok hoş duruyor.
Orta ve uzun vadede hikayesini kaybetmeyen bir kağıt. Bekleyip göreceğiz son bilanço ile olacakları.
Dinazor kağıt çok var BIST 'te.. pek değil hiç bilanço takip etmem genelde özellikle BIST tarafında.. Nasdaq falan ayrı tabii. Şişecam, Kontur vs.. bilemiyorum. bol şans.

Konu Sahibi
Chart: "Weekly"

Analiz geçerliliğini koruyor, zaten uzun vade analiz olduğu için çok bahsetmeye gerek yok. fiyat şuan için 75-80₺ bandındaki alıcıları tüketmeye çalışıyor. ellerinde yüksek hisse, lot tutan büyük kalemlerin ellerindekileri tüketerek varsa potansiyel bir yükseliş için çok daha alt seviyelerden mallanmaya çalışacaklar gibi gözüküyor. Liquidity Void kısmı en önemlisi burada çünkü yeterince alıcı ve satıcıyı henüz tüketmediğinden, bu seviyeler en uygun seviyeler.

ilk başta verdiğim seviyeler geçerliliğini koruyor.

FROTO_2026-09-16_05-17-51.webp

Konu Sahibi
Case Studymiz...

Üç yıllık likiditeyi aldıktan sonra verdiği tepki çok cılız.. %10 hiçbi' şey üç yıllık likidite için ki ana sebebi tabii ki FON krizi.. Fiyat her zaman ki gibi value area low çizgimize saygı duymuş ama first to back dediğimiz ilk geri dönüşten yeteri kadar alıcı toplamayarak düşüşe devam etmiş.. piyasa bu hâldeyken tabii kimsenin eli alıma gitmiyor.. alanlar ise riskli bir şekilde gün içi trade ediyor ve sabah aldığını akşam satıyor..

Teknik olarak çokk konuşulacak bir şey yok aslında.. gördüğüm kadarıyla fiyatın istediği şey 60 ile 75₺ arasındaki liquidity void diye tabir ettiğimiz hacimsel GAP 'imizi doldurmak istiyor.. 60-75₺ arası akümülasyon görülürse eğer zamanla doğru orantılı bir şekilde alım için güzel seviyeler uzun vade için ki GAP 'in hemen altında da FTR yer alıyor.. bu çok iyi çünkü genelde FTB 'de güzel tepkimeler yaratıyor.

FROTO_2026-10-02_06-08-13.webp

Geri