Fitness'i Bıraktığınızda Ne olur?

Cherry

Platin Üye
Katılım
17 Tem 2023
Mesajlar
9,840
Çözümler
1
Tepki puanı
2,507
Puanları
113
Konum
ab inferno
Cinsiyet
Kadın
Fitness hem yaşamınıza hem de vücudunuza önemli derecede etkileri bulunan önemli bir spor dalıdır. Sağlıklı bir hayat ve düzenli bir yaşamın adımlarını kolayca atabileceğiniz ve hayatınızın kalitesini arttırabileceğiniz önemli adımlardan biridir. Bunların yanı sıra hormonlarınızdan tutun vücudunuzun her bir hücresini etkilemesiyle birlikte, fitnessi bıraktığınızda tabi ki vücudunuzun formunun yanı sıra yaşamınızda da değişiklikler meydana gelmektedir.

Fitness’i bıraktığınızda hem vücudunuzda hemde hayatınızda nelerin değiştiğini daha yakından inceleyelim.

fitnessi_birakmak_2

Fitness’ı Bıraktığınızda Neler Olur

  • Kas Kaybı
Düzenli bir şekilde antrenman yaptığınızda kaslar sürekli gelişmeye açıktır ve bu durumda formu bozulmayacaktır. Fakat fitness’ı bıraktığınızda kısa sürede belli olmasada, kas oranınınızda azalma meydana gelecektir. Düzensiz belenme ile bu durum kaslı bir vücut yerine yağ oranı yükselmiş bir vücuda dönüşecektir.

  • Kilo
Fitness’i bıraktığınızda ve beslenme düzeninizi bozduğunuzda, vücutta yağlanmalar başlayacaktır. Metabolizma hızı ve kaslardaki yağ yakma hızı ise yavaşlayacaktır. Böylelikle günlük alınan kaloriler yakılamaz ve vücutta yağ depolarında birikmeye başlar.

  • Kan Şekeri Yüksekliği
Kandaki şekerin bir kısmı, antrenman yaptığınızda kaslar ve dokular tarafından emilmektedir. Fakat fitnessi bıraktığınızda herhangi bir emilim gerçekleşmeyeceği için, kan şekeri seviyeniz yükselecektir.


fitnessi_birakmak_3


  • Oksijen İhtiyacı
Antrenman yaptığınız dönemlerde kalbin kan üzerindeki verimliliği arttığından dolayı, kan tüm vücuda daha sağlıklı bir şekilde yayılmaktadır. Böylece kan oksijeni daha verimli bir şekilde iletmektedir. Fakat antrenmanları bıraktığınızda ise kalp kan akışını düzeni bozulacağından, kandaki oksijen seviyesini de ayarlayamayacaktır. Bununla birlikte kandaki oksijen değer %25 oranında artacaktır.

  • Kan Basıncı
Düzenli yapılan antrenmanlar sayesinde, vücuttaki kan basıncı seviyesi düşer. Böylece bu durum hipertansiyon riskini azaltır. Fitness’ı bıraktığınızda ise bu durum tersine döner ve kan basında yükselme meydana gelir. Bu da hipertansiyon riskini arttırır.

  • Vücutta Çatlaklar
Yapılan antrenman ve beslenme programlarını ani bir şekilde bırakmak, vücudunuzu kaplayan yağ dokusuna zarar vererek çatlaklara sebep olabilir. Yani hızlı kas kaybı ve zayıflamayla yada kilo almakla birlikte, deride çatlaklar meydana gelebilir.


fitnessi_birakmak_4

Fitnessı Bıraktığınızda Süreç Nasıl Devam Eder

Fitness’ı bıraktığınızda yaşanan bu değişikliklerin genel olarak bir sırası oluşmaktadır. Yani özetle Fitness ile ilgilendiğiniz sürede verilen emeğin, kaçıncı günde veya haftada geri dönebileceğinizi kestirebileceğiniz bir sıralama da diyebiliriz.

1. Hafta

Fitness’ı yeni bıraktığınızda dolayı hala vücut fit olmaya devam eder. Fakat oksijen alınımının %5 oranında azalma meydana geleceğinden, kaslar enerji üretecek oksijeni bulamayacaktır. Böylece kaslar daha kısa sürede daha fazla yorulmaya baylayacaktır. Kısaca dayanıklılık azalacaktır.

10. Gün

Fitness’ı bıraktığınız 10. Günden sonra vücutta büyük değişimler meydana gelmektedir. Özellikle ağırlık, güç ve dayanıklılık seviyeniz azalacaktır. Bununla birlikte beyin fonksiyonlarınızda değişimler meydana gelecektir. Bu değişim kan akışının yavaşlamasıyla, hipokamous diye adlandırılan beynin öğrenme bölgesini yavaşlatacaktır.

2-3 Hafta

Oksijen alınımınızın %13 lük kısmının tükendiğini gözlemleyebilirsiniz. Günlük yaşamınızda nefes alıp vermede ve hafif tempoda yürürken hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki yağ depoları büyüyerek, kas oranında ciddi azalmalar meydana gelir.


fitnessi_birakmak_1

5. Hafta

Fitnesstan ve spor salonlarından uzaklaştığınız 5. Haftada ise, vücut yağ oranınızda artışlar başlar. Kilo artışıyla birlikte yağlar oranı, bel ve göbek bölgesinde gözle görülmeye başlanır.

7. Hafta

Fitnessız geçen 7. Haftada ise, yağ oranınızda %12’lik bir yükselme meydana gelir. Oksijen alınımınız daha da düşer ve artık kaslar kısa sürede çok fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Enerjiyi karşılayacak yağ oranı olmayacağından, çok fazla yorulursunuz.

2 Ay Sonra

Antrenmansız, düzensiz beslenme ve fitnessız geçen bir hayat için, 2 ay bir bitiştir. Herşeyin en başına dönmek de denilebilir. Oksijen alınımınız %26’lara kadar düşer. Fitnessız geçen 2. Ay ve sonrası için yüksek kan basıncı, kandaki yağ oranında artış ve kolesterol riski, obezite, depresyon ve özgüven eksikliği gibi bir çok etken gözler önüne serilecektir.

Bunun için spor yapmak bir yaşam tarzıdır ve bunu benimsediğinizde hayatınızı olumlu yönde etkileyecek birçok sebep bulunacaktır. Vücudunuzun her bir noktasından, yaşamınızın her anına kadar gelişiminizi sağlayacaktır. Böylelikle fitness bırakmadan önce, gelecekte olabilecek bu değişiklikle göz önünde bulundurmalısınız. Fitness veya herhangi bir spor dalını yaptığınız zaman her zaman gelişim sağlayacak ve hayatınız güzelleşecektir.
 
Üst Alt